به گزارش قدس آنلاین، حجتالاسلام رضا دانشور ثانی اظهار کرد: خراسان رضوی و به ویژه شهر مشهد دارای بیشترین موقوفات در مجموعه مقدس آستان قدس رضوی است و کتابخانه محمود آباد هاوس در ایالت شمالی هندوستان در نزدیکی شهر لکهنو از دورترین موقوفات آستان قدس رضوی به شمار می رود.
وی گفت: اسناد و شواهد موجود حاکی از آن است که قدیمی ترین موقوفه آستان قدس رضوی در اوایل دوره صفویه مربوط به مرحوم عتیقی ثبت شده که این موقوفه مشتمل بر ۲۲ رقبه وقف در بارگاه نورانی علی بن موسی الرضا(ع) است.
وی گوهرشاد بیگم همسر شاهرخ میرزا را نیز قدیمیترین واقف زن آستان قدس رضوی دانست و اظهار کرد: این بانوی فرهیخته در سال ۸۲۹ قمری رواق دارالحفاظ و دارالسیاده را احداث و سپس آن را وقف آستان قدس رضوی کرده است.
دانشور ثانی تصریح کرد: حاج حسین آقا ملک هم به عنوان بزرگترین واقف آستان قدس رضوی است که بالغ بر ۶۱ روستا و مستغلات به انضمام موزه و کتابخانه شخصی خود را با تمامی نسخ نفیس خطی و چاپی موجود در آن وقف بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) کرده است.
وی افزود: بر اساس وقفنامه ها و موقوفات موجود در طومار علیشاهی بیشترین موقوفات آستان قدس رضوی به دوره صفویه اختصاص دارد که در سال های ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ قمری وقف این آستان کبریایی شده است.
وی در ادامه قدیمیترین سند وقفی موجود در آستان قدس رضوی را مربوط به تاریخ نگاشتهای در پشت جلد قرآن خطی نفیس در گنجینه قرآن و قدیمی ترین قرآن وقفی را سه جزء از قرآن منصوب به کشواد بن املاس دانست و ابراز کرد: این موقوفات نفیس در بخش مخطوطات کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری می شود.
معاون امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی بیان کرد: بزرگترین واقف خطی مقام معظم رهبری هستند که تاکنون ۱۶ هزار نسخه خطی و چاپ سنگی را وقف این آستان مقدس کردند.
وی عنوان کرد: از معتبرترین اسناد و مدارک موقوفاتی میتوان به طومار علیشاهی و طومار عضدالملک که به تایید ۵۵۳ نفر از علماء، مسئولان دولتی و مسئولان آستان قدس رضوی رسیده است، اشاره کرد.
دانشور ثانی موقوفه خاص کوک سازی و صدا پردازی ساعت حرم مطهر را از جمله ظریفترین موقوفات آستان قدس رضوی معرفی کرد و گفت: این موقوفه از جمله موقوفاتی است که در سال ۱۰۹۳ هجری قمری وقف آستان ملک پاسبان رضوی شده است.
نظر شما