به گزارش قدس آنلاین، رضا لاری پور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی در گفتوگویی درباره وضعیت اشتغال ۳۰ هزار پزشکی که طبابت را رها کردهاند، گفت: قشر زیادی از دانشجویان در رشتههای مختلف از دانشگاههای گوناگون فارغ التحصیل شدهاند و در رشته خود فعالیت نمیکنند و به شغلهای دیگری روی آوردهاند، بنابراین صرف تحصیل رایگان برای رشتههای مختلف هیچ ضمانت اجرایی برای کار کردن ایجاد نمیکند. تنها در رشتهها ی پزشکی است که افراد را مجبور میکنند در مناطق محروم شروع به کار کنند، در حالی که در این مناطق هم نیاز به مشاغل دیگر مانند معلم مهندس و فنی کار است.
وی افزود: وظیفه مسئولان این است متناسب با نیاز جامعه نیرو تربیت کنند و در این صورت جامعه با معضل بیکاری مواجه نمیشود. در صورتی که با تربیت نیروهای مازاد، حجم بیکاری افزایش پیدا میکند و بودجه کشور هدر میرود؛ رشتههای پزشکی هم از این قاعده مستثنی نیست. وقتی تعرفههای پزشکی متناسب با نوع فعالیت، کار، سختی و سنواتی که از عمر فرد میگذرد نباشد، فرد ترجیح میدهد یا از آن حرفه مهاجرت شغلی کند یعنی به شغل دیگری روی آورد و یا مهاجرت جغرافیایی کند و به کشور دیگری برود.
مهاجرت شغلی در بین پزشکان
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در کشور ما دو مهاجرت شغلی و جغرافیایی در حال وقوع است. چون پزشکان کشور از درآمد متناسبی برخوردار نیستند و معیشت آنها دچار اشکال است، بنابراین به حرفههای دیگری روی میآورند مانند دلالی که شغلهای پنهانی هستند که درآمد بالایی دارد. در مهاجرت جغرافیایی، قشری از جامعه پزشکی ترجیح داده است به کشور دیگری که استقبال بهتری میشود و از درآمد و زندگی بهتری ممکن است برخوردار باشند، مهاجرت کنند.
بین ۳۵ تا ۴۰ هزار پزشک عمومی، حرفه پزشکی را رها کردهاند
لاریپور در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۰۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که در حدود ۱۲ هزار نفر آنها دوران فعالیت در رزیدنتی و دستیاری تخصصی پزشکی را میگذرانند و حدود ۵۰ هزار نفر از این پزشکان عمومی در گردونه خدمت مشغول فعالیت هستند. اگر فرض بگیریم ۴ تا ۵ هزار نفر در میان این پزشکان باشند که فوت کردهاند، عملا بین ۳۵ تا ۴۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد که به حرفه پزشکی نمیپردازند. در حالی که میتوان از این پزشکان استفاده کرد تا دوره تحصیلات تکمیلی و تخصصی پزشکی را بگذرانند و یا اینکه حاکمیت و مجموعه وزارت بهداشت وضعیت معیشت آنها را به گونهای تدبیر کنند که این افراد مشتاق به فعالیت وادامه کار باشند.
انتشار تصاویر بیماران، نقض حریم شخصی آنهاست
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در ادامه به نقض حریم شخصی بیماران توسط برخی پزشکان اشاره کرد و افزود: انتشار تصاویر بیماران توسط پزشکان جراحی زیبایی در صفحههای شخصی نقض حریم شخصی بیمار محسوب میشود. البته زمانی که در کشور اتفاقات ناگوار اقتصادی رخ میدهد، باید تبعات و آسیبهای آن را بپذیریم. وقتی که تورم در کشوری از ۲۰ درصد افزایش پیدا میکند مسائلی مانند اخلاق و حقوق فردی زیر سوال میرود که فقط به دلیل مسئله اقتصاد است.
جراحی زیبایی عملا حد و مرزی برای تعرفه ندارد
وی خاطرنشان کرد: تبلیغات پزشکی جراحان زیبایی در صفحههای شخصی با انتشار تصاویر بیماران اقدام درستی نیست، در حالی که شاخههای دیگر پزشکی در مورد فعالیت خود در پیچهای شخصی تبلیغی نمیکنند. متاسفانه چون تعداد جراحیهای دیگر پزشکی مانند جراحی لوزه، حنجره، عمل کیسه و صفرا بسیار پایین است که نمیتواند منبع درآمد چندانی در این شرایط اقتصادی باشد، این پزشکان به شاخه پردرآمدی همچون جراحی زیبایی روی آوردهاند که عملا حد و مرزی برای تعرفه ندارد.
وی تصریح کرد: یک فرد ارائه دهنده خدمات زیبایی برای یک عمل بینی گاها بالغ بر ۷۰ میلیون تومان دریافت میکند و متاسفانه به دلیل فرهنگ عمومی جامعه که به این سمت گرایش دارد بیمار هم از پرداخت مبالغ بالای جراحیهای زیبایی شکایتی ندارد. نکته مهم این است که بسیاری از افراد مداخلهگر در حوزه پزشکی وارد این عرصه شدهاند مانند بسیاری از تکنسینها و کارشناسان و حتی افرادی که تحصیلات پزشکی ندارند شروع به تبلیغات در حوزه جراحیهای زیبایی کردهاند و مردم هم به دلیل اغواگری و تبلیغات فضای مجازی که کلاهبرداری محسوب میشود دچار این فریب میشوند و به این افراد مراجعه میکنند.
سخنگوی سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: قطعا انتشار تصاویر بیماران توسط پزشکان حوزه زیبایی نقض حقوق بیمار تلقی میشود و پزشک تنها در شرایطی و با توجه به اینکه چه نوع بیماری باشد و به چه شکلی تصاویر منتشر شود که در قوانین مختلف و دستورالعملها و آیین نامهها آمده است، میتواند اقدام به انتشار تصویر بیماران کند.
نقض حقوق بیماران در ویزیت به مسئله تعرفهها باز میگردد
لاریپور همچنین در خصوص نقض حقوق بیماران در هنگام ویزیت همزمان گفت: تحت هر شرایطی هیچ پزشکی و ارائه دهنده خدمات درمانی حق ندارد حریم خصوصی بیمار را نقض کند. همانطور که بیمار از این حق برخوردار است پزشک خود را انتخاب کند و ادامه درمان را با رضایت انجام دهد، پزشک هم موظف است حریم خصوصی، میزان زمان مناسب برای بیمار را رعایت کند. مشکل اصلی در نقض حقوق بیمار در هنگام ویزیت شدن به مسئله تعرفهها باز میگردد.
وی در ادامه گفت: وقتی در طی سنوات گذشته بیمهها با تعرفه مصوب واقعی و قیمت تمام شده واقعی خدمت کنار نیامدند و این رقم پرداخت نمیشود، پزشک بیماران زیادی را ویزیت میکند و از طرفی هم شاهد هستیم مردم بیشتر به سمت پزشکانی میروند که مطب شلوغتری دارند، در حالی که پزشکان دیگری هم هستند که مطب آنها خلوت است و بهتر حقوق بیمار برای ویزیت شدن را رعایت میکنند که در نهایت این مسئله هم به مشکل اقتصاد در کشور باز میگردد که باید حل وفصل شود.
لاریپور تاکید کرد: تنها حوزهای که در کشور خودکفایی وجود دارد حوزه بهداشت و درمان است، چرا که هیچ فرد ایرانی بابت فرایند درمانی نیازمند رفتن به کشور دیگری نیست، اما در حوزه صنعت خودرو همیشه خدمات بهتری در کشورهای دیگر وجود دارد که میتوان از آن استفاده کرد. در حوزه صنعت خودرو همیشه خدمات بهتری در کشورهای دیگر وجود دارد که میتوان از آن استفاده کرد. انتظار میرود این خودکفایی حفظ شود و این مهم با حفظ نیروی انسانی که موتور پیشران و محرک حوزه سلامت است رخ میدهد، در غیر این صورت با این لغزشها و انتقادات که از آن به عنوان خطای پزشکی یاد میشود، رو به رو خواهیم بود.
توضیح درباره چرایی ورود پزشکان به عرصه سیاست
سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور درباره چرایی ورود پزشکان به عرصه سیاست و در پاسخ به این سوال که چرا همواره این قشر به مثابه گروهی صاحب نفوذ در سیاست حضور داشتهاند، گفت: دو عامل بوده است که جامعه پزشکی را به عنوان صاحبان قدرت مطرح کرده است؛ نخست اینکه صاحب قدرت باید از مقبولیت برخوردار باشد تا بماند. استمرار حضور در قدرت نیازمند مقبولیت است و مقبولیت هم به دنبال ارتباط با مردم شکل میگیرد. جامعه پزشکی هم این هنر را داشته تا در ادوار مختلف با مرم ارتباط برقرار کند و همواره مردم با جامعه پزشکی به گونهای برخورد میکردند که حتی در مورد مسائل مختلف اجتماعی خود با پزشکان رایزنی میکردند این موضوع مهمی بوده است که مردم با جامعه پزشکی عجین بودهاند و افراد حوزه طبابت افراد مقبولی بودند که در قدرت قرار میگرفتند.
وی افزود: دوم آنکه آنچه که در حوزه سلامت بسیار مهم است و این افراد را در جایگاه قدرت قرار داده، سواد افراد حوزه سلامت است. در سالهای مختلف سیاستمداران در وزارت خارجه، وزارت علوم، تحقیقات فناوری وزیر فرهنگ در ادوار مختلف پزشک بوده اند یا بسیاری از معاونین وزرا پزشک بودهاند، چون تنها حوزهای که سواد آنها در دانشگاههایی مانند علمی کاربردی و پیام نور نبوده است حوزه پزشکی است. حداقل میزان سوادی که در افراد حوزه پزشکی وجود داشته بالاتر از حوزههای دیگر بوده است، البته این بدان معنا نیست که ای کیو یا هوش اجتماعی جامعه پزشکی از سایر گروهها بالاتر است، بلکه در رشتهها و حرفههای دیگر هوش اجتماعی به مراتب بیشتر از جامعه پزشکی است.
نظر شما