به گزارش قدس آنلاین، تاکنون در طول تاریخ آتشسوزیهای متعددی به ثبت رسیده و خاطرات تلخی را به یادگار گذاشته است، اما در این میان، شماری از آتشسوزیها به دلیل وسعتی که داشته اند، در حافظه تاریخ ماندگار شده اند که در این گزارش بدان ها پرداخته شده است.
از آتشسوزی عظیم روم در سال ۶۴ بعد از میلاد گرفته تا حریق جنگلهای استرالیا در سال ۲۰۰۲ جزء بزرگترین آتشسوزیهایی هستند که رسانههای مختلف فهرستی از این موارد را به اختصار بیان کردهاند.
چند روزی از حریق ساختمان پلاسکو در خیابان جمهوری تهران میگذرد و همه نگاهها به دستان یاریگری است که شبانهروز در حال تلاش برای بیرون آوردن آتشنشانان و مردم مفقود شده در زیر آوار هستند. این حریق، حادثه عظیمی بود که به طور قطع در تاریخ ایران به عنوان یادگاری تلخ باقی خواهد ماند، اما این حادثه عظیم، تنها اتفاق ناگواری نیست که در طول تاریخ به وقوع پیوسته است بلکه تاکنون حریقهای بزرگ متعددی در دنیا به ثبت رسیدهاند.
حریق توکیو
آتشسوزی شدید توکیوی ژاپن به دنبال زمینلرزهای عظیم در سال ۱۹۲۳ به وقوع پیوست. آتشسوزی و زمینلرزه به طور همزمان جان ۱۴۲ هزار نفر را گرفت و حدود ۳۸ هزار نفر مفقود شدند و همین آمار، آن را در صدر عظیمترین آتشسوزیهای تاریخ ثبت کرد. آتشسوزی به همراه وقوع زلزله، خسارتها را تشدید میکرد و به دلیل وزش طوفان در سواحل توکیو، حریق به سرعت در منطقه گسترش یافت و آتشسوزی عظیم و تاریخی را رقم زد.
حریق عظیم شیکاگو
آتشسوزی عظیم شیکاگو یکی از معروفترین حریقهایی است که طی صد سال گذشته در دنیا رخ داده است. این حریق در غروب ۸ اکتبر ۱۸۷۱ به وقوع پیوست. تابستان آن سال خشکسالی عجیبی در شیکاگو حکمفرما بود. با توجه به ساختمانهای چوبی متعددی که در این منطقه وجود داشتند، شیکاگو به پیشواز سوختن میرفت. در این آتشسوزی ۳۰۰ نفر کشته و بیش از ۱۷ هزار ساختمان به وسعت بیش از ۲۰۰۰ acres در ۲۷ ویران شدند. سرمنشأ حریق مشخص نیست، با وجود این، براساس افسانهای معروف، خاستگاه این حریق را به زنی به نام خانم O Leary منسوب کردهاند. او در ابتدای آتشسوزی گاوش را میدوشیده است. در ادامه این افسانه اینگونه آمده است که گاو این زن، با لگد چراغی را که همراه او بوده پرتاب میکند و با افتادن چراغ، آتشسوزی وسیعی آغاز میشود که بزرگترین حریق در طول تاریخ به شمار میرود.
حریق عظیم لندن
در کنار حریق شیکاگو، آتشسوزی بزرگ و تاریخی لندن قرار دارد که دومین حریق عظیم تاریخ محسوب میشود. این حریق از یک مغازه نانوایی و در دوم سپتامبر ۱۶۶۶ شروع شد و به مدت ۷ روز ادامه یافت. در کمال تعجب، طی این آتشسوزی هیچگونه مرگ و میری عنوان نشد اما بیش از ۱۳ هزار سازه ویران شد. لندن نیز در آن زمان بیشتر از چوب ساخته شده بود که تهدیدی برای سوختن شهر به شمار میرفت. بعد از نوسازی شهر، سازندگان آن برای جلوگیری از بروز فجایعی مشابه آنچه رخ داده بود، از آجر و سنگ برای ساخت و ساز سازههای جدید استفاده کردند.
حریق عظیم روم
حریق روم در نیمههای شب ۱۸ و ۱۹ جولای سال ۶۴ بعد از میلاد مسیح رخ داد که به دنبال وزش باد به سرعت گسترش پیدا کرد. این آتشسوزی بعد از گذشت ۶ روز به پایان رسید و حدود ۷۰ درصد شهر را به ویرانه تبدیل کرد. دلایل اصلی بروز حادثه مشخص نیست اما عدهای آن را تصادفی تلقی میکنند و برخی نیز امپراطور «نرو» یا مسیحیان را عامل آتشسوزی میدانند.
حریق عظیم مسکو
ناپلئون بعد از شکست ارتش خود در نبرد Borodino، در سال ۱۸۱۲ میلادی به قصد غلبه بر روسیه وارد مسکو شد اما در کمال تعجب این رهبر فرانسوی، مردم مسکو مقاومتی در برابر تجاوز نیروهای فرانسوی به روسیه نکردند. در این میان، ناپلئون گزارشهایی از آتش سوزیهای متعدد در سطح شهر دریافت کرد. یک روز بعد از این حادثه، همین آتش سوزیهای کوچک به حریقی بزرگ تبدیل شد، به طوری که سه چهارم پایتخت روسیه در آتش سوخت و حدود ۱۲ هزار نفر کشته شدند. یکی از فرضیههایی که برای علت این حریق عنوان شده این است که روسیه با نیروهای ارتش خود قادر به مهار آتش نشد و از این رو با آتش زدن شهر تصمیم گرفت فرانسویها را در آتش به پا شده بسوزاند.
حریق عظیم کپنهاگن
آتشسوزی بزرگ کپنهاگن در شب ۲۰ اکتبر ۱۷۲۸ آغاز شد و تا صبحگاه ۲۳ اکتبر در کپنهاگن دانمارک ادامه داشت. در این حریق عظیم حدود ۷۵ درصد شهر نابود شد و از آن در تاریخ دنیا و دانمارک به عنوان عظیمترین آتشسوزی نام برده شده است. شمار زیادی از مردم مسکو اموال خود را از دست دادند. علاوه بر نابودی اموال و آسیبهای جسمی وارده به انسان، بخشی از میراث فرهنگی مسکو نیز در آتش سوخت.
حریق عظیم سان فرانسیسکو
آتش سوزی سان فرانسیسکو به زمینلرزهای ارتباط داشت که در ۱۸ آوریل ۱۹۰۶ این شهر را لرزاند. تاریخنگاران معتقدند که این زمینلرزه یکی از شدیدترین و بزرگترین زمینلرزههای تاریخ آمریکا بوده است. حرفی نبودن در اطفاء حریق و مشکلات پیش روی سازمان آتشنشانی یکی از علل نابودی شهر بر اثر این حریق گسترده بود. آتشنشانها از دینامیت برای ایجاد موانعی در مسیر رسیدن به ساختمانهای سالم و دستنخورده استفاده کردند اما در این راستا فرمانده خود را در این زلزله از دست دادند.
حریق عظیم نیویورک
این آتشسوزی عظیم در خلال جنگ انقلابی در ایالات متحده آمریکا رخ داد. در تابستان همان سال، افسران ارتش انقلابی به جای جنگیدن در مقابل نیروهای نظامی انگلیسی تصمیم به آتش زدن شهر گرفتند. بعد از این که این ایده توسط بسیاری رد شد، افسران، نیویورک را ترک کردند. با وجود این، کمتر از یک هفته بعد از اشغال شهر توسط انگلیسیها، آتشی در شهر نیویورک شکل گرفت که ۴۹۳ خانه را به نابودی کشاند.
حریق عظیم آمستردام
طی قرن پانزدهم میلادی، آمستردام دچار دو آتشسوزی بزرگ شد. اولین آتشسوزی که در سال ۱۴۲۱ و دومین حریق نیز در سال ۱۴۵۲ به وقوع پیوست. شعلههای آتش به سرعت در سطح شهر که مملو از خانهها و ساختمانهای چوبی بود، گسترش یافت. بعد از حریق سال ۱۴۵۲ که باعث نابودی ۷۵ درصد شهر شد، تنها اجازه استفاده از چوب در نماهای جلویی و پشتی ساختمانها صادر شد تا دیگر شهر شاهد چنین اتفاقات ناگواری نباشد.
حریق عظیم بوستون
آتشسوزی بوستون را نمیتوان با حریقهای بزرگ تاریخ که باعث نابودی انسانها و ساختمانهای فراوانی شده، مقایسه کرد اما این حریق یکی از پرهزینهترین آتشسوزیهای تاریخ آمریکا و یکی از بزرگترین آتشسوزیها در دنیاست که بالاترین خسارت مالی را به بار آورده است. این حریق در سال ۱۸۷۲ در مرکز شهر بوستون گسترش یافت و باعث نابودی مناطق مالی، ساختمانهای اداری و مغازهها و بیکار شده صدها نفر و مرگ ۲۰ نفر شد.
۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۵:۰۱
کد خبر: 495584
تاکنون در طول تاریخ آتشسوزیهای متعددی به ثبت رسیده و خاطرات تلخی را به یادگار گذاشته است، اما در این میان، شماری از آتشسوزیها به دلیل وسعتی که داشته اند، در حافظه تاریخ ماندگار شده اند که در این گزارش بدان ها پرداخته شده است.
منبع: سلامت نیوز
نظر شما