تحولات منطقه

خرم آباد-آثار تاریخی و باستانی لرستان به عنوان یکی از سرمایه‌های اصلی این استان همچنان مورد بی توجهی قرار می گیرد. نبود برنامه‌ریزی‌ و سرمایه‌گذاری‌ها، بسیاری از این آثار را که نماد هویت و فرهنگ مردمان این دیار است در معرض تخریب قرار داده است.

تخریب میراث فرهنگی در «قبرستان ابوالوفا» لرستان ادامه دارد
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، روستای «ابوالوفا» در شرق کوهدشت و در ۲۵ کیلومتری این شهرستان دارای قبرستانی قدیمی است که به گفته بسیاری از باستان‌شناسان از ارزش تاریخی و فرهنگی برخوردار است. این قبرستان که پیرامون مقبره ابوالوفا واقع شده است از سالیان دور تا کنون محل دفن بزرگان این منطقه بوده است.

کارشناسان بر این باورند سنگ ‌قبرهای قدیمی و منحصر به فرد در این قبرستان که عمدتا به شکل عمودی هستند و روی آنها نقاشی و نوشته‌هایی حک شده است  دارای پیشینه تاریخی بوده و از اهمیت زیادی برخوردارند.

در همین حال و با وجود اهمیت این سنگ قبرها و حتی خود قبرستان که قدمتی طولانی دارد، چندسال پیش اداره اوقاف و امور خیریه بدون در نظر گرفتن ارزش تاریخی و فرهنگی اقدام به تخریب آن‌ها کرد. این اداره با هدف بازسازی و نوسازی مقبره و تخریب سنگ قبرهای قدیمی بخشی از محوطه این قبرستان تاریخی را تسطیح کرد که این امر در ادامه با ممانعت اداره کل میراث فرهنگی استان مواجه شد. مسؤولان اوقاف می گویند: متولیان میراث فرهنگی استان هیچ‌ مکاتبه‌ای مبنی بر دارا بودن ارزش تاریخی و فرهنگی سنگ‌قبرهای ابوالوفا با ما نداشته‌اند. از سوی دیگر مسؤولان میراث فرهنگی می گویند که پیگیری‌های متعددی برای خراب نکردن این قبرستان تاریخی انجام شده اما متولیان اوقاف هیچ توجهی نداشته‌اند.با این همه و پس از تخریب قبرستان قدیمی‌، در حال حاضر سنگ‌هایی که در نزدیکی محوطه به حال خود رها شده‌اند نه از سوی اوقاف جمع‌آوری می‌شوند و نه میراث فرهنگی فکری برای ساماندهی و حفاظت از آن‌ها می‌کند، امری که انتقاد بسیاری از کارشناسان میراث فرهنگی را در پی داشته است.

با ما مکاتبه نشده

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کوهدشت در این‌ خصوص می گوید: هر کار عمرانی صورت گرفته با هماهنگی اداره میراث فرهنگی بوده است، بنابراین اینکه می‌گویند همکاری صورت نگرفته است،‌ صحت ندارد.

«محمود عبداللهی‌نیا» ادامه می دهد: این مقبره تا کوهدشت ۲۵ کیلومتر فاصله دارد و هدف از بازسازی توسعه این مکان بود. اگر میراث فرهنگی ارزش این مکان را به ما اعلام می‌کرد بدون شک تخریبی صورت نمی‌گرفت. متولیان میراث فرهنگی استان یا شهرستان تاکنون هیچ‌ مکاتبه‌ای در خصوص ارزش تاریخی سنگ قبرها یا قبرستان قدیمی ابوالوفا با این اداره نداشته‌اند، حتی قبل از آغاز عملیات عمرانی هم اعلام نکردند که این قبرستان ارزش تاریخی یا فرهنگی دارد.رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کوهدشت اضافه می‌کند: میراث فرهنگی اگر مدعی و متولی حفاظت از آثار تاریخی است چرا نسبت به ساماندهی سنگ قبرهایی که با فاصله ۲۰۰ متری از محوطه به حال خود رها شده‌اند اقدامی انجام نمی‌دهد.

تخریب بدون طرح ساماندهی

اما معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری لرستان اظهار می دارد: قبرستان قدیمی ابوالوفا که نزدیک آرامگاه امامزاده ابوالوفا قرار گرفته است  در سال ۸۶ اداره اوقاف و امورخیریه به منظور توسعه آرامگاه بخشی از سنگ قبرهای قدیمی محوطه زیارتگاه امامزاده ابوالوفا را تخریب کرد.

«محمدرضا اسدی » ادامه می‌دهد: اداره اوقاف بدون هماهنگی با میراث فرهنگی عملیات تسطیح محوطه قبرستان ابوالوفا را انجام داد به طوری که یک چهارم سنگ قبرها که به صورت ستونی بود کلا جابه‌جا و تخریب شد.‌ متولیان اداره کل میراث فرهنگی استان به منظور ممانعت از تخریب این آثار باستانی مکاتبات متعددی را با اوقاف داشته اند اما نتیجه‌ای در برنداشت و آنها بدون توجه به این موضوع تنها نظر خود را اعمال کردند.

اسدی می افزاید: این سنگ قبرها حاصل تخریب اداره اوقاف است بنابراین اگر قرار است ساماندهی صورت بگیرد باید خود متولیان اوقاف اقدام کنند اما مشکل اینجاست که اداره اوقاف بدون طرح ساماندهی محوطه را تخریب کرده که حاصل آن از بین رفتن آثار تاریخی و فرهنگی بوده است.

این مسؤول می‌افزاید: اینکه سنگ قبرها به مکان دیگری برده شوند، منطقی نیست بلکه با توجه به ارزش تاریخی قبرستان نیاز است در این مکان موزه‌ای احداث و سنگ قبرها در آن نگهداری شوند. اداره اوقاف اگر طرحی دارد باید ارائه دهد و سپس با نظارت میراث فرهنگی آن را اجرایی کند نه اینکه خودش اقدامی سرخود انجام دهد.

 ارزش تاریخی سنگ قبرها

مسؤول باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی‌، صنایع دستی و گردشگری لرستان با اشاره به اینکه  سنگ قبرهای واقع در قبرستان قدیمی ابوالوفا را دارای ارزش تاریخی و فرهنگی است عنوان می‌کند: اینکه متولیان اوقاف ادعا می‌کنند میراث فرهنگی نسبت به تخریب این قبرستان تاریخی بی‌توجه بوده است، صحت ندارد زیرا در این خصوص ما چندین شکایت و مکاتبه داشته‌ایم اما همکاری از سوی متولیان اوقاف وجود نداشته است.

«محمدرضا محمدیان‌» ادامه می دهد: اداره اوقاف چند سال پیش به بهانه توسعه و بازسازی گنبد ابوالوفا اقدام به تخریب سنگ قبرهایی کرد که دارای ارزش تاریخی بودند. این سنگ قبرها بومی و مختص لرستان هستند.

وی با تاکید به اینکه مقبره به لحاظ زیارتی دارای ارزش است، می‌گوید: اگر چه این مقبره به لحاظ سبک معماری دارای ارزش تاریخی و باستانی نیست اما قبرستان و سنگ‌های موجود در آن به لحاظ باستان‌شناسی مهم هستند.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.