فرشاد جامع کارشناس انرژی در رابطه با اهمیت رسیدگی به شدت بالای مصرف انرژی در بخش صنعتی ایران گفت: شدت بالای مصرف انرژی در ایران نشان از حجم بسیار بالای اتلاف انرژی در کشور دارد. برای حل این مشکل باید به سراغ اصلاح یارانههای انرژی برویم. در حال حاضر بخش صنعتی کشور به دلیل ابتلا به قیمتهای پایین انرژی و مزیت انرژی ارزان، به جای توسعه و رقابتپذیری بالا در زنجیره ارزش جهانی، گرفتار تله انرژی شده است؛ در این مسیر نمیتوان به یکباره نرخ سوخت و انرژی صنایع را افزایش داد اما با تکیه بر مدلهای موفق اجرایی شده در بخش انرژی صنعتی و حرکت به سمت اصلاح یارانههای انرژی میتوان اصلاحاتی را در این بخش انجام داد.
وی افزود: یکی از اقدامات مهم و کلیدی در این بخش، اعطای یارانه انرژی مشروط به حفظ استاندارد مصرف است؛ همان شیوهای که در بخش خانگی تحت عنوان تعرفهگذاری موثر پلکانی نیز شناخته میشود و اثرات مهمی را در کاهش مصرف مشترکان پرمصرف و خارج از الگوی بهنیه نیز دارد.
کارشناس انرژی ادامه داد: برای این کار باید بر روی مشترکان صنعتی تمرکز کرد. هر یک از شاخههای صنعتی در دنیا یک شدت متوسط مصرفی و به نوعی استاندارد مصرف سوخت دارند و در این بخش ابتدا برای هر شاخه صنعتی یک متوسط استاندارد مصرف تعیین میشود و تا آن میزان از مصرف، دولت موظف است که به صورت یارانهای انرژی را پرداخت کند اما مصارف بالاتر از این میزان استاندارد باید شناسایی شود و طی یک سال آتی صنعت به اصلاح آن بپردازد و اگر اصلاحی صورت نگیرد با ایجاد نظام پلکانی تعرفهگذاری مشترکان خارج از استاندارد مصرف صنعتی باید جریمه شوند.
وی ادامه داد: بدین ترتیب با تکیه بر اعطای مشروط یارانه انرژی در جهت مصرف بهینه، خود به خود صنایع با مصرف بالا به سمت اصلاح مصارف بالاتر از الگو و استاندارد مصرف خواهند رفت وگرنه جریمه خواهند شد و این جریمه طی سالیان متمادی در صورت عدم اصلاح تشدید نیز خواهد شد و به صورت نمایی افزایش خواهد یافت.
جامع افزود: تفاوت اصلی مدل IBT صنعت با IBT بخش خانگی در پلکانهای مربوطه است و اینکه هر شاخه صنعتی یک استاندارد مصرف مجزا دارد در حالی که بخش خانگی نیز با توجه به اقلیم، پلکان متفاوتی از مصرف درون الگوی بهینه مصرف قرار میگیرند. بنابراین راهکار اصلی و مهم پیادهسازی در جهت کاهش شدت مصرف انرژی اجرای نظام تعرفهگذاری نمایی مشترکان صنعتی در هر شاخه صنعتی متناسب با استاندارد مصرف هر یک از این شاخهها یا IBT صنعت است
کارشناس انرژی گفت: برای بخش صنعت، یک ممیزی جامع انرژی باید برای شناسایی مشترکان صنعتی پر مصرف و هدررفت انرژی در این بخش انجام شود. صنایع باید تشویق شوند تا از طریق مشوقهای مالی و معافیتهای مالیاتی، فناوریها و شیوههای کارآمدتر انرژی را اتخاذ کنند.
جامع ادامه داددولت همچنین میتواند در تحقیق و توسعه در بخش انرژی سرمایهگذاری کند تا پیشرفتهای فناوری و نوآوری را ارتقا دهد که میتواند منجر به تولید یا مصرف کارآمدتر انرژی منجر شود. علاوه بر این، مقررات و استانداردهای سختگیرانهتری باید اجرا شود تا اطمینان حاصل شود که صنایع از اقدامات بهرهوری انرژی پیروی میکنند و اطمینان حاصل شود که اتلاف انرژی به حداقل می رسد و صنایع در راستای اهداف صرفه جویی انرژی فعالیت می کنند. اجرای یک سیستم پلکانی تعرفخای برای شناسایی عدم انطباق و اخذ جریمه نمایی از مشترکان پرمصرف ذیل IBT صنعت نیز می تواند به عنوان یک عامل بازدارنده عمل کند و صنایع را تشویق کند تا کارایی انرژی را در اولویت قرار دهند.
نظر شما