تحولات منطقه

ده روز بعد از درخواست ترامپ برای ایستادن و اتحاد کشورهای اسلامی در مقابل ایران، یک درگیری علنی میان کشورهای عربی و قطر به وجود آمد.

استراتژی ترامپ برای تشکیل ائتلاف علیه ایران
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، عربستان سعودی و امارات تسامح قطر و قرار گرفتن این کشور در خط ایران را محکوم کردند و گفتند حمایت این کشور از گروه هایی نظیر اخوان به منزله موضع گیری این کشور در خط ایران است.

انشقاق میان کشورهای اهل تسنن بعد از حضور ترامپ در نشست سران کشورهای مسلمان در ریاض جایی که او علیه ایران سخترانی تندی داشت بیشتر شد.

نشانه های موجود نشان میدهد هیچ شکی وجود ندارد که روابط دوحه با نزدیک ترین متجدانش در خاورمیانه تیره شده است.

امیر قطر روز چهارشنبه برای گفت وگو با همتای خود شیخ احمد الصباح دیداری داشت. در این دیدار انتظار میرفت بخشی از مسائل حل و فصل شود. کویت در قدیم میانجی میان ایران و کشورهای عربی بوده است.

اما برخی به دنبال یک پایان زود هنگامند. سه سال پیش در عربستان و امارات سفیر خود را از قطر بازگرداندند و دلیل این فراخوان نیز مشابه قبل بود. البته سفیر آنها در کمتر از یک سال برگشت.

برخی تحلیل گران از تمایل عجیب و غریب رسانه های دولتی قطر از یک سو و تمایل رسانه های اماراتی و عربستانی از سوی دیگر بر انتشار وسیع اظهار نظر ها به طور علنی میگویند.

این نشان دهنده اولویت نمایش اتحاد در میان کشورهای عضو بلوک تحت سلطه عربستان است که خود را پاسبان ثبات منطقه میدانند.

در خلیج فارس که رسانه های آن به شدت تحت کنترل است همه حملات ساماندهی شده رسانه ای نیز علیه قطر تنظیم و هدایت می شود.

یک دیپلمات غربی در دوحه میگوید کشورهای شورای همکاری خلیج فارس میتوانند منافعشان را در این درگیری به خطر بیاندارند و از سوی ایران به شدت آسیب پذیر شده اند.

علت کشمکش رسانه ای در قطر گزارش امیر قطر است که در مورد رویارویی با ایران هشدار داده بود و گروه های فلسطینی نظیر حماس یا حزب الله لبنان را مورد حمایت قرار داده بود.

قطر این گزارش را انکار کرد و گفت این خبرگزاری هک شده بود اما عربستان سعودی و امارات بدون توجه به این رد خبر نسبت به دوحه خشمگیتانه برخورد کردند.

آنها این مساله را که امیر قطر اخوان المسلمین را تطهیر کرده بود را مورد نقد قرار میدهند. ریاض و ابوظبی نسبت به همدستی دوحه با توسعه طلبی ایران بدبینند.

قطر گفته که همیشه خواستار حفظ قدرت و روابط برادرانه با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بوده است. و رابطه اش را با اخوان انکار کرد.

برخی تحلیلگران معتقدند که عربستان و امارات پس ز تعمیق روابط و دوستی شان با ترامپ اعتماد به نفس پیدا کردند تا  فرمان اتش برای انتقاد از قطر را صادر کنند.

به گفته گرد نانمن استاد روابط بین الملل و مطالعات خاورمیانه در جرج تاون قطر، زمانی که ترامپ در حمایت هایش از عربستات اغراق می کرد و میگفت باید ایران را منزوی کنیم در واقع سیگنال هایی را به امارات و عربستان فرستاد. این دو کشور احساس قدرت کردند و گفتند، بیاید هر آنچه انتقاد و گلایه داشته ایم سر قطر خالی کنیم.

مقامات کشورهای منطقه و تحلیل گران خارج از قطر میگویند اینکه خبر منتشر شده واقعی باشد یا دروغ، مهم نیست چرا که این نشان دهنده سپماتی قطر نسبت به ایران بوده است.

یک سرمقاله در روزنامه الحیات عربستان گفته بود اصرار دوحه به انکار خبر در واقع برای این بوده که قطر سیاستی را امروز برای انکار خبر در پیش گرفته است.

مقامات خلیج فارس میگویند که همچنان باید صبر کرد. آنچه مشخص است این است که کشورهای عربی به رهبری ریاض نمیخواهند هیچ انحرافی را تحمل کنند.

الرایا مدیر مسئول روزنامه دولتی قطری دیلی با انتشار تصویری روز جمعه از مجموعه روزنامه نگاران اماراتی نوشت: مزدوران.

چنین دشمنی ای در خاورمیانه در حال رشد است. جایی که کشورهای عربی خلیج فارس از نقوذ مالی و سیاسی شان برای نقوذ در لیبی و سوریه و عراق و یمن استفاده میکنند.
منبع: انتخاب 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.