تحولات منطقه

سیما معتمدی نسب - یکی از کارهایی که می‌تواند در ماه پر فیض رمضان بیشترین ثواب و خشنودی خداوند را برای انسان به همراه داشته باشد قرض دادن به دیگران و گره گشایی مالی ازنیازمندان است.<BR>

صندوقهای کوچک قرض الحسنه خانگی، رقیب بزرگ بانکها
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

انجام این کارحسنه همواره در آموزه‌های دینی مورد تأکید قرار گرفته و حتی ثوابی که باری تعالی برای این کار نیک در نظر گرفته، بیش از صدقه است. خداوند نیز در قرآن کریم در سوره بقره آیه 245 می‌فرماید: کیست که به خدا قرض الحسنه دهد تا آن را برای او چندین برابر کند.

صندوق قرض الحسنه خانوادگی و فامیلی
اکنون که میهمان ویژه خداوند در ماه پر فیض رمضان قرار داریم که همه حرکات و اعمال روزه داران عبادت محسوب می‌شود و در یک حساب ویژه، خالق هستی پاداش چندین برابری برای کارهای نیک مؤمنان در این ماه نسبت به دیگر ایام سال در نظر گرفته است چه خوبست سنت پسندیده قرض الحسنه مورد توجه مردم قرار گیرد تاگره مشکلات افرادی که به دلیل توان مالی اندک در درمان بیماری،پرداخت اجاره منزل،تهیه جهیزیه و... با مشکل مواجه اند و یا به خاطر بدهی در زندان بسر می‌برند، باز شود.
سنت قرض الحسنه که از دیر باز در بین مردم این دیار وجود داشته، در حال حاضرهم می‌تواند نقش بسیار مهمی در بر طرف کردن نیازمالی مردم داشته باشد، بویژه اینکه گرفتن وام و تسهیلات با بهره و سودهای بالا و بیش از 25 درصد از بانکها آن هم با الزام به داشتن چندین ضامن و چک و سفته از عهده هر کسی بر نمی‌آید.
اکنون که ماه مهربانی‌ها حاکم است چه خوب است افراد فامیل یا همسایه ها، هریک از آنان به فراخور توان مالی مبلغی را برای قرض دادن به افراد نیازمند اختصاص دهند تا در قالب صندوق قرض الحسنه، وام مورد نیاز آنان به این شکل تامین شود.

آداب و شرایط قرض دادن
البته باید توجه داشت در آموزه‌های دینی قرض دادن به برادران مومن دارای آداب و شرایطی است که می‌توان به مواردی از آن اشاره کرد از جمله اینکه،قرض همراه با اخلاص، با دل خوش و رضایت کامل، از مال حلال باشد، ضمن اینکه باید این قرض مکتوب باشد.
طبق فرمایش امام صادق (ع) کسی که مالی را وام دهد، مدتی برای (پرداخت) آن معین کند و آن قرض در مدت معین وصول نگردد به ازای هر روز تاخیر،ثواب یک دینار صدقه برای او خواهد داشت.

تبادلی بین عاطفه و مادیات
استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران نیز معتقد است :ایجاد صندوقهای قرض الحسنه خانوادگی می‌تواند نقش مهمی در گره گشایی نیاز مالی مردم داشته باشد بویژه اینکه وام دریافتی از این صندوق‌ها بدون بهره و سود است.
دکترغلامحسین خورشیدی در گفت و گو با خبرنگار ما می‌گوید:بانکها در اعطای وام و تسهیلات به عنوان واسطه گری یک هزینه ای را تحمیل می‌کنند در حالی که صندوقهای خانوادگی این مشکل را ندارد .در واقع پول در این چرخه قراردادی فامیلی نوعی تبادل بین عاطفه و مادیات قرار دارد.

سدی برای بانکها
وی ادامه می‌دهد:در واقع افراد پول خود را در این صندوقهای خانوادگی می‌گذارند که حتی می‌دانند وقتی به دستشان می‌رسد وجه قبلی نیست و در واقع قدرت خرید آن نسبت به گذشته کاهش یافته با این حال از این وضعیت رضایت خاطر دارند، زیرا پول دست فامیل و بستگان آنان بوده است و این رضایت جای آن کاهش قدرت خرید پولی که وام داده اند را برای آنان می‌گیرد.
این اقتصاددان می‌افزاید:در مجموع صندوقهای قرض الحسنه خانوادگی و فامیلی دارای فواید زیادی است و می‌تواند ضمن تامین نیاز مالی افراد درون صندوق، از مراجعه آنان به بانکها برای دریافت وام و تسهیلات با بهره و سود بالا بکاهد.

منتفع شدن اقتصاد کلان کشور
وی در باره آثار صندوقهای خانوادگی بر کلان اقتصاد کشوراظهار می‌دارد:اگرتشکیل و راه اندازی این صندوقهای قرض الحسنه در کشور گسترش یابد در آن صورت بانکها نیز به آنان به دید رقیب نگریسته در نتیجه باعث می‌شود برای نگه داشتن بازار خود در اعطای تسهیلات و وام به متقاضیان با سود و بهره بالا تجدید نظر کنند و نسبت به پایین آوردن حاشیه سود خود از محل اعطای این تسهیلات اقدام کنند.

بخشیدن برای به دست آوردن بهترین
وی ادامه می‌دهد:انسان ذاتا موجودی است که رابطه‌ها را بر اساس سود و فایده استوار می‌کند، لذا در مواجهه با دیگران این مساله را مد نظر دارد که نفع ببرد.در واقع انسان وقتی قرار است چیزی را ببخشد یا قرض دهد در حقیقت به دنبال به دست آوردن چیزی بهتر است.

پاداش 18 برابر قرض دادن
این استاد دانشگاه تصریح می‌کند:در احادیث آمده است اگر فردی قرض الحسنه بدهد خداوند 18 برابر آن را به او برمی‌گرداند. لذا این انگیزه بسیار قوی است که افراد می‌دانند اگر از سود مادی خود درگذرند و به دیگران پول و مالی را قرض دهند سود اخروی بالایی را دریافت می‌کنند، بنابراین در کشورهایی مانند ایران که چنین باورهای دینی قوی وجود دارد می‌تواند چنین تبادلاتی(قرض دادن به دیگران) شکل گیرد.

تجارت پرسود
به گفته وی باید این نوع تبادلات گسترش یابد و از همه کسانی که از توان اعطای وام و قرض برخوردارند دعوت کرد منشأ برقراری چنین تبادلاتی در محیط خانوادگی، فامیلی و کاری در حوزه‌های مختلف باشند، تا ضمن گره گشایی از مشکلات همنوعان خود سود و ثواب بالای اخروی را برای خود کسب کنند که در این صورت این یک تجارت بسیار پرسود برای این افراد خواهد بود که البته تاثیر مثبتی نیز بر کلان اقتصاد کشور خواهد داشت.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.