تحولات لبنان و فلسطین

۹ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۸
کد خبر: 470073

طبق اعلام کارشناسان آموزش‌وپرورش سود صندوق ذخیره فرهنگیان نسبت به سال ۹۲، ۳۰۰درصد افت داشته است یعنی ۷۵۰ میلیارد تومان کمتر از سود سال ۹۲ و این افت سود بی‌سابقه است.

ضرر 750 میلیاردی، میراث صندوق فرهنگیان

به گزارش قدس آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، صندوق ذخیره فرهنگیان سرمایه خود را با کسر از حقوق معلمان و سهم دولت به دست آورده است و طبق اعلام مرکز پژوهش‌های اقتصادی صندوق ذخیره فرهنگیان، دارایی‌های اعضا در صورت‌های مالی این مؤسسه به بیش از 7700 میلیارد تومان افزایش ‌یافته است، در چنین شرایطی که صندوق باید به بهبود معیشت معلمان کمک می‌کرد، این روزها به‌دلیل فسادهای مالی در صدر اخبار قرار دارد.

مسئولان صندوق ذخیره فرهنگیان در حالی در ساختمان 230 میلیارد تومانی ــ شهاب‌الدین غندالی میرعامل سابق صندوق ذخیره فرهنگیان اردیبهشت امسال در نشست خبری با رسانه‌ها به ارزش 220 میلیاردی ساختمان این صندوق اشاره کرد ــ در میدان ونک تهران که بیشتر به یک برج شباهت دارد، مدعی خدمت‌رسانی به معلمان هستند که این روزها اخبار خوشایندی از آنجا به گوش نمی‌رسد.

اخباری که از فساد مالی 8 هزار میلیارد تومانی، دریافت پاداش‌های میلیونی و وام‌های بدون بهره توسط مدیران و اعطای تسهیلات میلیاردی بانک سرمایه به برخی افراد خاص بدون دریافت وثیقه‌های لازم حکایت دارد.

جبار کوچکی‌نژاد عضو کمیسیون آموزش‌وتحقیقات مجلس شورای اسلامی در رابطه با وضعیت اخیر صندوق ذخیره فرهنگیان می‌گوید:‌ تنها در سال 94 بانک سرمایه ــ زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان ــ بیش از 1500 میلیارد تومان خسارت و زیان دیده است و فقط یک نفر حدود 3 هزار و 900 میلیارد ریال به بانک بدهکار است. 90 درصد تسهیلات بانک سرمایه به 30 نفر ارائه شده و 10 درصد وام خرد برای فرهنگیان با سود بسیار بالا بوده است. بسیاری از بدهکاران بانک سابقه بد مالی دارند و حتی بازداشت هم بودند. این بانک 7 هزار میلیارد تومان معوقاتی دارد که غیرقابل وصول است. جریانات سوءاستفاده کننده از قدرت به این بانک فشار آورده‌اند و بسیاری از اموال بانک را به تاراج بردند.

27 شرکت زیرمجموعه صندوق فرهنگیان در عرصه‌های مختلف از بورس، بیمه، بانک، پتروشیمی و ماشین‌سازی مشغول به فعالیت هستند و حدود 760 هزار نفر از معلمان کشور عضو آن هستند که ماهانه 19 میلیارد تومان فقط از محل حقوق معلمان به حساب صندوق واریز می‌شود اما این صندوق در عرصه خدمت رسانی به فرهنگیان موفق نبوده است.

در رابطه با وضعیت صندوق ذخیره و نگرش فرهنگیان به اتفاقات اخیر صندوق با رضا نهضت کارشناس مسائل آموزش‌وپرورش به گفت‌وگو نشستیم.

** هیئت امناء و سرپرست آموزش و پرورش پاسخ‌گو باشند

رضا نهضت اظهار کرد: علاوه بر ضربه به اعتماد فرهنگیان آنچه آزاردهنده‌تر است این است که متأسفانه هیچ مسئولی به‌خاطر آنچه بر صندوق ذخیره رفته است، از معلمان عذرخواهی نمی‌کند، بلکه درتلاشند تخلفات پیش‌آمده را توجیه کنند.

وی افزود: همه معلمان شاهد بودند زمانی که از تخلفات صندوق ذخیره صحبت شد، چگونه وزیر سابق آموزش و پرورش و سرپرست فعلی این وزارتخانه، آن‌ را نادرست می‌دانستند و آقای بطحایی در حالی که خنده‌کنان کنار مدیرعامل سابق صندوق (غندالی) نشسته بود، بیان تخلفات را هجمه به معیشت معلمان عنوان می‌کرد ــ سید محمد بطحایی در تاریخ 17 شهریور 95 با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته در مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان برای بهبود وضعیت معیشتی و رفاه فرهنگیان در سه سال اخیر گفت: حرکت در مسیر بهبود وضعیت معیشتی فرهنگیان نیاز به پشتکار دارد زیرا همیشه سنگ‌اندازی می‌شود که نمونه آن هجمه به صندوق ذخیره فرهنگیان است.

این کارشناس آموزش‌وپرورش گفت:‌ همچنین مرتضی حاجی که به‌عنوان هیئت امنای صندوق مشغول به کار است، دفاع تمام‌قدی از شهاب‌الدین غندالی و عملکرد وی در صندوق فرهنگیان کرد ــ مرتضی حاجی شهریور امسال با اشاره به اینکه عملکرد مدیرعامل صندوق در سه سال گذشته مثبت و قابل دفاع است، اعلام کرد: عملکرد مؤسسه را بر اساس سه شاخص مورد ارزیابی قرار می‌دهم که شامل سودآوری، ایجاد ارزش افزوده و در نهایت گسترش خدمات حین خدمت برای فرهنگیان عضو است؛ اول اینکه علی‌رغم تنگناهای اقتصادی سال‌های گذشته و با توجه به اینکه بسیاری از شرکت‌ها دچار زیان بوده‌اند، مؤسسه عملکرد قابل قبولی داشته و توانسته 23 هزار میلیارد ریال سودآوری ایجاد کند. اگر یک کارشناس بیطرف صندوق را با صندوق‌های مشابه مقایسه کند مسلماً صندوق ذخیره فرهنگیان جزو چند صندوق برتر است.

نهضت ادامه داد:‌ نمی‌توان تمام تخلفات را بر سر شهاب‌الدین غندالی خراب کرد، تمام ناظران و افرادی که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، در روی کار آوردن وی سهیم بودند و به‌نادرستی از او دفاع می‌کردند، باید پاسخگو باشند و به‌میزان سهمشان بازخواست شوند. حراست آموزش و پرورش پیگیر این پرونده بود و در پیگیری تخلفات صندوق ذخیره، دخیل بوده‌اند و حراست آموزش‌وپرورش بخشی از دولت است بنابراین این استدلال که بیان این تخلفات از سوی مخالفان دولت بوده، چندان درست نیست.

** انتصابات خویشاوندی چرا و چگونه؟

این کارشناس آموزش‌وپرورش گفت: در این پرونده باید سه چیز را از هم تفکیک کرد و برای هر کدامش، داوری مجزایی داشت. مسئله نخست مسئله انتصابات خویشاوندی در صندوق است. چرا هیئت امنا و سرپرست فعلی، از این بابت عذرخواهی نمی‌کنند؟ پسر، همسر و برادران همسر مدیرعامل سابق، به چه علتی در صندوق تردد می‌کردند؟ داماد وزیر سابق آموزش و پرورش که تخصصی در حوزه صنعت نداشت، با کدام قابلیت به مدیرعاملی به کار گرفته شد؟ ــ علی اکبر کریمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مرداد امسال در این رابطه اعلام کرد:‌ پرسش از وزیر آموزش و پرورش درباره عملکرد نزدیکان وی در صندوق ذخیره فرهنگیان و عملکرد این صندوق را در دستور کار قرار می‌دهم و وزیر باید درباره عملکرد ضعیف صندوق به‌ویژه درقبال شرکت ماشین‌سازی اراک از زیرمجموعه‌های صندوق ذخیره فرهنگیان، پاسخگو باشد. اینکه مطرح می‌شود "شرکتی خصوصی است و ما هیچ تعهد و اقدامی نمی‌توانیم درقبال آن داشته باشیم" به‌هیچ‌وجه مورد پذیرش و قبول نیست.

وی با اشاره به اینکه حکم سرپرستی محمد بطحایی در آموزش و پرورش شوک‌آمیزتر از تخلفات صندوق ذخیره و استعفای علی اصغر فانی بود، عنوان کرد: این سؤال برای بسیاری از فرهنگیان ایجاد شده است که بطحایی، که منکر تخلفات صندوق ذخیره بود و آن را هجمه به معیشت معلمان می‌دانست، با چه عقلانیتی به سرپرستی آموزش و پرورش منصوب شده است؟ بخش زیادی از مشکلات مالی فعلی آموزش و پرورش، به عملکرد نادرست وی مربوط است. او باید برای دفاع از غندالی پاسخگو باشد، نه اینکه ارتقاء پیدا کند و به جلسات هیئت دولت راه یابد.

نهضت افزود: دوستان پذیرفته‌اند که حداقل بخشی از تخلفات مربوط به دوران آنها بوده است، خوب به‌خاطر همین بخش عذرخواهی کنند.

** میراث صندوق فرهنگیان: 750میلیارد تومان افت سود و تخلفات مالی متعدد

این کارشناس آموزش‌وپرورش گفت: سود سال 94 نسبت به سال 92، 300 درصد افت داشته است یعنی 750 میلیارد تومان کمتر از سود سال 92. حتی اگر تخلفی هم در زمان شهاب‌الدین غندالی روی نداده بود، همین افت سود، برای استعفای هیئت امنا و هیئت مدیره صندوق کفایت می‌کرد ــ طبق اعلام بهروز امیدعلی، رکورد سودآوری صندوق ذخیره فرهنگیان به‌استناد صورت‌های مالی حسابرسی شده از ابتدای تأسیس تاکنون مربوط به سال مالی منتهی به 31 شهریور 1392 به‌مبلغ یک هزار و 150 میلیارد تومان است، بالاترین نرخ بازدهی صندوق ذخیره فرهنگیان از ابتدای تأسیس تاکنون نیز در همین سال مالی محقق شده است. همچنین شهاب‌الدین غندالی مدیرعامل سابق صندوق ذخیره فرهنگیان مرداد امسال اعلام کرد:‌ متأسفانه در دو سه سال گذشته شاهد رکود در بخش‌های مختلف از جمله مسکن و سقوط شاخص‌های بورس بودیم. ما 1190 میلیارد سرمایه در بورس داشتیم که در سال 91 به 2200 میلیارد تومان رسید اما در سال‌های 92 و 93 به 950 میلیارد تومان کاهش یافت و ما دچار زیان شدیم. از سوی دیگر برای راه‌اندازی شرکت کیمیای پارس این دارایی را به‌مدت پنج سال به‌عنوان وثیقه در بانک ملی گذاشتیم تا بتوانیم سه سال دیگر به سود پایدار از طریق این سرمایه گذاری دست یابیم.

وی عنوان کرد:‌ معلوم نیست وزیر سابق به چه دلیلی، مدیرعامل سابق صندوق را که بی‌سابقه‌ترین میزان سود را در طول تاریخ صندوق کسب کرده بود، عزل کرد و فردی کارنابلد را به‌جای او منصوب کرد. متأسفانه صندوق ذخیره را که یک بنگاه اقتصادی مالی است محل نزاع دعوای‌های سیاسی خود کرده‌اند و دود آن به‌طور مستقیم در چشم معلمان این کشور می‌رود.

نهضت بیان کرد: در زمینه تخلفات احتمالی مدیرعامل سابق باید قوه قضائیه داوری نهایی را بکند. معلمان کشور از قوه قضائیه می‌خواهند که بدون هیچ گذشتی با افرادی که به اموال معلمان خیانت کرده‌اند، و به‌نوعی موجبات تضعیف نظام را نیز فراهم آوردند، برخورد کنند.

** در تحقیق و تفحص تنها مصالح معلمان را در نظر بگیرید

نهضت ادامه داد: از نمایندگان مجلس هم می‌خواهیم که در تحقیق و تفحص، تنها مصالح معلمان و اعضای صندوق را در نظر داشته باشند و بازی‌های سیاسی را دخیل این امر نکنند. تخلف در هر دولتی که اتفاق افتاده اعلام کنند و به این وسیله، بخشی از اعتماد از دست رفته معلمان کشور را بازگردانند و نشان دهند که حامی خوبی برای موکلین خود هستند.

وی مطرح کرد: دولت برای بازگشت اعتماد از دست رفته معلمان، باید حداقل سه کار انجام دهد؛ اول اینکه صادقانه از آنها به‌خاطر برخی تخلفاتی که در این دولت اتفاق افتاده است، عذرخواهی کند. ثانیاً همه هیئت امنای صندوق را عوض کند و نیز بدهی 700 میلیارد تومانی خود به این صندوق را بپردازد. متأسفانه دولت یازدهم یک قران هم از سهم خود به صندوق را نپرداخته است.

** هشدار نسبت به وقوع تخلفی دیگر

این کارشناس آموزش‌وپرورش ادامه داد: در این شرایط که حواس‌ها متوجه انتخابات وزیر آینده و نیز اتفاقات صندوق ذخیره فرهنگیان است، باید نسبت به امکان وقوع تخلفی دیگر در آموزش و پرورش هشدار داد. چنان که می‌دانید، از سال گذشته آموزش و پرورش خود متولی امر بیمه تکمیلی شده و در واقع نقش شرکت‌های بیمه را بازی می‌کند، البته درصدی را به‌عنوان کارگزاری، به بیمه آتیه‌سازان حافظ می‌پردازد. در واقع بیمه تکمیلی به‌صورت صندوقی اداره می‌شود.

وی گفت:‌ از مهرماه امسال ماهانه حداقل 50 میلیارد تومان به حساب این صندوق خواهد رفت که 31 میلیارد تومان بیشتر از 19 میلیاردی است که ماهانه به صندوق ذخیره فرهنگیان می‌رود. هنوز مشخص نیست که وضعیت این بیمه صندوقی سال گذشته چگونه بوده است در حالی که زمانی که بیمه صندوقی نبود مفاد قرارداد با شرکت بیمه‌گذار منتشر و ارقام ذکر می‌شد. با توجه به سهل‌انگاری‌ای که از سوی مسئولان در قضیه صندوق ذخیره پیش آمد، نسبت به امکان وقوع تخلف در این صندوق بیمه‌ای نیز باید هوشیار بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.