تحولات منطقه

عربستان سعودی به همراه بحرین و امارات از مواضع خصمانه رئیس جمهور آمریکا علیه ایران ذوق زده شده و به گرمی از آن استقبال کردند این درحالی است که بی‌ثباتی در منطقه به زیان همه کشورهاست.

هلهله آل نفت از مواضع خصمانه آمریکا ضد ایران
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، پس از اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به تشریح راهبرد خود درباره ایران پرداخت واکنش هایی به آن شد که در این میان مطابق معمول کشورهایی مانند عربستان، امارات و بحرین به شدت از مواضع و سخنان رئیس جمهور آمریکا ضد ایران استقبال کردند.

«سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان به صورت تلفنی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا پیرامون راهبرد جدید وی ضد ایران گفتگو کرد. وی در این تماس تلفنی از رویکرد جدید واشنگتن برای مقابله با ایران استقبال کرد!

احمد قطان سفیر عربستان سعودی در مصر نیز به راهبرد ضد ایرانی ترامپ واکنش نشان داد و از آن استقبال کرد. وی از ایران به عنوان چالش مشترک میان عربستان و آمریکا یاد کرده و مدعی شد: تحرکات ایران در منطقه تجاوزکارانه است!

قطان همچنین در اظهارنظری مداخله جویانه در خصوص توافق هسته ای ایران و کشورهای ۱+۵ و همچنین بدون اشاره به حمایت های گسترده کشورش از تروریسم گفت: توافق هسته ای درآمد زیادی برای ایران داشته و ایران نیز از این درآمد برای فعالیت های ثبات‌زدا در منطقه استفاده می کند. حمایت از تروریسم و به ویژه حزب الله و توسعه برنامه موشکی بخشی از این اقدامات است! سفیر عربستان سعودی در قاهره در پایان نیز بر آمادگی کشورش برای همکاری با ایالات متحده آمریکا جهت مقابله با ایران در منطقه اعلام آمادگی کرد.

این موضع گیری همسو با رژیم صهیونیستی بود که این سخنان ترامپ به مذاق تل آویو خوش آمد.

امارات نیز حمایت کامل خود را از این راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران بروز داد و از همکاری با واشنگتن در مقابله با آنچه سیاست های بی ثبات کننده ایران خوانده شد، خبر داد.

بحرین نیز از راهبرد جدید ترامپ استقبال کرد و ایران را بزرگترین حامی تروریسم خواند!

مصر در واکنش به راهبرد جدید ضد ایرانی ایالات متحده آمریکا، ایران را به اتخاذ سیاست‌های بی ثبات کننده در منطقه متهم کرد! در همین راستا، وزارت امور خارجه مصر روز شنبه طی بیانیه ای اعلام کرد که قاهره جزئیات راهبردی را که رئیس جمهور آمریکا روز جمعه اعلام کرد به دقت دنبال می کند.

وزارت خارجه مصر اعلام کرد که قاهره جزئیات راهبرد آمریکا و علل نگرانی مصر از سیاست‌های ایران را که به ادعای قاهره منجر به بی ثباتی کشورهای منطقه و تاثیر بر امنیت کشورهای عربی می شود به دقت دنبال می‌کند.

وزارت خارجه مصر همچنین افزود که قاهره همیشه خواستار تقویت اعتمادسازی در خاورمیانه از طریق سیاست‌هایی است که امنیت و ثبات منطقه را تهدید نکرده و از هرگونه دخالت منفی در امور داخلی کشورهای عربی جلوگیری می‌کند.

این هلهله و شادی برخی کشورهای عربی مانند عربستان و امارات در واکنش به سخنان ترامپ قابل بحث است. ددر حالی که همه دنیا ترامپ را شخصیتی احمق می دانند اما عربستان و آل نفت وی را فیلسوف می دانندر حالی که همه دنیا ترامپ را شخصیتی احمق می دانند اما عربستان و آل نفت وی را فیلسوف می دانند و برای وی کف می زنند این در راستای تبعیت از ارباب است. فرمانروایی غلام از ارباب شجاعت نیست. این از آل سعود که اسرائیل را دوست می دانند و سیاست های آنها در سوریه و یمن و دیگر مناطق بر اساس تخریب و ویرانگری است عجیب نیست.

علاوه بر استقبال حکام این کشورها، رسانه هایشان نیز همسو با مقامات آنها سعی کردند که فضا را به گونه ای پس از سخنان ترامپ جلوه دهند که اوضاع شبیه سخنان بوش به صدام معدوم قبل از جنگ است. آنها همسو با ترامپ از ماهیت جنگ طلبانه ایران سخن گفتند و در مقابل از قدرت و حسنات نداشته آمریکا و ترامپ حرف زدند.

اما نکته این است که آل نفت باید بدانند که بازنده اصلی از هر گونه تحولات ناخوشایند در وهله اول آنها هستند. ترامپ با تهدید در واقع به دنبال دوشیدن بیشتر کشورهایی است که از سخنان ترامپ ضد ایران به وجد آمده اند.

به دنبال سخنان ضد ایرانی ترامپ رجز خوانی مسئولان عربستان نیز شروع شد اما واقعیت این است که سعودی ها و آل نفت باید مراقب دستان ترامپ باشند که در حال خالی کردن خزینه های آل سعود است.

ابو زید جابر کارشناس مصری امور ایران درباره این استقبال برخی کشورهای عربی از سخنان ترامپ ضد تهران و جانبداری از آمریکا ضد ایران به اسپوتنیک گفت: «در حالی که هنوز سرنوشت توافق هسته ای جهانی که ایران با کشورهای بزرگ در اکتبر ۲۰۱۵ امضا کرده است در راهبرد جدید ترامپ مشخص نیست این جانبداری برخی کشورهای عربی از آن اشتباه استدر حالی که هنوز سرنوشت توافق هسته ای جهانی که ایران با کشورهای بزرگ در اکتبر ۲۰۱۵ امضا کرده است در راهبرد جدید ترامپ مشخص نیست این جانبداری برخی کشورهای عربی از آن اشتباه است. این در حالی است که اقدام ترامپ برای خروج از توافق هسته ای با مخالفت های گسترده بین المللی روبرو است.

جابر افزود: کشورهای عربی نباید بخشی از طرح آمریکا باشد و حداقل فرصت را به میانجی گران بدهند.

این کارشناس مصری در ادامه ترامپ و دولت آمریکا را مسئول بحرانی که دنیا با آن روبرو خواهد شد دانسته و به پاسخ حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به مواضع ترامپ اشاره و بیان کرد: واکنش حسن روحانی رئیس جمهور ایران به مواضع ترامپ شدید اللحن بود».

احمد السیوفی نویسنده مصری و کارشناس امور ایران نیز به  موضع گیری درباره راهبرد خصمانه ترامپ ضد ایران پرداخت و به اسپوتنیک گفت: «آمریکا در راستای فروپاشی ائتلاف اروپایی درباره پرونده توافق هسته ای حرکت می کند و غرب نمی خواهد که دوباره به نقطه صفر برسد.  غرب پس از ۱۰ سال از مذاکرات مطمئن شده است که ایران سلاح هسته ای تولید نخواهد کرد و منافع سیاسی و اقتصادی میان ایران و اتحادیه اروپا توسعه پیدا کرده است و این کشورها منافع خود را به راحتی قربانی نمی کنند و از آمریکا دنباله روی نمی کنند و مواضع آلمان، فرانسه و انگلیس اشاره به آن دارد.

السیوفی تاکید کرد: ما با توافق دوجانبه میان دو کشور روبرو نیستیم که بتوان آنرا یکطرفه لغو کردالسیوفی: ما با توافق دوجانبه میان دو کشور روبرو نیستیم که بتوان آنرا یکطرفه لغو کرد بلکه توافق هسته ای از سوی ۵ کشور بزرگ دنیا امضا شده است یا می توان آن را شورای اداره دنیا نامید امضا شده است و در صورت خروج آمریکا از توافق این سبب نخواهد شد که وجهه بین المللی توافق از بین برود و آمریکا به دلیل خروج از اجماع بین المللی بازنده خواهد شد و این خروج به بی ثباتی در خاورمیانه و بین الملل می انجامد و با خروج آمریکا از این توافق مشکلات زیادی برایش ایجاد می شود.

وی افزود: ترامپ با بحران داخلی دست و پنجه نرم می کند که سعی می کند با دامن زدن به این موضوعات سرپوشی بر این مشکلات بگذارد این در حالی است که برخی طرفهای داخلی با این مواضع مخالف هستد از جمله دموکراتها و برخی از جمهوریخواهان و همه مخالف بازگشت به نقطه صفر پس از دستاورد به دست آمده هستند و تفریط به بحرانها منتهی می شود و زمینه ساز بروز جنگها می شود.

درباره برخی تحلیل ها که اوضاع کنونی را مشابه فضای جنگ ضد عراق توصیف می کنند این کارشناس بیان کرد: اوضاع هم اکنون مختلف است زیرا در آن زمان ائتلاف بین المللی میان آمریکایی ها و اروپایی ها و برخی از کشورهای منطقه ای وجود داشت و طرفهای زیادی در این ائتلاف مشارکت داشتند اما درباره ایران ما فقط آمریکا را می بینیم و اتحادیه اروپا، چین و روسیه همگی مخالف بازگشت به نقطه صفر هستند. ترامپ بر طبل جنگ می کوبد و گمان نمی کنم که طرفهای عاقل در اداره تصمیم گذاران سیاسی در واشنگتن اجازه آنرا بدهند.

السیوفی اعلام کرد: تحریم های جدید آمریکا ضد تهران تاثیری نخواهد داشت زیرا این تحریمها از سالیان قبل ضد ایران وجود داشته است و ایران به آن عادت کرده است و با اقتصادی مقاومتی با آن تعامل کرده است و طبق تجربه سابق ایران محاصره ایران را قوی می کند نه ضعیف. ایران باوجود تحریم پرونده هسته ای خود را اداره کرده است و بسیاری از سلاحها را توسعه داده و صنایع خود را رونق داده است».

به هر حال نکته ای که درباره واکنش برخی کشورهای عربی و استقبال آنها از سیاست ترامپ در قبال ایران می توان گفت این است که اولا، موضع گیری این سه کشور در راستای تبعیت و دنباله روی از واشنگتن و کسب توجه ترامپ است و این با وجود گرفتن منابع و پولهای این کشور از سوی رئیس جمهور آمریکاست. در نظر این کشورها، آمریکا ارباب است و دنباله روی و اطاعت از آن واجب است.

ثانیا، این موضع گیری در حالی با استقبال این کشورها روبرو می شود که این کشورها با مشکلات مربوط به دموکراسی دست و پنجه نرم می کنند و اگر ترامپ توجهی به این کشورها دارد به خاطر پول و نفت و سرمایه گذاری ها آنهاست و منافع آمریکا را بر هر موضوع دیگری ترجیح می دهند. از سویی شکست سیاست های این کشورها در سوریه، عراق و یمن و دیگر کشورها سبب اتخاذ این رویکرد از سوی آنها شده است.

ثالثا، کشورهای مذکور باید بدانند که آنها همسایه ایران هستند و حق همسایگی مهمتر از هر اصل دیگری است. بیگانگانی که آنسوی مرزها می آیند فقط به دنبال جنگ طلبی و ویرانی کشورها و نابودی ملتهای منطقه هستند و فقط منافع خود را جستجو می کنند و پیوندهای تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی میان ایران و همسایگان وجود دارد. این کشورها نباید از مواضع ضد ایرانی به ذوق آیند زیرا هر گونه بی ثباتی در منطقه در نهایت به زیان همه کشورهای منطقه و ملتهای آنهاست.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.