تحولات لبنان و فلسطین

نگاهی تحلیلی و عمیق‌تر به رسانه‌های گوناگون کُرد زبان در آن‌سوی مرزها به شکلی عجیب از ماهیت غیرکُردی و چگونگی وابستگی‌های سیاسی و حزبی برخی از آن‌ها به غرب پرده برمی‌دارد.

لابی رسانه‌ای غرب در پوشش «زبان کُردی»/ اول استقلال بعد اضمحلال

به گزارش قدس آنلاین، پراکنش جغرافیایی سرزمین کُردها در منطقه، پیشینه و تاریخ این قوم و تأثیرگذاری آن‌ها در معادلات منطقه‌ای در کنار اعتقادات، باورها، آداب و سُنن و رسوم فرهنگی اجتماعی کُردها، همواره موردتوجه تحلیل گران و صاحب‌نظران بوده است.

فرهنگ و رفتارشناسی این قوم اصیل ایرانی که به زاگرس‌نشین‌ها مشهور هستند به شکلی ناگسستنی با آداب‌ورسوم ایرانی و اسلامی پیوند خورده است و همواره در ادبیات بومی منطقه از الگویی برای کنش‌های ایرانی و اسلامی از آن یاد می‌شود.

با اینکه این رفتارها و فرهنگ‌ زبان‌زد هستند اما در عصر ارتباطات، با افزایش روزافزون گیرنده‌های ماهواره‌ای و شبکه‌های مجازی، تغییر در آداب‌ورسوم و فرهنگ کُردی و تغییرات در باورها است که به دغدغه کنش گران فرهنگی تبدیل شده است.

رشد قارچ گونه کانال‌های ماهواره‌ای کُردزبان، با اهداف خاص از سوی گردانندگان و حامیان این کانال‌ها، که عمدتاً از تنش و آشوب سیاسی در منطقه و بر هم زدن نظم سرزمینی خاورمیانه حمایت می‌کنند به‌وضوح قابل‌لمس استرشد قارچ گونه کانال‌های ماهواره‌ای کُردزبان، با اهداف خاص از سوی گردانندگان و حامیان این کانال‌ها، که عمدتاً از تنش و آشوب سیاسی در منطقه و بر هم زدن نظم سرزمینی خاورمیانه حمایت می‌کنند به‌وضوح قابل‌لمس است.

مُسلَّم است، گروهک‌هایی همچون «پ ک ک»، «کومله» و دموکرات و پژاک، از کانال‌های ماهواره‌ای به‌عنوان ابزاری برای تحقق اهداف خود به‌ویژه در ایران و اقلیم کردستان بهره‌های سیاسی می‌برند و از همین رو، با راه‌اندازی کانال‌های کُردی زبان در آسیا و خاورمیانه، سعی در جذب مخاطب، القای باورهای جدید و تغییر آداب‌ورسوم مخاطبان را دارند.

با نگاه به برنامه‌های این کانال‌های کُردی زبان ماهواره‌ای که از کُردستان عراق تا ترکیه و سوئد و دانمارک و فرانسه و دیگر نقاط اروپا تغذیه می‌شوند، می‌توان به پوشش متفاوت در کنار گویش کُردی، باورها و آرای سیاسی تحلیل گران این شبکه‌ها، تحریف وقایع و رویدادهای منطقه به‌ویژه در جمهوری اسلامی ایران و عراق توجه داشت.

این کانال‌ها ضمن اینکه پخش رویدادها و اخبار جهان و خاورمیانه به‌ویژه وقایع کُردنشینان را در ماهیت برنامه‌های خود دارند اما از مستندسازی و پخش فیلم‌های مبتذل با گویش و دوبله کُردی نیز غافل نشدند و به انحاء مختلف سعی در ترویج بی‌بندوباری، دین‌ستیزی و برافروختن آتش نفاق و قومیت‌گرایی در منطقه دارند.

گردانندگان این شبکه‌های کُردی زبان از تولید محتوا برای کودکان و نوجوانان نیز غافل نشدند و پخش برنامه‌های متعدد با محتوای کودک پَسند را در دستور کار خود دارند. برنامه‌ای با شعار تغییر ماهیت کودکان کُرد.

فریب جوانان با این توجیه که حاکمیت منطقه و سرزمینی، حق کُردها را پایمال کرده، تزریق موج ناامیدی و یأس و بدبینی به آینده و تغییر سبک زندگی، اهدافی است که گردانندگان کانال‌های کُردی زبان ماهواره‌ای با حمایت‌های مالی  علنی کشورهای غربی دنبال می‌کنند.

جنگ فرهنگی با اهداف سیاسی راه افتاده است

نویسنده، محقق و مدرس کُرد زبان دانشگاه معتقد است که این کانال‌های کُردی زبان ماهواره‌ای با استفاده از الگوهای زندگی غربی، آرام‌آرام، آمادگی برای تغییرات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی در مردم را ایجاد می‌کنند.

پیمان جسری افزود: این کانال‌ها تغییر سبک زندگی را در دستور کار دارند و با برنامه‌های مختلف، سعی در تحقق این هدف دارند و مخاطبان نیز به‌طور ناخواسته دچار تغییر مقاصد سیاسی می‌شوند که این مسئله نیز خواسته تغییردهندگان سبک زندگی است و رفته‌رفته طبق الگوهای اجتماعی، رفتاری، سیاسی و فرهنگی دشمنان دنبال می‌شود.

جسری مهم‌ترین پیامد برنامه‌های کانال‌های کُردی زبان ماهواره را بی‌هویت ساختن جوانان و بی‌تفاوتی نسبت به حاکمیت سیاسی عنوان کرد و گفت: جوانی که بی‌هویت شود، نسبت به بسیاری از جوانب زندگی مانند دین و مذهب و اخلاق بی‌تفاوت و بی‌رغبت می‌شود و دیگر آرمان‌گرایی برایش اهمیتی ندارد.

این مدرس دانشگاه افزود: جوان بی‌هویت دیگر نسبت به مذهب و بسیاری از مسائل اجتماعی دغدغه‌ای ندارد و کم‌کم به آفات و آسیب‌های دیگر مبتلا می‌شود.

بهترین راه برای مقابله با این مسئله، تقویت شبکه‌های فاخر داخل کشور و محتواسازی برای آن‌ها استجسری از دست دادن باورها و میهن‌پرستی و خانواده‌دوستی را از پیامدهای منفی برنامه‌های کانال‌های موجود کُردی زبان ماهواره دانست و گفت: با این شیوه جنگ نرم، به مقابله با جوانان ما آمده‌اند، به اعتقاد من؛ بهترین راه برای مقابله با این مسئله، تقویت شبکه‌های فاخر داخل کشور و محتواسازی برای آن‌ها است.

وی تصریح کرد: ضعف محتوایی برنامه‌های صداوسیما، یکی‌ از دلایل گرایش مردم به کانال‌های ماهواره و شیوع شبکه‌های خارجی است.

جسری پرداختن به مشترکات زبان و فرهنگ کُردی از طریق برنامه‌های صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، بها دادن بیشتر به نویسندگان و هنرمندان کُردزبان منطقه، توجه به دغدغه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردمان کُرد را از راهکارهای مقابله با کانال‌های کُردی زبان ماهواره دانست.

وی گفت:  نیروی انسانی بزرگ‌ترین سرمایه و منبع توسعه در کشور محسوب می‌شود و اگر از این سرمایه غفلت شود، سوءاستفاده دشمنان را به دنبال خواهد داشت، دشمن حقیقتاً به این نتیجه رسیده است که توان مقابله نظامی، اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی را با ما ندارد و لذا از طریق منابع انسانی وارد جنگ نرم می‌شود و تا ریشه‌های اعتقادی مردم ما را بزند.

وی پرداختن به نیازهای مشروع جوانان با برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و اثربخش را از راهکاری مؤثر برای مقابله با اهداف شوم کانال‌های کُردی زبان ماهواره عنوان کرد.

رسانه‌های ماهواره‌ای پس از داعش «استراتژی تجزیه» را دنبال می‌کنند

تحلیلگر و استاد دانشگاه اظهار داشت: مسئله‌ای که مطرح است و بسیاری از تحلیل گران سیاسی بر این باورند که بعد از جریانات داعش و القاعده و اتفاقاتی که تقریباً بعد از ۱۱ سپتامبر در منطقه روی داده و وضعیت حاکم بر کشورهای عراق و افغانستان و سوریه و یمن و...، برنامه بعدی از سوی سیستم استکبار و جهان سلطه موضوع جدایی کُردها است.

محمد رشیدی در ادامه افزود: کُردها در عراق، سوریه، ترکیه و در ایران هستند و موضوع کردستان آزاد از قبل مطرح بوده هم‌اکنون بیشتر بدان دامن می‌زنند و حتی در عراق تشکیلات بارزانی در حال برگزاری رفراندوم بوده که دولت عراق نیز کاملاً آن را غیرقانونی و غیرقابل‌توجیه دانسته است.

وی بیان کرد: به نظر می‌رسد، گسترش کانال‌های کُردی زبان ماهواره با این هدف انجام می‌شود که هم اذهان عموم را آماده کنند و هم کُردها را به شدّت تحریک کنند. پایه کار را مسائل اجتماعی و فرهنگی قرار می‌دهند اما واقعیت این است که هدف نهایی این رسانه‌ها سیاسی است.

هماهنگی دولت‌های ایران و عراق و سوریه و ترکیه در این جریان و ارتباط مؤثر و  مفید این کشورها، موجب هم‌افزایی و جلوگیری از این اتفاقات ناخوشایند خواهد بوداین استاد دانشگاه با اشاره به اینکه پشت پرده عمده این رسانه‌ها احزاب سیاسی هستند، افزود: در ایران نیز تحرکاتی از سوی این رسانه‌ها دنبال می‌شود، به‌عنوان‌مثال، اتفاقاتی که اخیراً در مهاباد و بانه روی داد و... این‌که با این اتفاق موجی را در سنندج و بانه و مریوان ایجاد کنند و یک‌باره عده‌ای در قالب راهپیمایی و تظاهرات و سنگ‌اندازی و... ساماندهی شوند؛ این دیگر مطالبه خون کوله‌بران نیست، این همان ایجاد تشنّج در فضای مردمان کُردستان منطقه ما است و بررسی‌های مبتنی بر احقاق حقوق احتمالی را تحت شعاع قرار می‌دهد.

رشیدی بر این باور است که این اقدامات رسانه‌ای در کشور ترکیه از شدت بسیار بالاتری برخوردار است، در عراق نیز وجود دارد و تا حدود زیادی در کشور ما از شروع انقلاب با تدبیرها و محوریت شخصیت امام (ره) و مقام معظم رهبری تعدیل شده است.

وی اظهار کرد: قطعاً توسعه شبکه‌های کُردی زبان ماهواره در راستای دامن زدن به  ایجاد کردستان آزاد و جدایی‌طلبی کُردها از این کشورها است و نهایتاً اضمحلال قوم کرد را دنبال می‌کند.

وی گفت: هماهنگی دولت‌های ایران و عراق و سوریه و ترکیه در این جریان و ارتباط مؤثر و  مفید این کشورها، موجب هم‌افزایی و جلوگیری از این اتفاقات ناخوشایند خواهد بود.

پشت پرده برخی رسانه‌های کُردی ماهواره‌ای گروهک‌ها هستند

شاید مهم‌ترین بخش این گزارش گفتگو با یک خبرنگار کرمانشاهی و کردزبان باشد که تجربه همکاری با رسانه‌های کرد زبان ماهواره‌ای و سپس بریدن از آن‌ها را داشته است. گرچه به‌سختی حاضر به این گفتگو شد اما با این پیش‌شرط که نامی از او برده نشود اجازه داد تا تجربیات او به واسطه با کاربران و مخاطبان به اشتراک گذاشته شود.

این خبرنگار گفت: ۷ سال پیش با توجه به پیوندی که در درون خودم با فرهنگ و آداب قوم کُرد داشتم و با توجه به حرفه خودم که رسانه و خبرنگاری است تصمیم گرفتم با رسانه‌هایی که فریاد «کُرد، کُرد» آن‌ها گوش فلک را کر کرده بود همکاری کنم.

وی افزود: به خیال خودم به کسانی کمک می‌کردم که دغدغه‌ای جز اعتلای کردها و فرهنگ کردی ندارند و برای همین خوشحال و حتی حاضر بودم از ایران خارج شوم... اما حقیقتاً این‌گونه نبود و آرام‌آرام پرده‌های زیادی برای من کنار رفت.

برخی از این رسانه‌های کرد زبان ماهواره‌ای وابستگی به احزاب پوسیده سیاسی دارنداین خبرنگار گفت: برخی از این رسانه‌های کرد زبان ماهواره‌ای وابستگی به احزاب پوسیده سیاسی دارند. احزابی که برای اداره امور خود هم پول ندارند اما شبکه‌های آن‌ها و رسانه‌های آن‌ها مدام و شبانه‌روز فعال هستند.

وی با طرح این پرسش که این پول‌ها از کجا تأمین می‌شود گفت: در میان خود اهالی این رسانه‌ها هم چیز پنهانی نیست که بودجه و پول باید از سرویس‌های غربی و اسراییل برسد. این روزها البته کشورهای غربی کمی کمرنگ‌تر پشتیبانی می‌کنند و عملاً اسراییل جای آن‌ها را پر کرده است.

این فعال رسانه‌ای کُرد خاطرنشان کرد: پیوستن به این رسانه‌ها راه بی‌بازگشتی است و من خدا را شکر می‌کنم که زود متوجه واقعیت‌ها شدم. حتی یک شهروند که با وسایل شخصی خود خبری را می‌فرستد برای همیشه به آرشیو این رسانه‌ها اضافه شده و به نحوی برای استفاده‌های بعدی کنترل می‌شود.

این خبرنگار کُرد تصریح کرد: شاید جالب باشد که بدانید برخی از این شبکه‌های کُرد زبان فقط ظاهر و اسم متفاوتی دارند و عملاً از طرف همان تشکیلاتی پشتیبانی می‌شوند که صاحبان بی‌بی‌سی و صدای آمریکا هستند. حتی امکانات ارسالی برای این شبکه از سوی آن‌ها تأمین می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: گاهی اوقات جز همان مجری که با زبان کُردی پشت صفحه تلویزیون ظاهر می‌شود دیگر هیچ از عوامل برخی از این شبکه‌ها کرد نیستند.

در آینده نزدیک با نگاهی مصداقی‌تر و تحلیلی به واکاوی پشت‌صحنه برخی از رسانه‌های موسوم به کردزبان خواهیم پرداخت و با کسانی که شاید از نزدیک با این رسانه‌ها کارکرده‌اند گفتگو خواهیم کرد.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.