تحولات منطقه

۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۲
کد خبر: ۳۸۳۴۴۳

محمد نام مبارک پیامبر اکرم(ص) و این سوره مدنی است.

آشنایی با سوره‌های کتاب آسمانی/محمّد
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم،  نام پیامبر اکرم(ص) در آیه دوم این سوره آمده است، از اینرو این سوره به نام مبارک آن حضرت نامیده شده است. آیات 1 تا 3 به مقایسه کفار و مؤمنین می پردازد:
کسانی که کفر ورزیدند و (مردم را) از راه خدا بازداشتند، (خداوند) اعمال آنان را تباه (و باطل و بی اثر) کرد، و آنان که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده اند و به آنچه بر محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده، گرویده اند - (که) آن خود حق (و) از جانب پروردگارشان است - (خداوند نیز) گناهانشان را با مغفرت پوشانید و حال (و روز)شان را بهبود بخشید.
این بدان سبب است که آنان که کفر ورزیده اند، از باطل پیروی می کنند و کسانی که ایمان آورده اند از همان حق - که از سوی پروردگارشان است - پیروی کردند.
توضیح آنکه تمامی تلاش کفار بر آنست که مانع ایمان مردم شوند. آنها با تبلیغات منفی و ایجاد دشواریهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و جنگ با مسلمانان و توطئه های گوناگون، تلاش می کنند که مانع گسترش اسلام شوند. اما تمام نقشه‌ها و توطئه‌ها و فعالیت‌های شوم آنان، بی اثر و بی‌ثمر است و آنها با این کار جز بر زحمت خویش نمی افزایند. در طول تاریخ نیز، از صدر اسلام تاکنون، دشمنان اسلام هر چه کوشیده اند که در مقابل گسترش اسلام و دین خدا بایستند، هیچ ثمری نداشته است و فطرت های پاک و سالم روی بدان آورده و با آغوش باز آن را پذیرفته اند.
آنان که به ایمان گرویده اند و اعمال صالح انجام می دهند، خداوند از گذشته های ناشایست آنان در می گذرد و حال و روزشان را بهبود می بخشد. آنان که همسو با فطرت و سرشت انسانی خویش گام بر میدارند و باور و ایمان و کردارشان مطابق با طبیعت سالم انسان و آیین الهیست، امورشان رو به اصلاح و بهبود است و آنان در زندگی دنیا و نیز در زندگی آخرت سعادتمندند.
آیا می دانید علت تفاوت وضع این دو گروه چیست؟ سببش آنست که کفار، باطل را برگزیده اند و اهل ایمان حق را؛ و سنت الهی چنین است که باطل محو و نابود و بی اثر گردد و حق باقی باشد و همگان پیوسته از آن بهره مند شوند. آری این نتیجه انتخاب نابجا و ناروای کفار و انتخاب نیک و شایسته مؤمنان است.
در آیات 4 تا 7 در ادامه، به بیان برخی احکام مربوط به جهاد و قتال می پردازد:
پس چون با کسانی که کفر ورزیده اند برخورد کنید، گردن‌ها(یشان) را بزنید، تا آنان را کشته و بر آنان پیروز شوید. پس (اسیران را) محکم در بند کشید، سپس یا (بر آنان) منت نهید (و آزادشان کنید) و یا فدیه (و عوض از آنان بگیرید)، تا جنگ فروکش کند.
این است (دستور خدا)، و اگر خدا می‌خواست، (خود، بدون جهاد شما) از ایشان انتقام می کشید، ولی (فرمان پیکار داد) تا برخی از شما را به وسیله برخی (دیگر) بیازماید؛ و کسانی را که در راه خدا کشته شده اند، هرگز کارهایشان را تباه نمی‌کند. به زودی آنان را (به بهشت) راه می نماید و حال‌شان نیکو می گرداند، و در بهشتی که برای آنان وصف کرده، در می‌آورد.
ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اگر خدا را یاری کنید، یاری‌تان می‌کند و گام‌هایتان را استوار می‌دارد.
با این بشارت، خداوند مؤمنین را به تلاش و جهاد فرا می خواند. آری، انسانهای مؤمنم تنها نیروی خویش را به حساب آورند، بلکه در اثر تلاش آنان، خداوند نیز یاریشان می کند و آنان را در این پیکار و تلاش مقدس، پایدار و استوار می‌گرداند.

کتاب گلستان سوره‌ها – ص 38
محمدحسین جعفری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha