تحولات منطقه

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که هرگونه محاکمه شیخ عیسی قاسم و رفتار اهانت آمیز نسبت به ایشان واکنش های بسیار تندی را در داخل بحرین و سطح جهان اسلام به همراه خواهد داشت.

آیت الله عیسی قاسم تنها متعلق به بحرین نیست/بازی آل خلیفه با آتش
زمان مطالعه: ۱۸ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از مهر، دکتر حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با یک شبکه بحرینی با بیان اینکه آیت الله شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان بحرین یک عالم و یک رهبر شناخته شده دینی در جهان اسلام است نقش ایشان در بحرین را وحدت بخش برشمرد.

مشروح گفتگوی دکتر امیرعبداللهیان با شبکه اللؤلؤة به شرح زیر است:

دکتر امیر عبداللهیان: مردم بحرین مردم بسیار صبوری هستند و در طول شش سال گذشته مطالبات خودشان را با روش کاملا دموکراتیک دنبال کردند اما متاسفانه حکومت بحرین به جای اینکه در جهت کم کردن فاصله با مردمش تلاش بکند برای پاسخ دادن به مطالبات حداقلی مردم با روش سرکوب برخورده کرده است.

معتقدم تداوم درخواستها و مطالبات مردم بحرین با روش دموکراتیک به نتیجه خواهد رسید و شهدای بحرین و کسانی که در این سالها به ناحق سرکوب شدند می توانند خوش بین باشند که در نهایت حقوق مردم در بحرین رعایت شود و این تلاش ها به نتیجه برسد.

توصیه ای جدی به آل خلیفه دارم و آن این است که بجای اتکا به کشورهای خارجی به مردم کشورش اتکا کند.

آیت الله عیسی قاسم صرفا یک امام جماعت یا امام جمعه در منطقه الدراز بحرین نیست بلکه یک روحانی عالیقدر جهان اسلام است و پیروان و مقلدینی در داخل و خارج از بحرین دارد. لذا حکومت بحرین باید بداند که با آتش بازی می کند و وارد خطوط قرمز مسلمانان می شود و هرگونه محاکمه شیخ عیسی قاسم و هرگونه رفتار اهانت آمیز نسبت به ایشان اولا واکنش های بسیار تندی را داخل بحرین و ثانیا در سطح جهان اسلام به همراه خواهد داشت.

موضع حضرتعالی در خصوص محاکمه آیت الله عیسی قاسم و اتهام ایشان به پولشویی در قضیه خمس چیست ؟

حکومت بحرین باید بداند به هیچ وجه قادر به تحمل تبعات این اقدام نابخردانه (محاکمه و اهانت به آیت الله عیسی قاسم) نخواهد بود. امیدوار هستم که صاحبان عقل در بحرین به کمک آل خلیفه بشتابند تا مانع چنین محاکمه ای شوند و آیت الله عیسی قاسم رهبر مسلمان بحرین و از رهبران مهم مسلمانان و جهان اسلام مورد احترام قرار گیرد و حرمت ایشان را بطور کامل رعایت کنند تا تبعات سخت، تند و شکننده آن متوجه مسببین این مساله نگردد.

در خصوص ششمین کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین بفرمایید چرا در شرایط کنونی برگزار شده و چه اهدافی را دنبال می نماید؟

در شرایطی برگزار شد که سه مناسبت تاریخی مهم را در بر دارد. مناسبت  اول اینکه سال جاری مصادف است با یکصدمین سال از صدور اعلامیه «بای 4» که در واقع خیانتی بود که انگلیسی ها نسبت به مردم فسلطین کردند. و مناسبت دوم این هست که این سال مصادف است با هفتادمین سال از تجزیه فلسطین و سومین مناسبت تاریخی پنجاهمین سالگرد اشغال قدس شربف است. در عین حال از لحاظ شرایط بین المللی این کنفرانس در زمانی برگزار شد که آقای ترامپ برخی حرفهای تند و نسنجیده ای را در قبال منطقه و در حمایت از رژیم صهیونیستی مطرح کرد. آقای ترامپ بیش از آن چیزی که در دولتهای قبلی از رژیم صهیونیستی حمایت شده قادر به حمایت نیست. در سطح منطقه هم چند حادثه تلخ در حال رخ دادن است. حادثه اول جنگ تروریستی در منطقه است. حادثه دوم دامن زدن دشمنان منطقه به درگیری های طائفه ای، قومی و مذهبی در منطقه است و موضوع سوم تلاش آمریکایی ها برای انتقال سفارتشان به قدس شریف است و موضوع چهارم متاسفانه تلاش برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و بحرین برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است که مایلم در اینجا به عربستان سعودی و بحرین هشدار جدی دهم چنانچه چنین خطای استراتژیکی را مرتکب بشوند با تبعات سنگینی در جهان اسلام مواجه خواهند بود.

آیا در عمل و در جهت آزادی فلسطین این کنفرانس اثربخش خواهد بود و یا فقط یک حرکت رسانه ای است ؟

این کنفرانس یک شروع خوب است. در کنفرانس ششم در کنار هیاتهایی از پارلمان های 48 کشور جهان، حدود 327 مهمان این کنفرانس شامل جوانانی از داخل و خارج فلسطین بودند که مشتمل بر همه گروه های فلسطینی موثر از جمله جهاد اسلامی، جهاد، فتح و بسیاری از گروه های دیگر و همچنین سازمان های مردم نهادی از امریکا، اروپا و سایر کشور ها که حامی فلسطین هستند. اجلاس تهران یک فرصت خیلی خوب بود که همه رهبران فلسطینی با سلایق مختلف حول ضرورت تقویت مقاومت و مبارزه با رژیم صهیونیستی تجمع کنند. علاوه بر جلسات اصلی کنفرانس جلسات فشرده ای را رهبران فلسطینی داشتند تا یک نقشه راهی را تهیه کنند و برنامه کار برای آینده فلطسین و آزادی قدس و مبارزه با رژیم صهیونیستی را تدوین کردند که به تدریج در عرصه عملی صحنه فلطسین مشهود خواهد شد.

در اینجا خوب است به روز قدس هم به عنوان یک سمبل آزادی قدس شریف اشاره کنیم. نظر شما در خصوص جایگاه روز قدس چیست ؟

مهمترین پیام روز قدس این یادگار حضرت امام برای مسلمانان این است که نباید موضوع قدس به عنوان موضوع اول جهان اسلام هرگز به فراموشی سپرده شود.

در شش سال گذشته برخی بازیگران و طراحان خارجی و بطور خاص محور امریکا و رژیم صهیونیستی تلاش کردند با دامن زدن به درگیری طائفی در کشورهای منطقه از جمله عراق، سوریه، لبنان، یمن و... منطقه را به سمت ویرانی پیش ببرند که نتیجه آن تضعیف کشورهای اسلامی و تقویت رژیم صهیونیستی باشد. تمرکز روی روز قدس هر سال یادآور این نکته هست که با توجه به تحرکات جدید رژیم صهیونیستی باید مراقبت کرد از موضوع پیگیری آزادی قدس.

موضع مردم بحرین را در قبال قضیه فلسطین چگونه می بینید؟

مردم بحرین مردم شریفی هستند اگر هر حکومتی غیر از آل خلیفه در آن کشور بود شاید قدر مردم خودش را می دانست از آن جهت که مردم معتدلی هستند و هم با روش های دموکراتیک حداقل مطالبات خودشان را دنبال می کنند و علیرغم اینکه تحت فشارهای سنگین عربستان سعودی است و من تعبیرم این است که بحرین امروز تحت اشغال نظامی عربستان سعودی است و حاکمان بحرین و آل خلیفه قادر به اعمال حاکمیت در کشور خودشان نیستند به خاطر اشغال نظامی ای که پیش آمده، هر چند آل خلیفه مدعی هستند به دعوت رسمی آنها حضور نظامی عربستان سعودی در این کشور صورت گرفته. در سخت ترین شرایط مردم بحرین قدس قبله اول مسلمین را فرموش نمی کنند در حالیکه خودشان یکی از ملتهای مظلوم امروز منطقه اند و این نشان دهنده بصیرت و درک بالای مردم بحرین هست.

در خصوص سفر گروهی صهیونیست به بحرین تحت پوشش تجار و رقص آن به همراه تجار بحرینی و سردادن اشعاری صهیونیستی در آن محفل چه نظری دارید؟

در سالهایی که در بحرین سفیر بودم اخبار متواتری را دریافت می کردم که برخی تجار اسرائیلی دفاتر تجاری ای را در بحرین دارند و بطور محرمانه کار می کنند، در عین حال ارتباطاتی در سطوح امنیتی بین اسراییلی ها و سیستم امینتی بحرین وجود دارد. برپایی چنین مراسمهایی نشان می دهد که آن فعالیتهای غیرعلنی با فشار انگلیسی ها در حال علنی شدن است. جامعه بحرین چنین موضوعی را نخواهد پذیرفت و این یکی از چالشهای اساسی آل خلیفه در آینده نزدیک خواهد بود خیانت به مردم فلسطین توسط هر گروه یا جریانی که صورت بگیرد تبعات سنگینی خواهد داشت.

گفته می شود پروژه ای صهیونیستی به همراهی کشورهای منطقه بر ضد جمهوری اسلامی ایران در حال پیگیری است. نظر حضرتعالی چیست ؟

صهیونیست ها بسیار در تلاشند که بنیه کشورهای اسلامی در منطقه تحلیل رود. روحیه جنگ طلبی حکام جدید عربستان سعودی و آمریکا باعث شد که آمریکایی ها و صهیونیست ها عربستان را فریب دهند و آنها را وراد جنگ در یمن کنند و نتیجه آن نابودی زیر ساختها در یک کشور اسلامی به نام یمن و ناامن تر شدن عربستان و منطقه است و این چیزی است که رژیم صهیونیستی و آمریکا دنبال می کنند و متاسفانه به دلیل عدم برداشت و تحلیل صحیح توسط عربستان و برخی متحدانش در منطقه حتی تلاشهایی صورت گرفت که عربستان را وارد یک درگیری نظامی با ایران بکنند که جمهوری اسلامی ایران با بصیرت و تدبیر مانع چنین توطئه ای که در واقع در خارج از منطقه گرفته شده بود شد. اما عربستان سعودی متاسفانه فریب خورد و وارد جنگ یمن شد و امروز در باتلاق جنگ یمن گرفتار است. البته عربستان هیچ گاه قادر نخواهد بود آنچه که در ذهن خودش نسبت به تجاوز و حمله نظامی به ایران دارد را محقق کند به دلیل اینکه در همین جنگ علیه یمن کاملا افشا شد که عربستان بدون همراهی اطلاعاتی و لجستیکی امریکا قادر به شروع جنگ در یمن نیست و فراتر از آن باوجود همراهی اطلاعاتی و نظامی امریکا و با همراهی چندین کشور از جمله امارات و سودان، امریکا و عربستان و متحدانش در جنگ با یمن در باتلاق گرفتار شدند.

خبرهایی از ارتباط امنیتی بین بحرین و رژیم صهیونیستی در خبرگزاری های مختلف مخابره می گردد. نظری در این خصوص دارید ؟

رفتار سرویس امنیتی و وزارت کشور بحرین در سرکوب مردم این کشور نشان می دهد که مستشاران امنیتی اسرائیلی در کنار سرویس بحرین هستند و سرویس امنیتی بحرین را هدایت می کنند.

نظر حضرتعالی در خصوص بازداشت شیخ علی سلمان شخصیت بارز انقلاب بحرین و دبیرکل جمعیت الوفاق چیست؟

حکومت بحرین فراتر از چالش با یک بحران روبرو هست، بازداشت شیخ علی سلمان نشان دهنده عمق این بحران است و تلاش برای محاکمه آیت الله عیسی قاسم تایید بیشتر می کند که بحرین گرفتار بحران جدی است. تبعاتی که امروز حکومت بحرین با آن در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی و حقوق بشر مواجه است و اینکه قادر نیست شرایط را به حالت عادی برگرداند و اینکه قادر نیست فاصله و شکاف ایجاده شده بین مردم و حکومت را پر کند، و اینکه قادر نیست به امریکا و انگلیس و عربستان سعودی نه بگوید همه اینها پیامدهای رفتار نادرست حکومت بحرین در بازداشت شیخ علی سلمان است. بازداشت شیخ علی سلمان برای آزادیخواهان بحرین ناامید کننده و بازدارنده نیست آن چیزی را که ما از بیرون می بینیم این است که این دستگیری ظالمانه و غیر عادلانه برای مخالفین نظام بحرین روحیه بخش بوده و پیگیری دموکراتیک مطالبات توسط مردم بحرین قوت بیشتری گرفته و من امیدوارم هستم که برخی از صاحبان عقل در بحرین تلاش بکنند که فاصله ها را با مردمانشان کم کنند.

قبلا و امروز هم اشاره نمودید که آیت الله عیسی قاسم فقط متعلق به بحرین نیست. اگر امکان دارد بیشتر توضیح بفرمایید.

آیت الله شیخ عیسی قاسم یک عالم و یک رهبر شناخته شده دینی در جهان اسلام است، ایشان نقشی وحدت بخش و آرام بخش در سالهای اخیر در بحرین داشتند. نقش مهم آیت الله عیسی قاسم در جلوگیری از کشتار و خونریزی در بحرین نقشی شناخته شده و ویژه است، پیگیری روشهای اسلامی و منطقی برای جلوگیری از برخوردها در خیابان ها یکی از نقشهایی است که حضرت آیت الله با هدایت های دقیق خودشان ایفا نمودند. تلاش کردند رفتاری در بحرین صورت بگیرد که بحرین به آرامش برسد و خارجی ها به مداخلات خودشان در بحرین پایان بدهند. آیت الله عیسی قاسم یک سرمایه بزرگ برای جهان اسلام، منطقه، حوزه خلیج فارس و بحرین است و نقش مهمی در ثبات و امنیت و آرامش منطقه دارد ولی متاسفانه طرفهایی درک درستی از ایشان ندارند و رفتاری دارند که آن رفتارشان افراط گرایی را تشویق می کند، رفتار آل خلیفه در بحرین که به دستور انگلیس و با دخالت عربستان در قبال آیت الله عیسی قاسم انجام شده نه تنها کمکی به حل مشکل در بحرین نمی کند بلکه اوضاع را پیچیده تر کرده و به سمت افراط گرایی سوق خواهد داد.

آیا یادآوری جایگاه آیت الله عیسی قاسم و اهمیت این جایگاه یک تهدید در لفافه به حکومت بحرین است ؟

این واقعیتی است که در خصوص آیت الله عیسی قاسم وجود دارد و چنانچه حکومت بحرین اقدامات تندی را در خصوص ایشان رقم بزند بدون تردید آنچه تاریخ اهانت به علما در منطقه نشان داده این است که مردم منطقه و مسلمانان سکوت نخواهند کرد.

موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص بحرین چیست ؟ چرا همیشه حکومت بحرین ایران را به دخالت در امور داخلی خود متهم می نماید؟

ما در امور داخلی بحرین واقعا هیچ دخالتی نداریم، جمله ای را زمانی امام خامنه ای مقام معظم رهبری بیان فرمودند که مضمونش این بود که ما هیچ دخالتی در امور بحرین نداریم و اگر در بحرین دخالت می کردیم وضعیت به گونه دیگری بود. ما را در شرایطی متهم به دخالت در بحرین می کردند و می کنند که هنوز تانکهای عربستان سعودی در خیابانهای بحرین حضور داشت و دارد. ما را در شرایطی متهم می کنند که هنوز قطعاتی از خاک و قسمتهایی از بحرین زیر چکمه های انگلیسی ها است. بله جمهوری اسلامی ایران در منطقه دارای نفوذ معنوی است از جمله در بحرین. ما از این نفوذ معنوی خودمان برای برقراری صلح و آرامش و احقاق حقوق مردم حتما استفاده خواهیم کرد و پیاممان به آل خلیفه این است که شکاف و فاصله بین خود و مردم را از میان بردارید و به مطالبات مردم توجه کنید و با مردم با صلح و صفا و صداقت وارد شوید. عربستان سعودی خود در باتلاق یمن گرفتار است. به عربستان سعودی و انگلیس اتکا نکنید، انگلیس در اتحادیه اروپا با چالش جدی مواجه است در داخل جامعه خودش با چالش مواجه است. تاریخ بحرین نشان داده انگلیسی ها هیچ گاه دلسوز بحرین نبوده اند و فقط در سرکوبها، نا امنی ها و خفقان ها در بحرین بوده اند.

آیا حل مساله بحرین را داخلی می بینید ؟

مشکل در داخل بحرین فاصله ایجاد شده بین مردم و حکومت است، مشکل تبعیض شدیدی است که حکومت نسبت به برخی طوایف و مذاهب در بحرین دنبال می کند، مشکل داخلی بحرین تجنیس (سیاست تغییر ساختار جمعیت و اعطای تابعیت به افرادی غیر بحرینی از طوایف و مذاهب خاص) است، مداخلات آشکار داخلی است، مشکل در بحرین این است که برخی بازیگران منطقه اجازه نمی دهند حتی پادشاه بحرین به اعمال حاکمیت در کشور خودش اقدام کند و آنها دستور می دهند چه اقدامی صورت بگیرد. در عین حال مداخلات خارجی نقش مزورانه انگلیس، دخالت مستقیم نظامی عربستان و عدم درک بازیگران نسبت به عدم رعایت حقوق بشر در بحرین شرایط این کشور را پیچیده کرده. ما فکر می کنیم مناسب ترین راه در بحرین راه حل سیاسی است، مناسب ترین راه حل سیاسی گفتگوی ملی است، مناسب ترین گفتگوی ملی گفتگو بین نمایندگان واقعی مردم بحرین و حکومت بحرین است اما متاسفانه حکومت بحرین هر روز بیش از روز قبل از منطق مذاکره، گفتگو و راه حل سیاسی به بهانه های مختلف فاصله می گیرد.

برخی از طرفها هر از گاهی از اقدام به حرکات مسلحانه در بحرین سخن می گویند. دید شما نسبت به این موضوع چیست ؟

ما راهکار نظامی و امنیتی برای حل مشکلات کشورهای منطقه را قویا رد می کنیم و معتقدیم در همه کشورهای منطقه اعم از بحرین، یمن، سوریه و حتی لیبی در شمال آفریقا راه حل صرفا سیاسی است و مبتنی بر گفتگوی ملی فراگیر و همه جانبه و وجود اراده جدی برای توجه به مطالبات منطقی مردم کشورها است.

آیا روش مسالمت آمیز مردم بحرین در پیگیری مطالباتشان را اثر بخش می دانید؟

بحرینی ها از پیگیری مطالباتشان به صورت مسالمت آمیز حتما سود خواهند برد و پیگیری به روش دموکراتیک آنها را به نتیجه خواهند رساند. مداومت بر پیگیری مطالبات برحق خودشان می تواند تضمینی را ایجاد کند تا به نتایج مناسبی برسند آنچه مورد نظر ماست این است که مردم در بحرین بتوانند حداقل حقوق خود را کسب کنند و این وضعیتی که امروز در بحرین است که یک مجلس غیر قانونی با انتخاب حداقلی مردم و حکومتی که پاسخگوی مردم در هیچ سطحی نیست این نه به مردم بحرین کمک می کند و نه به  حکومت بحرین و نه به امنیت بحرین کمک می کند. آن چیزی که آیت الله عیسی قاسم و شیخ علی سلمان همواره دنبال کردند و این سطح از پیگیری دموکراتیک را هم نتوانستند تحمل کنند. توصیه همچنان این است که مردم همچنان با روش های دموکراتیک مطالبات خود را دنبال کنند.

چرا همیشه در سخنان خود در خصوص بحرین از عربستان نام می برید و پای عربستان را به قضیه باز می کنید؟

صحنه بحرین نشان می دهد مداخلات عربستان در بحرین مداخلات حداکثری است، مداخلات انگلیس در بحرین مداخلات حداکثری است، وابستگی شدید حکومت بحرین به عربستان اگر علاج نشود خاندان آل خلیفه بشدت در این کشور متضرر خواهند شد.

نقش و جایگاه بحرین را معادلات منطقه چگونه می بینید؟

دو جزیره در جهان موقعیت استراتژیک و مهم داردند ، یکی جزیره دیگوگارسیا و دیگری جزیره بحرین به همین دلیل هست که هم انگلیسی ها و هم آمریکایی ها همواره به بحرین به عنوان یک کالای مهم و جزیره ای که موقعیت استراتژیک دارد نگاه کرده اند و در تحولات منطقه ای این مساله به بحرین جایگاه مهمی داده. وجود اکثریت شیعه در بحرین توجهات را به خودش جلب کرده این اکثریت می توانند به عنوان یک سرمایه حتی برای حکومت بحرین مطرح باشند اما متاسفانه حکومت بحرین مانع برقراری یک رابطه طبیعی با مردم خودش شده است.

آیا حل قضیه بحرین را نزدیک می دانید؟

مساله اول اینکه عربستان بحرین را بحال خودش رها کند، دوم اینکه انگلیسی ها دست از مداخلات بردارند، آل خلیفه به مردم خودش اتکا کند. تا زمانی که این شروع نشده پیش بینی اینکه شرایط در بحرین به سمت بهبود پیش رود دشوار است. تعیین کننده مداومت مردم بر پیگیری مطالباتشان هست که واقعا مردم بحرین با مظلومیت تمام حداقل حقوقشان را مطالبه می کنند. و مطالبه حداقلی مردم داشتن هر بحرینی یک رای است که آن هم متاسفانه محرومند.

بحرین در زمانی تلاش کرد پیشگام باشد در سطحی از دموکراسی سازی، اما الان در بین کشورهای منطقه غیر دموکراتیک ترین رفتارها را دارد و مواجه با چالش جدی است.

پیام و توصیه شما به مردم بحرین و نظام بحرین چیست؟

مردم بحرین وظیفه خود را در قبال حکومت در طی سال گذشته به خوبی و درستی انجام دادند مطالبات خودشان را با روش درست غیر نظامی غیر امنیتی و دموکراتیک دنبال کردند. اما این حکومت بحرین است که باید تصمیم بگیرد که می خواهد همچنین با مردم خودش بجنگد و از نظامیان دیگر کشور ها بخواهد همچنان برای سرکوب مردمش وارداین کشور شوند یا می خواهد با مردمش آشتی کند و کشور را به صلح و آرامش برگرداند.

نقش بانوان بحرینی را در انقلاب بحرین چگونه ارزیابی می کنید؟

بانوان بحرین در پیگیری دموکراتیک مردم همواره خیلی صبورانه و شجاعانه عمل کردند. در کنار مردان و جوانان مطالبات خودشان را پیگری کرده اند. من در سالهای سفارتم که در بحرین بودم از نزدیک می دیدم که جامعه مدنی بانوان در بحرین از سطح بالایی از درک، هوش و تحصیلات برخوردار است و باز متاسفم برای آل خلیفه که از این سرمایه های بزرگ در کشور غفلت کرده و مانع رشد این سرمایه ها و ارتقای بحرین شده است.

آیا موضوعاتی مثل شکنجه سازمان یافته، سلب تابعیت، محاکمه های غیر عادلانه و ... را که توسط نظام بحرین رخ داده در مجامع و محاکم بین المللی قابل پیگیری می دانید؟

قطعا تمامی این موارد در مجامع و محاکم قضایی بین المللی با توجه به مستنداتی که وجود دارد قابل پیگری است و میتواند هشداری برای حکومت بحرین باشد، و حکومت بحرین در نقض حقوق بشر و سلب تابعیت مردم خودش اقداماتی را انجام می دهد که شبیه به اقدامات نازی ها در آلمان است. حق تابعیت حداقل ترین حق یک انسان در یک کشور است که با چنین اقدامات خشونت آمیزی نادیده گرفته می شود.

نظر شما در خصوص سیستم قضایی غیر عادلانه و غیر مستقل در بحرین چیست؟

در برخی کشورهای عربی منطقه سیستم قضایی یک سیستم حکومتی است و سیستم قضا در اختیار حاکمان است و علیرغم ادعای استقلال استقلالی دیده نمی شود ، بازداشت شیخ علی سلمان ، تلاش برای محاکمه شیخ عیسی قاسم ، لغو تابعیت مردمی که مطالبات خودشان را دنبال می کنند، همه اثباتی بر این مساله است که سیستم قضایی بحرین منصف و مستقل نیست و غیرمنصفانه ترین این قضاوت ها این است که آیت اله شیخ عیسی قاسم که خاندانشان قدمت حضور چند صد ساله در بحرین دارند امروز به عنوان کسی که لغو تابعیت گشته مطرح شود و آل خلیفه ای که تاریخ حضورش در بحرین کمتر از یک پنجم خاندان آیت الله شیخ عیسی قاسم در بحرین هستند را مورد تهدید لغو و سلب تابعیت قرار می دهند.

جمهوری اسلامی ایران چه روشی را در قبال بحرین دنبال خواهد کرد؟

از مطالبات مردم بحرین که با روش دموکراتیک دنبال می شود حمایت می کنیم و نصیحت می کنیم آل خلیفه قبل از اینکه مطالبات مردم به مرحله انفجار برسد آنها را درک کند و فاصله خود با مردم را کم نماید.

در خصوص مذاکرات ایران و کشورهای شورای همکاری حوزه خلیج فارس توضیحاتی بفرمایید.

حدود یک سال و نیم پیش آقای دکتر روحانی نامه ای را در خصوص نگرانی که در مورد برجام در منطقه پیش آمده نوشتند و به صراحت اعلام کردند ما برای رفع سوءتفاهم ها و توسعه همکاری همه جانبه آمادگی کامل داریم. پاسخ به این نامه زمان بر بود پاسخ به این نامه، اخیرا امیر کویت با اعزام وزیر خارجه خود پاسخ دادند و به نوعی اعلام آمادگی کردند برای آغاز یک گفتگو بین کشورهای حوزه خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران. ما با بسیاری از این کشورها رابطه نزدیک داریم. اینکه عربستان رابطه دیپلماتیکش را با ایران قطع کرده دلیل نمی شود که با همه کشورهای حوزه خلیج فارس رابطه ای نباشد. این قطع رابطه هم بر می گردد به جنایات عربستان در یمن و دخالت ها در بحرین. اگر عربستان سعودی دست از جنگ و جنایت در یمن و دخالت در بحرین بردارد جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی ارتباط را دارد تا از ظرفیت تهران و ریاض برای حل مشکلات منطقه استفاده گردد.

اخیرا گفته ام که آقای عادل جبیر بجای وزارت خارجه باید برای وزارت جنگ عربستان منصوب می شد. در آغاز کار خودش از واشنگتن آغاز جنگ علیه یمن را اعلام کرد و بعد از آن هم با مواضع خود تخریب کننده ترین نقش را منطقه دنبال می کند.

بخشی از اقدامات غیر سازنده عربستان در منطقه: تحمیل جنگ به یمن، دخالت در بحرین، حمایت گروه ها ی تروریستی در سوریه و عراق

چه تفاوتی را بین نظام و اداره جدید حکومت در امریکا با قبل می بینید؟ آیا تفاوتی در تقابل این نظام جدید با کشورهای منطقه نسبت به قبل خواهیم دید؟

اوباما لبخند می زد، در اجرای توافق هسته ای کارشکنی می کرد و در مداخلات خودش در منطقه ادامه می داد، ترامپ لبخند نمی زند. اوباما از اسراییل حمایت می کرد، ترامپ هم حمایت می کند.

نگاه ترامپ به سیاست خارجی نگاه تجاری است. آمریکای ترامپ نسبت به کشورهایی مثل عربستان و بحرین تا حدودی متفات خواهد بود. جانبداری کامل از این حکومت ها مانند قبل وجود نخواهد داشت، دیر یا زود وضعیت در بحرین تغییر خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.