کامران غضنفری، نماینده تهران در مجلس در گفت و گو با خبرنگار قدس در خصوص پیشنهاد دولت مبنی بر این که تعرفه برق برای تمام پلکانها به صورت برابر به میزان ۳۸ درصد افزایش پیدا کند، تصریح کرد: قاعدتاً افزایش تعرفهگذاری پلکانی به عدالت نزدیکتر است و با توجه به مزایایی که این طرح دارد، باید از این روش بهره ببریم.
وی ادامه داد: مردم گلایه و شکایتی طی روزهای اخیر دارند مبنی بر این که میزان تعرفه برق برای آنها افزایش زیادی پیدا کرده است. باید پیگیری کنیم که چرا این اتفاق افتاده است.
این نماینده مجلس گفت: وزیر نیرو باید در مجلس توضیح دهند که چرا افزایش تعرفه برق مشترکان که پرمصرف نبودهاند، رخ داده است. باید بررسی کنیم که آیا تغییری در تعرفهها در وزارت نیرو به صورت خودسر انجام شده است. اگر این طور باشد، مجلس به این موضوع ورود خواهد کرد.
غضنفری گفت: این نظر کارشناسان کاملاً درست است که دولت هیچ وظیفهای برای پرداخت یارانه به پرمصرفها ندارد. اگر قرار است افزایش قیمتی داشته باشیم، باید این پلکانهای پرمصرف دچار اضافه پرداخت شوند.
وی ادامه داد: حتی در ارتباط با قطعی برق هم باید پرمصرفها در اولویت باشند. کسانی که در چارچوب الگو از انرژی استفاده میکنند، نباید تعرفه برق برایشان بالا برود و یا برقشان قطع شود.
این نماینده مجلس گفت: بر اساس آمار، مناطق شمال شهر تهران که مرفهنشین محسوب میشوند، به اندازه چند استان کشور آب، برق و گاز مصرف میکنند. باید افزایش قیمت چندبرابری را برای این مشترکان پرمصرف و بدمصرف داشته باشیم. باید این مشترکان نقرهداغ شوند و زمینه برای بدمصرفی از بین برود.
وی ادامه داد: حتی افرادی که از خط قرمز مصرف عبور میکنند، باید اشتراکشان قطع شود. این مسئله اصلاً منطقی نیست که چون فلان مشترک هزینهاش را پرداخت میکند، هر طور دلش میخواهد از انرژی استفاده کند. مصارف غیرضرور و اضافه برای اقتصاد کشور ضرر دارد و باید جلویش گرفته شود.
این نماینده مجلس گفت: برخی از آب مصرفی برای پر کردن استخرهایشان استفاده میکنند، استخرهای روباز را با هدر دادن انرژی گرم میکنند. این مصارف غیرضرور اصلاً قابل قبول نیستند و باید با آنها برخورد شود.
غضنفری گفت: کسانی که بالاترین مصرف انرژی را دارند و با درآمدهای نجومی به استفاده نادرست از برق، گاز یا آب میپردازند، باید هدف شدیدترین برخوردها قرار بگیرند. با تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، اولا مردم عادی و با مصرف درون الگو با هیچ افزایش قیمتی مواجه نخواهند شد ولی مشترکان پرمصرف با شدیدترین افزایش قیمت مواجه خواهند شد.
وی ادامه داد: مصارف نادرست ضرر زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند و به هیچ عنوان قابل توجیه نیست. باید هزینه انرژی مصرفی پرمصرفها دهها برابر مصارف عادی محاسبه شود. به نحوی که اصلاً برای هیچ کسی صرفه اقتصادی نداشته باشد که به سمت بدمصرفی برود.
این نماینده مجلس گفت: استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی که شرکت ملی گاز در دستور کار قرار داده، روش مناسبی است. این که پلکانهای ۱۱ و ۱۲ به عنوان پرمصرفترینها تعرفهشان افزایش یافته، منطقی است. اما خوب است از پلکانی که خارج از الگو از انرژی استفاده میکنند، افزایش قیمت را داشته باشیم و به صورت تصاعدی بالا برود. افزیش تعرفه گاز مصرفی تنها دو پلکان بالا کافی نیست.
گفتنی است؛ ما جزو کشورهایی هستیم که بیشترین میزان اعطای یارانه را در حوزه انرژی داریم. به نحوی که انرژی در تمامی اشکال آن با کمترین قیمت به دست مصرفکننده نهایی میرسد. به زعم بسیاری از کارشناسان، این موضوع دلیل اصلی عدم مدیریت مصرف در کشورمان است.
از آنجائیکه طی سالیان طولانی انرژی با قیمت یارانهای به دست مردم رسیده است، الان نمیتوانیم یکباره به واقعیسازی قیمتها بپردازیم. هم به لحاظ اجتماعی و روانی جامعه آماده این اقدام نیست و هم به لحاظ مالی مردم توان پرداخت هزینه واقعی انرژی را ندارند.
کارشناسان در این شرایط پیشنهاد میدهند که با استفاده از تعرفهگذاری پلکانی به حل و فصل مشکلات موجود در زمینه عدم مدیریت مصرف بپردازیم. طی دو سال گذشته از این روش استفاده کردیم و نتایج مثبتی به دست آمد.
پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش تعرفه برق تمامی مشترکان به صورت برابر در تمامی پلکانها به معنی نادیده گرفتن مزیتهای روش تعرفهگذاری پلکانی است که طی دو سال گذشته به دست آوردهایم.
به زعم کارشناسان، در شرایطی که با ناترازی برق مواجه هستیم، باید به نحوی به تعرفهگذاری بپردازیم که مدیریت مصرف اتفاق بیفتد. افزایش تعرفه برای پرمصرفها باید به حدی باشد که حتی برای قشر متمول نیز رفتن به سمت مصارف غیرضرور و بالا صرفه اقتصادی نداشته باشد. در مقابل خوشمصرفها باید از بخشودگی، یارانه و تشویق بهره ببرند.
نظر شما