تحولات منطقه

دکتر حجتی کرمانی گفت: معدم مصرف وعده سحری باعث کاهش کارایی در طول فعالیت‌های روزانه می‌گردد. مصرف افراطی مواد قندی ساده در وعده سحری باعث ثابت ماندن قندخون در طول روزه داری نمی‌گردد.

ویژگی‌های دستور غذایی مطلوب برای ماه رمضان
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یک کارشناس تغذیه و رژیم درمانی دربارهٔ اصول تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان گفت: روزه داری با استراحت دادن به سلول‌ها بر وضعیت سوخت و ساز بدن و غلظت هورمون‌ها تأثیر می‌گذارد و اجازه می‌دهد که بدن به کمک کلیه‌ها و کبد، سموم زاید را دفع نماید، همچنین روزه داری با تقویت جنبه روانی در فرد، سبب کاهش افسردگی شده و عزت نفس را افزایش می‌دهد.


محمد علی حجتی کرمانی افزود: با توجه به اینکه در ماه رمضان یک وعده غذایی حذف می‌شود با مصرف متعادل مواد غذایی بدن فرصت سوزاندن چربی‌های اضافه را پیدا می‌کند، البته این امر مستلزم این است که فرد حداقل ۲۰ الی ۳۰ درصد کمتر از ماه‌های عادی غذا بخورد.

وی در خصوص افزایش وزن در این ماه اذعان کرد: روزه داران با تصور اینکه در طول روز دچار ضعف و بی حالی می‌شوند مصرف مواد غذایی را به خصوص قندهای ساده و نوشیدنی‌های پر قند، زولبیا، بامیه، و حلیم پرشکر را افزایش می‌دهند و چون میزان قند خون به شدت بالا می‌رود هورمون‌های بدن، قند اضافه را به چربی تبدیل می‌کند و این امر افزایش وزن را در پی دارد. روزه داران می‌توانند زولبیا و بامیه در وعده افطار مصرف کنند ولی بعد از مصرف افطار و شام مصرف زولبیا و بامیه می‌تواند عوارض افزایش وزن را در پی داشته باشد.

کارشناس تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری تأکید کرد: عدم مصرف وعده سحری باعث کاهش کارایی در طول فعالیت‌های روزانه می‌گردد و از طرف دیگر مصرف افراطی مواد قندی ساده در وعده سحریباعث ثابت ماندن قند خون در طول روزه داری نمی‌گردد.

وی راهکار احساس گرسنگی کمتر در طول روز را استفاده از مواد دیرهضم مانند ترکیبات حبوبات و غلات در وعده سحری و منع مصرف ترکیبات دارای چربی زیاد که باعث افزایش حرکات معده می‌گردد، دانست.

دکتر حجتی کرمانی نوشیدن فراوان مایعات را یکی از عادات بد وعده سحر مخصوصاً دقایق آخر و نزدیک به اذان  عنوان کرد و گفت: این امر نه تنها تأثیر خاصی بر تشنگی ماه رمضان ندارد بلکه باعث اختلال در کار گوارش می‌گردد و فرد در طول روز با احساس ناخوشایندی همراه است که به جای این کار می‌توان از منابعی که دارای آب فراوان می‌باشند شامل:میوه‌ها و سبزیجات که دارای حجم زیادی آب هستند استفاده کرد.

وی دربارهٔ ارتباط دیابت و روزه‌داری عنوان کرد: بیماران دیابتی در طول روزهای ماه رمضان مانند روزهای معمولی باید از دریافت کالری بیش از حد و همچنین مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ساده مانند قند و شکر بپرهیزند؛ و در صورت احساس هر گونه علایم ناشی از کاهش یا افزایش شدید قند خون، باید روزه خود را باز کنند و در صورت نخوردن سحری و یا مصرف قرص خصوصاً در صورتی که معمولاً قند خون بالاست، بهتر است از روزه گرفتن در آن روز منصرف شوند.
 وی تصریح کرد: چنانچه قند خون بالای ۳۵۰ باشد، توصیه می‌شود اصولاً روزه نگیرند و وزن فرد باید در طول ماه رمضان روزانه کنترل شده و در صورت هر گونه کاهش وزن شدید یا افزایش وزن بیشتر از ۲ کیلوگرم، حتماً با پزشک مشورت شوند.

دکتر حجتی دربارهٔ روزه و بیماری‌های قلبی تأکید کرد: روزه به کاهش پرفشاری خون کمک می‌کندو افراد مبتلا به پرفشاری خون، باید در طول روز، فشار خون خود را چک کنندو اگر در طول روز، بیمار دچار تغییر و بالا رفتن فشار خون شود، نباید روزه بگیرد، اما اگر در طول روز فشار خون فرد تغییر نکرد، روزه گرفتن موردی ندارد.

این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی دربارهٔ روزه داری برای مبتلایان به کم‌خونی خاطر نشان کرد: کسانی که مبتلا به کم‌خونی خفیف تا متوسط هستند باید مصرف مواد غذایی غنی از آهن و پروتئین‌ها به ویژه پروتئین‌های از نوع هم (اولویت گوشت قرمز به پروتئین گیاهی (حبوبات جوانه زده) را افزایش دهند. همچنین مصرف میوه‌های خشک به خصوص زردآلو و تمشک و مصرف آجیل خام (مانند پسته و بادام) برای آنها مفید است و این افراد باید از مصرف چای تا ۲ ساعت بعد از غذا به ویژه پس از مصرف مواد غذایی غنی از آهن پرهیز کنند.

وی  در خاتمه به ذکر نمونه‌ای از یک دستور غذایی مناسب در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: بهتر است سحری، مانند وعده ناهار کامل و غذای اصلی در این وعده مصرف شود، (پلو خورشت‌ها، پلوهای مخلوط با سبزیجات و حبوبات، همراه مرغ، ماهی، گوشت، سبزی تازه و ماست البته مصرف غذاهای پرچرب، سرخ کرده، زیاد شیرین، ادویه جات زیاد مانند فلفل، کله پاچه، پرنمک، پر پروتئین و چای زیاد پرهیز کنید. همچنین در افطار ابتدا روزه را با آب جوش یا چای کم رنگ و یا شیر ولرم همراه خرما و کشمش باز کنید. خرما وکشمش باعث کنترل اشتها در هنگام افطار می‌گردد. همچنین فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی و مغزها (گردو وپسته) هم پیشنهاد می‌شود. از مصرف تنقلات به علت افزایش کار معده و دستگاه گوارش نیز خودداری کنید.
 

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.