به گزارش قدس آنلاین اوایل امسال زمانیکه برخی نمایندگان ومسئولین از ورود خون های غیراستاندار به کشور خبر دادند روابط عمومی سازمان انتقال خون با تکذیب اصل خبر اعلام کرد؛همچنان که در گذشته نیز سازمان انتقال خون ایران، به شائبههای بیاساس بعضی رسانهها درخصوص واردات خون یا صادرات خون پاسخ گفته است، به اطلاع میرساند که از نقطه نظر پزشکی از جمله مسائل اپیدمیولوژیک خاص هر کشور، جابجایی خون از یک نقطه جهان به نقطه دیگر ممنوع است. بنابر این ذکر عبارت واردات خونهای غیراستاندارد نیز به تبع موضوع، منتفی و کذب محض است .درخصوص خرید ملزومات مورد نیاز سازمان انتقال خون، به ویژه کیسه خون، این سازمان همواره تمام تلاش خود را به کار برده است که بهترین و با کیفیتترین ملزومات را از معتبرترین تأمین کنندگان تهیه نماید. حتی در سال پیش علیرغم فشارهای حاصله از اقدامات دشمنان این ملت و استکبار جهانی در جلوگیری از حرکت رو به جلوی ملت ایران، سازمان انتقال خون توانست با تلاش مضاعف همچنان بدون تخطی از استانداردها، در کلیه فعالیتهای اساسی خود گام بردارد و نشانه آن اهدای بیش از 2 میلیون واحد خون توسط اهداکنندگان عزیز است که سبب شده ذخایر خونی هم اکنون در وضعیت ایده آل قرار گیرد.بنابر این ذکر عبارت «واردات خون غیراستاندارد» خلاف واقعیت بوده و به طور کل تکذیب میشود.
* ماجرای واردات کیسههای خون غیراستاندارد
ماجرای کالاهای سلامت مشکلدار و محصولات غیراستاندارد چند سالی میشود که بلای آرامش روانی مردم کشورمان شده و این بار انتشار گزارشهایی از حساسیت بیماران تالاسمی به کیسههای خون فیلتردار سنگاپوری، حساسیت جامعه را برانگیخته است.
اردیبهشت ماه امسال بود که حسین تأمینی نماینده مجلس و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: واردات کیسههای خون غیراستاندارد، موضوع بسیار مهمی بود که موجب شد کمیسیون وزارت بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، وزیر بهداشت را به کمیسیون احضار کند.
وی افزود: نمایندگان این کمیسیون انتقادات بسیار تندی را به آقای وزیر داشتند، چراکه این اولین بار نبود که بیماران هموفیلی و تالاسمی از بیتوجهی مسئولان این وزارتخانه آسیبهای جدی میدیدند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود:نبود تجهیزات پزشکی استاندارد، کمبود و گرانی دارو، مشکلات بیماران خاص، واردات فرآوردههای خونی غیراستاندارد، داروهای چینی و ضعفهای مربوط به بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای دولتی، از جمله مشکلات عمده وزارت بهداشت است که متاسفانه مسئولان آن نسبت به این موضوعات بیتوجهی میکنند. نمایندگان کمیسیون وزارت بهداشت این موضوعات را به وزیر بهداشت ابلاغ کردند و قرار شد در این هفته ایشان راهکارهای جدی را برای این موضوعات داشته باشد.
وی افزود:متاسفانه وزارت بهداشت نظارت چندانی بر فرآوردههای خونی ندارد. بخش اعظم کیسههای خون غیراستاندارد بودهاند و معلوم نیست وزارت بهداشت بر چه اساسی از شرکتهای غیرمعتبر خرید میکند. آنطور که مشخص شد، تعدادی از شرکتهای تجهیزات پزشکی، با برخی از مسئولان این وزارتخانه زد و بند میکنند. همین رانتبازیها موجب شده هماکنون بخش عمدهای از بیماران تالاسمی و هموفیلی، درگیر مشکلات جسمی شدیدی شوند. این اتفاق در حالی صورت گرفته است که ایران چند کارخانه کیسه خون دارد، اما نمیدانیم چرا مسئولان وزارت بهداشت فعالیت کارخانههای داخلی را چندان جدی نمیگیرند.
*2.5 میلیون کیسه خون، نیاز سالانه کشور
در حالی که کشورمان حداقل به 2.5 میلیون کیسه خون در سال نیاز دارد، تنها کارخانه تولید کننده کیسه خون کشورمان حداکثر دو میلیون کیسه خون در سال تولید میکند، این درحالی است که بخشی از این محصولات به خارج از کشور نیز صادر میشود.
تنها کارخانه تولیدکننده کیسه خون در کشور مجتمع صنعتی بعثت قم متعلق به سازمان صنایع دفاع از سال 74 محصولات خود را روانه بازار کرده است که با توجه به بیمهری و رقابت تولیدکنندگان خارجی با تولیدات داخلی، نتوانسته است آن طور که باید و شاید نیازهای کشور را پوشش دهد.
این در حالی است که محصولات این کارخانه به عراق، سودان، لبنان وبرخی کشورهای آفریقایی و حاشیه خلیجفارس صادر میشود و این روزها هم بحث صادرات تولیدات مجتمع صنعتی بعثت به ترکیه مطرح شده است. از این گذشته هشت ماه از زمانی که بخش خصوصی همکاری خود را با این کارخانه شروع کرده، میگذرد. به نظر میرسد در این مدت حجم تولیدات افزایش پیدا کرده است زیرا تا مدتی پیش مجتمع صنعتی بعثت یک میلیون کیسه خون در سال تولید میکرد، اما این روزها با ورود نیروی خصوصی تولید کیسه خون به دو میلیون کیسه رسیده است.
کیسه خون تنها به سازمان انتقال خون داده میشود، اما کیسههایی که مصرف درمانی دیگری دارد در اختیار بخشهای دیگر قرار میگیرد. این مجتمع در نظر دارد در سالهای آینده با راهاندازی خط تولید جدید، تولیدات خود را به پنج میلیون کیسه خون در سال برساند زیرا نیاز کشور به کیسه خون 2.5 میلیون کیسه در سال است و هماکنون از دومیلیون کیسهای که در مجتمع صنعتی بعثت تولید میشود 600 هزار کیسه به عراق صادر میشود.
*به سلامت خونهای وارداتی مشکوکم
اما امروزرد شرایطی که تصور می شد این موضوع رفع شده،عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: در هیچ زمانی، نیازی نمی بینم خون به کشور وارد کنیم زیرا نسبت به سلامت خونهای واراداتی مشکوک هستم.
"عابد فتاحی" گفت: باید فرهنگ خوندهی را در مردم زیاد کنیم و مطبوعات و صدا و سیما باید بیشتر در این زمینه کار کنند زیرا در این زمینه کمکاری شده است.
وی خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی باز نیاز نمی بینم که خون از کشورهای دیگر وارد کنیم و کافی است این پیام به مردم داده شود که با کاهش ذخایر خون مواجهیم تا با مراجعه آنها به اندازه چندین ماه خون ذخیره کنیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان با اشاره به افرادی که به صورت مرتب خون میدهند، افزود: باید با افرادی که در مراکز انتقال خون پرونده دارند و مرتب خون میدهند در ارتباط باشیم.
فتاحی تصریح کرد: بسیار خوش بین هستم که با اطلاع رسانی صدا و سیما به مردم میتوانیم مشکل کاهش ذخایرخون را برطرف کنیم.
وی با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان با واردات خون در هیچ زمانی به کشور موافق نیستم، افزود: مخالفتم از آن رو است که نسبت به سلامت خونهای واراداتی مشکوک هستم.
فتاحی خاطر نشان کرد: اگرچه خونهایی که به کشور وارد میشوند در بهترین آزمایشگاهها مورد آزمایش قرار میگیرند اما با این وجود نسبت به آنها خوشبین نیستم از همین رو باید مشکل کاهش ذخایرخون را در داخل کشور رفع کنیم.
وی با اشاره به اینکه مردم باید بدانند خون دادن یکی از راههای سلامت است، افزود: مردم از ریختن چندقطره خون از بینیشان وحشت دارند و همین ترس باعث شده است که خون ندهند اما این آمادگی را باید در آنها افزایش دهیم.
نظر شما