تحولات لبنان و فلسطین

۱۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۶
کد خبر: 144162

آیت الله هاشمی رفسنجانی طی مصاحبه ای از تغییرات وسیع در کشور خبر داد اما تاکید کرد که ایران سکولار نخواهد شد.<BR>

هاشمی رفسنجانی: تغییرات گسترده ای در راه است

 

 پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، گزیده‌ای از گفت‌و‌گوی وی را منتشر کرده است که در پی می آید:

 

 

* نظر جنابعالی درباره آینده کشور در 4 سال آینده چیست؟ آیا روال گذشته ادامه خواهد یافت و مردم با طیف وسیعی از شعارهای و وعده ها روبرو خواهند بود ویا باید جامعه منتظر رویه دیگری باشد؟

 

 

- قطعا کارهای شعاری در آینده کم می‌شود. شعارهای بلند وعمل‌های کوچک مهم‌ترین شاخص جریان‌های تندرو است. جامعه هم به طرف اعتدال بیشتر خواهد رفت. مردم در حال تحصیل هستند. دانش و اطلاعات آنها زیاد می‌شود. کارهای شعاری از این نوع این انبوه توده‌ها را برای یک هدف خاص به صورت موجی بسیج کنند، در آینده سخت می‌شود. مبنای جامعه آینده ایران اسلامی گردش صحیح‌تر و شفاف‌تر اطلاعات با هدف اقناع حداکثری مردم خواهد بود.

 

 

* با وجود جریانات افراطی و تندرو آنهم تحت لوای شعائر اسلامی این کار سخت نخواهد بود؟

 

 

- اینها به اشتباه واقع‌گرایی اسلامی را با سکولاریزه شدن اشتباه می‌گیرند چرا که حرکت اعتدال به سمت اسلامی شدن منطقی است. مقصد اعتدال، واقع گرایی اسلامی است. با گسترش اعتدال در جامعه و افزایش و اقبال هر چه بیشتر مردم به آن، قطعا جایگاه متزلزل خشکه مقدسی‌ها بیش از پیش تحلیل خواهد رفت. از طرف دیگر نیز برخی اسلام‌شناس‌ها، حوزه‌ها و حتی افراد حزب‌اللهی هم کم‌کم احساس می‌کنند بعضی سخت‌گیری‌ها جواب نمی‌دهد و از جامعه اسلامی چیزی جز عده‌ای قلیلی برایشان باقی نمی‌ماند.

 

 

* آیا اعتدال می تواند پلی میان آرمانگرایی و واقع گرایی شود تا آرمانگرایی به توهم منتهی نشود؟

 

 

- حتما باید اینگونه باشد. اصلا فلسفه نوآوری تاریخی و بدیع حضرت امام(ره) در تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام همین موضوع بود تا ریل انقلاب اسلامی به سوی آرمانگرایی متوهمانه منحرف نشود. مهم ترین شاخص اعتدال در حضرت امام(ره) توجه خاص ایشان به نگاه کارشناسی بود. در خاطرم جمله‌ای تاریخی از ایشان هست که نظر کارشناسی مجمع را حتی اگر خلاف نظر خودم هم باشد می‌پذیرم. از اعتدال امام(ره) درس‌های بزرگی در تاریخ ثبت شده است. از ده‌ها فتوای نوآورانه و بدیع فقهی نظیر فتوای شطرنج و موسیقی تا آن حرکت بی‌بدیل سیاسی در قبول قطعنامه 598 که هم منجر به تامین مصلحت مردم و پیشرفت ایران اسلامی گردید و هم مایۀ سقوط و زوال صدام شد.

 

 

* از شرح اعتدالی که شما می فرمایید "واقع گرایی اسلامی" نتیجه گرفته می شود، توضیح بیشتری می دهید؟

 

 

- در واقع‌گرایی اسلامی نه اسلام فراموش می‌‌شود و نه آرمان‌ها. در مسیر واقع‌گرایی اسلامی آرمان‌های ما هم اسلامی‌تر می‌شوند و هم واقع‌بینانه‌تر. شما فقط کافی است در مقطع تاریخی قبول قطعنامه 598 نتایج واقع‌گرایی اسلامی و اعتدال تصمیم‌گیری در حضرت امام(ره) را بررسی کنید و در نقطه مقابل آن تصور کنید که اگر قرار بود تصمیمات نظام بر مبنای آرمانگرایی افراطی اتخاذ می شد چه سرنوشتی در انتظار ایران اسلامی بود؟. معلوم است که آرمان‌گرایی محض و خالی از واقع‌گرایی ممکن بود چه بلایی بر سر کشور بیاورد. از یاد نبریم که هیچگاه در تاریخ اسلام پیروزی و پیشرفتی حاصل نشده جز با اعتدال و واقع گرایی اسلامی. از افراطی‌گری نیز هیچگاه خیر و برکتی برای جوامع اسلامی حاصل نشده و نخواهد شد.

 

 

* از دیگاه شما جایگاه واقع گرایی در مبنای اسلامی چیست؟

 

 

- اصل اسلام واقع‌گراست. این واقعیت برای من خیلی روشن است. در بحث‌های قبلی که سر مسایل اقتصادی و معیشتی داشتیم، گفتیم که اسلام واقع‌گرا است و نمی‌خواهد آنچه را که خداوند در فطرت انسان گذاشته، ندیده بگیرد. معنای دین فطری این است. به جلو که می‌رویم، با تغییر شرایط باید تغییر موضع بدهیم. پیامبر‌(ص) و ائمه (ع) ما این‌گونه بودند. حتی نسخ در احکام قرآن هم هست. مبانی ما واقعا قوی است. یعنی هرچه پیش می‌رویم، به طرف شناخت بهتر است. با منطبق کردن اسلام با شرایط روز و براساس اعتدال پیش می‌رویم. افراد افراطی از هر دو طرف همیشه خواهند بود. بعضی‌ها به این مقدار اعتدال قانع نمی‌شوند اما مزاج جامعه به طرف اعتدال می‌رود.

 

 

* آیا اعتدال و واقع گرایی اسلامی به دولت سکولار منتهی نخواهد شد؟

 

 

- من اطمینان دارم که این اتفاق نخواهد افتاد مشروط بر آنکه از مسیر اعتدال اسلامی خارج نشویم. اعتدال یعنی اینکه روحانیت و نیروهای مذهبی به عنوان اصیل ترین اقشار جامعه همانطور که اگر ببینند دین و مصالح جامعه در خطر است، صبر نمی‌‌کنند و بدرستی انتقاد وحتی تهاجم می‌کنند فراموش نکنند که چون قدرت هم با روحانیت است و الان هم مسئول هستند، باید از مساجد تا بالاترین ارکان خود را موظف به پیگیری "حق النّاس" و حتی تحمل انتقاد مخالفین خود را بدانند.

 

 

* نقش واقع گرایی اسلامی را در آینده جهان اسلام چطور ارزیابی می کنید؟

 

 

- یقینا در آینده جهان اسلام به این تفکر و تلقی اسلامی نگاه ویژه ای خواهند داشت. شاید به همین خاطر باشد که از زمان تشکیل مجمع تا امروز افراطی‌ها هرگز تصور مثبتی نسبت به جایگاه آن نداشته و ندارند. چرا که اصولا در دایره خارج از اعتدال اسلامی و اسلام واقع‌گرا، تشخیص مصلحت محلی از اعراب ندارد ولی با تحکیم جایگاه واقعی گرایی اسلامی در روش و منش سیاست خارجی جمهوری اسلامی در زمانه‌ای که اکثر کشورهای اسلامی از تندروی‌ها و افراط‌گری‌ها در رنج‌اند حتما شاهد اقبال خوبی به واقع‌گرایی اسلامی از سوی جمهوری اسلامی خواهیم بود.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نوروزي IR ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    3 0
    آقاي هاشمي بايد منافع بلند مدت ملت و کشور را فراموش نکند و به 20سال قبل برنگردد.بهتر است به کشورهاي پيشرفته سفر کند و بقولي از نزديک ببيند چون: شنيدن کي بود مانن ديدن.عبرت از گذشته کار بزرگان و عاقلان است.خدا کند با اين طرز تفکر به دولت جديد کمک کند نه در جهت منافع قبلي و اغراض سياسي خاص گروهي!
  • پيراسته فر IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    3 0
    ظاهرا حاج آقا درجريان جزئيات تصميم گيري ها قراردارند. احتمالاً مشاورعالي رئيس جمهور هستند،همانطورکه مشاوروامين امام خميني بودند.
  • مهدي IR ۰۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    2 1
    بسم الله الرحمن الرحيم جناب آقاي هاشمي بايد مقصود خود را روشن بيان نمايند، منظورشان از اين جمله که «حتي نسخ در احکام قرآن هم هست.» چيست؟ اگر مقصود اين است که در قرآن کريم چندين حکم وجود دارد که در طي همان 23 سال نزول قرآن توسط خداوند متعال نسخ شده است، مثل حکم استقبال به بيت المقدس که بعدا نسخ شد و حکم وجوب استقبال به سمت کعبه به جاي آن نشست. اگر مقصود ايشان اين باشد، سخني در نهايت درستي است، اما بايد توجه داشته باشيم که موارد احکام ناسخ و منسوخ مشخص است و ديگر پرونده نسخ اخکام بسته شده است. اما اگر مقصود اين است که حتي احکام قرآن نيز ميتواند در فرآيند زمان و به عنوان مثال در زمان ما دستخوش نسخ شود، سخني به غايت ناتمام و نادرست است، چرا که اسلام دين جاودانه است و آنچه خداوند در قرآن نازل فرموده و پيامبر و ائمه تبيين کرده اند، تا روز قيامت ثابت است.
  • مرد م دار IR ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    2 1
    موفق باشيد انشاءالله
  • آشنا IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    2 4
    خدا را شکر اين انتخابات برگذار شد وگرنه معلوم نبود اين قبيل آقايان چگونه مي توانند مرتب نظر بدهند و حرف بزنند واقعا که و....!
  • حسن فاليزکارگل خطمي IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    1 4
    بخاطر خدا شما ديگر از واقع گرايي سخن نگوييد .چرا که اگر شما واقع گرا بوديد حداقل بعد از فتنه 88چرا موضع خودتان را در جهت منافع انقلاب و اسلام مشخص نکرديد؟ و از سران فتنه و فتنه گران اعلام برائت نمي نماييد؟ملت شريف و فهميده ايران اسلامي شما و طرفداران فکري شما را خوب تشخيص داده اند و نيازي به نصيحت و پند و اندرز افرادي چون شما ندارند .