به گزارش قدس آنلاین، به نقل ازروابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، فاطمه دانش یزدی" ضمن اعلام این خبر اظهار داشت: حرفه آهنگری در بیشتر استانهای ایران، از جمله در یزد، تاریخچه ای بسیار طولانی دارد و در گذشته به عنوان یکی از حرفههای مهم و شاخص در نواحی مهریز، ندوشن، عقدا و اردکان، خضر آباد و روستای سخوید به شمار میآمده است. این حرفه دیرینه استان گرچه در بین مردمان این دیار سالها دوام یافته و هنوز هم کم و بیش به حیات خویش ادامه میدهد اما رفته رفته با تحولات جدید و مدرن، از رونق آن کاسته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد تصریح کرد: در گذشته که کارگاه های آهنگری فعال بودند، عمدتا وسایل مورد نیاز کشاورزان، نانوایان، قالیبافان، زیلوبافان، باغداران، نعلبندان و انواع وسایل مورد نیاز منازل را تهیه میکردند که این وسایل عبارت بود از قندچین یا قندشکن، چاقو، کلنگ، قیچی، انبر، شمشیر، پره های آهنی(دیسک)، چرخ خرمن کوب؛ نعل و میخ برای نعل بندی ستوران، چفت، حلقه و میخ در، کلید، قفل و...
این مقام مسئول با بیان اینکه طبق بررسیهای انجام شده، از ۳۳ کارگاه سنتی آهنگری در استان ۵ کارگاه فعال است و درهر کارگاه ۲ نفر به تولید مصنوعات از قبیل انواع چاقو، قیچی، کارد، قندچین، قپان و غیره اشتغال دارند، گفت: قند چنین سازی یکی از مشاغل مربوط به آهنگری سنتی است که در منطقه ندوشن و همچنین نیر و سخوید شهرستان تفت استان یزد دایر است.
دانش یزدی در ادامه اشاره ای به استادکاران فعال در زمینه ساخت قندچین در استان داشت و گفت: استاد حسین علی جعفری از ابزارسازان معروف و با سابقه منطقه ندوشن است که با وجود بیش از ۷۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه کار، هنوز به ساختن قندچین مشغول می باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد؛ از استادان محمد حسن سکاک، خواجه منصوری، حاج محمد ابویی، سید محمد اشرف و محمد جماشی نیز به عنوان دیگر ابزارسازان معروف و با سابقه استان یاد کرد و افزود: این افراد از معدود کسانی هستند که هنوز هم با وجود کهولت سن در این حرفه مشغول به کار و آموزش می باشند.
گفتنی است: مهارت ساخت سنتی قندچین در ندوشن اخیرا با شماره ۱۰۱ در فهرست ملی نیازمند پاسداری فوری کشور بهثبت رسیده است.
نظر شما