تحولات منطقه

در یک سال گذشته اختلاف قیمت دلار بانک مرکزی و بازار آزاد بین 110 تا 217 تومان و به‌ طور میانگین 165 تومان بوده است که با توجه به فروش 80 تا 85 میلیارد دلار توسط بانک مرکزی در طول سال؛ رانتی معادل 15 هزار میلیارد تومان از این محل نصیب کسانی شده که باداستن ارتباطات و رانت‌های خاص دلار را به نرخ دولتی از بانک مرکزی یا سایر بانک‌های دولتی خریده و به نرخ بازار آزاد می‌فروشند اما اینکه این رانت 15 هزار میلیارد تومانی نصیب چه کسانی می‌شود مبهم و نامعلوم است.

سود 15 هزار میلیارد تومانی دلار دولتی و آزاد نصیب چه کسانی می‌شود؟
زمان مطالعه: ۱ دقیقه
با افزایش اختلاف نرخ دلار آزاد و بانکی تا سطح 217 تومان، اختلاف دلار آزاد و بانکی به بیش از 20 درصد رسید. دیروز در حالی که هر دلار در بانک مرکزی 1078 تومان قیمت خورد، برخلاف کاهش ارزش دلار در بازارهای جهانی در بازار آزاد کشورمان قیمت هر دلار به 1295 تومان رسید.

به گزارش آفتاب، در یک سال گذشته اختلاف قیمت دلار بانک مرکزی و بازار آزاد بین 110 تا 217 تومان و به‌ طور میانگین 165 تومان بوده است که با توجه به فروش 80 تا 85 میلیارد دلار توسط بانک مرکزی در طول سال؛ رانتی معادل 15 هزار میلیارد تومان از این محل نصیب کسانی شده که باداستن ارتباطات و رانت‌های خاص دلار را به نرخ دولتی از بانک مرکزی یا سایر بانک‌های دولتی خریده و به نرخ بازار آزاد می‌فروشند اما اینکه این رانت 15 هزار میلیارد تومانی نصیب چه کسانی می‌شود مبهم و نامعلوم است.

البته این رانت و اختلاف قیمت در سایر ارزها نیز قابل مشاهده است. به طوری که هر یورو در بازار 1760 تومان عرضه می‌شود، این درحالی است که نرخ بانکی آن 1457 تومان می‌باشد که این وسط 302 تومان سود را در بازار دلالی سرازیر می‌کند. در این میان پوند نیز همین وضعیت را دارد، قیمت این ارز در بازار 2030 تومان برآورد می‌شود اما نرخ بانکی آن 1683 تومان می‌باشد که تفاوت در این ارز نیز به 347 تومان رسیده است.

تورم حاصل از سفته بازی بانک مرکزی

سیاست‌های بانک مرکزی در تزریق دلار به بازار و سفته بازی با دلار؛ تورمی 30 درصدی در کالاهای وارداتی به کشور تحمیل کرده است.

با وجود اینکه طی یک سال گذشته ارزش دلار در بازارهای جهانی بیش از 10 درصد کاهش داشته و دلار 10 درصد ارزان‌تر شده و قدرت خرید خود را از دست داده است اما در بازار داخل ایران ارزش دلار حدود 20 درصد افزایش یافته که اگر کاهش 10 درصدی ارزش دلار را به این مقدار اضافه کنیم دریک سال گذشته دلار در ایران حدود 30 درصد گران و قدرت خرید ریال در برابر دلار بیش از 30 درصد افت کرده که نتیجه آن تحمیل 30 درصد تورم به کالاهای وارداتی به کشورمان خواهد بود.

به نظر می‌رسد سیاست های غلط دولت و بانک مرکزی در کاهش سود سپرده‌های بانکی، افزایش بیش از حد نقدینگی و کسب درآمد از نوسان دلار و طلا برای پرداخت هزینه‌های جاری و مصرفی دولت، دونرخی شدن ارز و حباب 20 درصدی قیمت طلا در داخل را ایجاد نموده و دولت به جای کسب درآمد از محل مالیات و تولید و... ارز و طلا فروخته است تا هزینه‌های خود را پوشش دهد.

سیاست‌های غلط بانک مرکزی، زحمات 10ساله را بر باد داد

عباس هشی، استاد دانشگاه و حسابرس بازار سرمایه در این باره معتقد است: 10 تا 15سال طول کشید تا از سال 80 نرخ ارز تک نرخی شود، یک سیاست نادرست بانک مرکزی سبب شد تا امسال نرخ ارز دونرخی شود که این تصمیم علاوه برباد دادن زحمات 15 ساله مذکور، نرخ ارز را در بازار سیاه افزایش داد.

وی با انتقاد به اینکه چرا وقتی وزیر اقتصاد به عنوان مسئول اقتصادی کشور، بر لزوم کاهش نرخ ارز تاکید می‌کند، بانک مرکزی اعلام می‌کند نرخ ارز را 24 ساعته کاهش می‌دهیم در حالی که چند روز قبل از آن نرخ ارز را عملاً دو نرخی کرده و منجر به افزایش آن شده است، افزود: سیاست‌های اخیر بانک مرکزی سبب بروز نگرانی در مردم و هجوم آنها به بازار ارز شده است. در حالی که باید این سیاست‌ها مبتنی بر نظرات کارشناسی اعمال می‌شد و در اجرای این سیاست‌ها و تصمیمات نیز به شکل با ثبات عمل می‌شد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه با حرف زدن و عمل با آزمون و خطا نمی‌توان به حفظ ارزش پول و مدیریت بازار ارز اقدام کرد افزود: دولت به شرطی می‌تواند نرخ ارز را کنترل کند و آن را کاهش دهد که بتواند ابتدا یک تصمیم‌گیری کارشناسی داشته باشد و با اتخاذ یک تصمیم کارشناسانه، برای حفظ ارزش پول و کاهش نرخ برابری دلار اقدام کند و در این میان نیز، همچنان در اجرای تصمیمات اتخاذی، ثبات لازم را داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha