مرضیه وحید دستجردی در حاشیه حضور «در کمیته فرهنگی-اجتماعی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی»، نرخ فعلی رشد جمعیت کشور را حدود ۷۲ صدم درصد دانست و گفت: نرخ باروری کلی نیز به ۱.۶ درصد رسیده این در حالی است که زمانی این نرخ حدود ۶.۸ بود، به این معنا که در گذشته به ازای هر زن به طور تقریبی ۷ فرزند متولد میشد، اما اکنون این رقم به ۱.۶ کاهش یافته و اگر بخواهیم به سطح جایگزینی جمعیت برسیم، باید این نرخ باروری بالای ۲.۱ باشد، یعنی به ازای هر زن باید بیش از ۲ فرزند متولد شود تا جمعیت به صورت پایدار باقی بماند اما متأسفانه وضعیت کنونی ما به ۱.۶ رسیده است .
وی افزود: اگر همین روند تداوم یابد در سال ۱۴۱۹، جمعیت کشور منفی می شود و این یعنی در آیندهای نه چندان دور، ما به جای جایگزینی جمعیت، شاهد کاهش آن خواهیم بود. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، در سال ۱۴۳۰ به ازای هر ۳ نفر جمعیت کشور، یک سالمند خواهیم داشت که این موضوع میتواند مشکلات زیادی از جمله کمبود نیروی کار و افزایش هزینههای اجتماعی را در پی داشته باشد و همچنین بر پویایی جمعیت، رشد، پیشرفت و حتی امنیت و اقتدار کشور تأثیرات منفی داشته باشد.
وحید دستجردی ادامه داد: در این زمینه، رویکرد جمعیت باید مسائل جامع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی باشد و تمام جنبههای این موضوع در نظر گرفته شود و ما باید از تجربیات و ظرفیت جمعیتشناسان، جامعهشناسان، اقتصاددانان، متخصصان حوزه سلامت جمعیت و اصحاب رسانه استفاده کنیم.
دبیر ستاد ملی جمعیت، با بیان اینکه اجرای قوانین مرتبط با جمعیت نیازمند همراهی و پذیرش مردم است، گفت: سیاستها باید به گونهای طراحی شوند که مردم آنها را بپذیرند و در اجرای آنها مشارکت داشته باشند و برای این کار، یک رویکرد خانوادهمحور و اجتماعی لازم است و اگر ۵ میلیون زوج در سن باروری در کشور، هر کدام یک فرزند داشته باشند و نرخ باروری کلی از ۱.۶ به ۲.۱ برسد به این ترتیب، جمعیت کشور به سطح جایگزینی خواهد رسید.
وی افزود: برای این موضوع باید مردم را توجیه کرد و آنها باید باور کنند که تغییرات لازم باید صورت گیرد و به عبارت دیگر، ما باید مردم را به گونه ای متقاعد کنیم که به سیاستهای جمعیتی توجه کنند و این سیاستها را بپذیرند و مردمی این جریان را داشته باشیم تا به نتیجه مطلوب برسیم و ما در ستاد ملی جمعیت برای تحقق این اهداف تلاش می کنیم.
وحید دستجردی در مورد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، گفت: این قانون دارای ۷۳ ماده است و در ۷۲ ماده تکالیف دستگاه ها مشخص شده و بخش عمده این تکالیف نیازمند بودجه است و اگر محقق نشود؛ تکالیفی که بر دوش دستگاه ها و ستاد ملی جمعیت است و نظارت و پایشی هم در دستگاه ها انجام نمی شود.
نظر شما