تحولات منطقه

گروه اقتصادی: در شرایطی که قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی به حدود 1680 دلار کاهش پیدا کرده است قیمت سکه در ایران سربالایی می رود.

 سکه سوار بر حباب دلار!
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

 

قیمت هر سکه بهار آزادی در بازار تهران دیروز به 625 هزار تومان افزایش پیدا کرده است این در حالی است که قیمت جهانی طلا سیر نزولی پیدا کرده و از مرز 1770 دلار به حدود1680 دلار در هر اونس رسیده است.این افزایش قیمت سکه در بازار داخلی ناشی از رشد قیمت دلار در بازار ارز بوده است، معاملات در بازار ارز با دلار 1370 تومان آغاز شده است.تمامی کارشناسان اقتصادی هشدار داده اند در صورتی که بانک مرکزی نتواند این روند رو به رشد قیمت دلار و طلا را در بازار خنثی کند، باید منتظر شکست برنامه هدفمند سازی یارانه ها و سیاست های تثبیتی بود که طی سالهای اخیر برای مهار قیمت ها و جلوگیری از افزایش تورم به کار گرفته شده است.از سوی دیگر با وجود بسته شدن قیمت جهانی طلا روی هر انس 1680 دلار که کاهش شدیدی را نشان می دهد، قیمت سکه های داخلی باز افزایش یافت. اما افزایش بهای سکه ها، تنها مختص بازار آزاد نبود، به گونه ای که سکه «آتی» در بازار بورس، خود را آماده برای فتح قیمت 860 هزار تومانی می کند.

باز هم دردسر دلالان

با وجود ادعاهای پیاپی مسؤولان بانک مرکزی در دوره افزایش قیمت جهانی طلا که افزایش قیمت طلا در ایران را به آن مستند می کردند این بار در فضای روند کاهشی چند هفته اخیر طلای جهانی باز هم شاهد افزایش قیمت درونی هستیم؛ اما به راستی چه چیزی موجب افزایش قیمت طلا در کشورمان است؟!
برخی از کارشناسان بر این باورند که وجود اختلاف قیمت در بازار آزاد و بازار بورس، موجب شده تا دلالان، سکه را از بازار آزاد خریده و آن را در بازار بورس به فروش برسانند. همچنین از علل دیگر این اختلاف قیمت، می توان به رکودی بودن بازار سهام در هفته های اخیر اشاره کرد.اما گویا، عوامل دیگری در این اختلاف قیمت سهیم باشند که نقدینگی موجود در بازار، می تواند یکی از آنها باشد. وجود نقدینگی در بازار و نبود بازار فعالی که سرمایه های سرگردان داخلی را به سمت خود جذب کند، مانند همیشه تقاضای سفته بازی را افزایش داده است.
در این باره تابناک می نویسد با وجود کاهش قیمت عرضه سکه در بانک ها که تمهیدی از سوی بانک مرکزی برای پیشگیری از این افزایش قیمت بود سیاست کاهش بهای سکه و طلا مانند ارز همچون دلار در نخستین روز هفته تعدیل شکست خورد.با توجه به اینکه در سال جاری، اوج گیری تقاضای سفته بازی در بازارهای طلا و دلار پیاپی دیده شده است باید پرسید: چرا بانک مرکزی و مسؤولان سیاست های مالی، فکر جدی برای مازاد نقدینگی سرگردان کشور نمی کنند؟
در همین حال یک کارگزار معاملات آتی با بیان اینکه دلیل اصلی افزایش قیمت سکه آتی پیش بینی افزایش قیمت دلار و اونس در بازار است، گفت: بانک مرکزی باید سیاست و روش خود را برای تثبیت نرخ ارز اعلام کند، در غیر این صورت بازار در این التهاب و هیجان باقی می ماند.
بانک مرکزی سیاست خود را مشخص کند

وی بیان کرد: یکی از مسائلی که باید بازار از آن مطلع باشد، سیاست بانک مرکزی برای تک نرخی کردن ارز است. اخباری که از بانک مرکزی منتشر می شود درست نیست، زیرا دو هفته گذشته اعلام کردند که قیمت ارز باید کنترل شده و به سمت تک نرخی شدن پیش برود. در آن زمان دلار 1340 بود و می خواستند به زیر 1300 آن را کاهش دهند، ولی کاری انجام نشد.وی با اشاره به اینکه معامله گران از بورس اوراق به سمت معاملات آتی سکه روی آورده اند، گفت: این مسأله به دلیل روند رو به رشد قیمت سکه است، همچنین، دید سرمایه گذاران در مواقع بحرانی این است که به سمت سرمایه گذاری امن پیش بروند.وی تأکید کرد: بانک مرکزی سیاست تک نرخی کردن را پیش گرفته ولی اعلام نکرده که به چه روشی این کار را انجام خواهد داد و حتی پس از اعلام این موضوع نرخ دلار رو به بالاست، بنابراین تا زمانی که مسیر سیاست بانک مرکزی مشخص نشود بازار در این التهاب و هیجان باقی می ماند.ارژنگ تصریح کرد: وزیر اقتصاد اعلام می کند دلار 1300 تومانی گران است و باید تک نرخی شود از طرف دیگر بانک مرکزی اعلام می کند معتقد به تک نرخی کردن به معنی کاهش قیمت ارز نیست. بر این اساس در بازار این پیش بینی وجود دارد که با نرخ 1400 دلار ارز تثبیت می شود.وی ادامه داد:بنابراین باید مجدد تأکید کنم که بانک مرکزی باید روش و سیاست خود را برای تثبیت نرخ ارز اعلام کند، در غیر این صورت این روند ادامه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.