قدسآنلاین- گروه استانها- اکبر بابایی مفرد؛ یکی از جنبههای اقتصاد مقاومتی تکیه بر توانمندیهای داخلی است و جوانان بهعنوان یکی از ظرفیتهای داخلی کشور در صورت حمایت مسئولین میتوانند کشور را به سمت پیشرفت و ترقی سوق دهند.
لرستان بهعنوان یکی از استانهای دارای ظرفیتهای طبیعی متأسفانه تا به حال نتوانسته است جایگاه خود را در بین استانهای برخوردار پیدا کند، اما این استان میتواند با داشتن پتانسیلها و ظرفیتهای بیشمار و البته با اتکاء به توان و دانش جوانان متعهد و متخصص مسیر پیشرفت و توسعه خود را به خوبی طی کرده و جایگاه خود را در بین استانهای برخوردار کشور پیدا کند.
همانطور که میدانید لرستان در زمینه سنگهای قیمتی یکی از استانهای مستعد کشور است با داشتن این ظرفیت ارزشمند و البته جوانان متخصصی که در این حوزه فعالیت دارند میتوان در آیندهای نزدیک شاهد رشد چشمگیر اقتصاد لرستان بود.
در همین زمینه و برای آشنایی بیشتر با حرفه نو و کارآمد گوهرتراشی و معرفی هر چه بیشتر جوانان بیادعا و توانمندی که در این عرصه فعالیت قابل تحسینی دارند با یکی از جوانان خوش آتیه این دیار گفتوگویی ترتیب دادهایم که در ادامه میخوانید.
خودتان را با ذکر سوابق تحصیلی معرفی کنید، از چه سالی وارد عرصه تولید و فرآوری سنگهای قیمتی شدید؟
امیر دالوند هستم، دانشجوی مقطع دکترای مهندسی فرآوری مواد معدنی دانشگاه علوم و تحقیقات، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوریهای معدنی کوه افق کاوش(KMRT)، مدیرعامل کنسرسیوم سنگهای جواهری، نایب رئیس کمیته سنگهای گوهری ایران، بنیانگذار گوهرشناسی و گوهرتراشی نوین ایران و اهل «خرم آباد».
با توجه به نوپا بودن حرفه سنگهای قیمتی از سال ۹۰ به صورت جدی کار فرآوری مواد معدنی را شروع نمودم و در سال ۹۴ با تلاشهای بسیار موفق به اخذ اولین مجوز گوهرتراشی شدم، در سال ۹۵دورههای آموزشی منجر به اشتغال را در لرستان شروع کردم.
دیدگاه مسئولین استانی نسبت به صنعت نوپای گوهرتراشی را چگونه ارزیابی میکنید؟
کار ما یک کار نو و متناسب با ظرفیتهای استان است، متأسفانه در لرستان از سوی مسئولین استقبال و حمایت جدی از آن صورت نمیگیرد، کما این که همین کار در استانهای دیگر با حمایتهای مادی و معنوی از سوی مسئولین به خوبی نقش خود را در اشتغال ایفا کرده است.
این کار خارج از هرگونه جناح و فعالیت سیاسی کارآیی خود را دارد اما در کشور ما به دلایل بسیار از جمله غفلت و سهلانگاری مسئولین کشوری و استانی دیده نشده بود.
در لرستان و در گذشته در زمینه شناسایی سنگهای زینتی اقدامات زیادی صورت نگرفته بود اما اکنون با پژوهش، شناسایی و اقدامات اکتشافی ۳۰ نوع سنگ قیمتی در لرستان شناسایی شده که تنها ۱۰ نوع آنها قابلیت فرآوری و تبدیل دارند.
سرمایه شما برای شروع این کار به چه میزان بوده، از نهاد یا سازمانی مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفته اید؟
هرچند از لحاظ مالی تا به حال نیاز چندانی به اخذ وام و تسهیلات بانکی نداشتهایم اما برای توسعه و معرفی بیشتر این شغل و حرفه نیاز به حمایت مسئولین داشتیم، ۱۲۰ نامه حمایتی به مسئولین استانی و کشوری مخابره کردهایم که تا به حال شاهد هیچ نوع حمایتی از جانب آنها نبوده ایم.
سرمایه اولیه برای شروع کار ۱۴ میلیارد ریال بود و در ادامه با صرف هزینه های دیگر این میزان اکنون به ۴۰ میلیارد ریال رسیده است، برای این که توان رقابت با دیگر رقبا را داشته باشیم نیاز است با تجهیز و توسعه بیشتر توان رقابتی خود را بالا برده تا بتوانیم در بازار ماندگار باشیم.
از ابتدای آغاز به کار تا به امروز هیچگونه وام و تسهیلاتی از هیچ ارگان و نهاد و بانکی دریافت نکردهایم، حتی دو میلیارد تومانی هم که سال گذشته مصوب شد که از طریق بانک صادرات به ما پرداخت شود بنا به دلایلی پرداخت نشد، بانک ادعا میکرد که همه امکانات و تجهیزاتی دارید، باید زمین داشته باشید و از ابتدا کار خود را شروع کنید، البته وقتی یک فرد یا شرکت کار خود را شروع کرده و هزینههای زیادی را متحمل شده است و توانسته در این صنعت حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد چرا باید از ابتدا شروع کند، با اتکا به داشتهها و تجارب بسیار بالا به فکر توسعهی هر چه بیشتر کارمان هستیم.
در راستای تو سعه کارمان از سال ۹۵ تا به حال بیش از ۸۰ نمایشگاه شرکت کردهایم و به گفته برخی مسئولین کشور در سطح ایران درخشیده ایم ولی جای تأسف دارد که چرا در استان خودمان نمیتوانیم از حمایت مسئولین بهرهمند شویم و در این عرصه بدرخشیم، مسئولین استانی حتی یک تشکر خشک و خالی را از ما دریغ کرده اند.
عمده مشکلات حوزه سنگهای قیمتی در لرستان را بیان کنید؟
حلقه مفقوده در کار ما نتوانستن و نرسیدن به تقاضای بازار بود تا این که اولین مجوز استاندارد کارگاههای کشور در زمینه برش سنگهای قیمتی را اخذ کردیم و با دانش و تخصصی که در اختیار داریم در این راه تلاشهای بسیاری کرده و سختیهای بسیاری را دیدهایم، متأسفانه با وجود بسیاری از متخصصین در این حوزه که به دلیل عدم وابستگی به احزاب و گروههای سیاسی خانهنشین شدهاند، کسانی هستند که بدون داشتن دانش و تجربه و تخصص کافی از سوی کسانی حمایت مادی و معنوی میشوند و وارد این حرفه میشوند که جایگاه و شأن این کار را زیر سئوال برده و آن را به حاشیه راندهاند و این آفت بزرگی در مسیر کار ماست.
از سوی دیگر وقتی کسانی که در زمینه سنگهای قیمتی نخبه هستند و به دنبال اخذ مجوز از ادارات مرتبط میروند با کم لطفی روبرو شده و با گرفتار شدن در کاغذبازیهای اداری دلسرد شده و در نهایت با شکست مواجه شوند، چه بسا همین فرد میتواند با راهاندازی یک شغل و جذب چندین نفر بیکار در کاهش بیکاری در جامعه بیکار لرستان مثمر ثمر واقع شود.
جایگاه و نقش آموزش در حرفه نو پای سنگهای قیمتی را چگونه ارزیابی میکنید؟
ما با شعار آموزشهای تولید محور، تولیدات بازار محور و بازار صادرات محور وارد عمل شدهایم، آموزشهای ما هم به صورت عملی و تئوری در کنار هم صورت میگیرد، معتقدیم کسانی که وارد این کار میشوند باید در نهایت به عنوان یک متخصص بتوانند در بازار توان رقابت داشته باشند، از بین کارآموزان و هنرجویان که از آموزشهای گسترده و تخصصی بهرهمند میشوند بهعنوان همکار و در برخی موارد حتی مربیان را هم از بین همین هنرجویان انتخاب میکنیم، معتقدیم اگر کاری بخواهد به سرانجام برسد باید آموزشهای قوی و تخصصی در کنار آن بوده و همراه با آموزشهای تئوری به سرانجام برسد.
آموزشهای فنی و حرفهای چندان مورد رضایت ما نیست و پیشنهاد میکنیم آموزشها به صورت عملی و تئوری در کنار هم باشد و فنی و حرفهای برای این کار از مربیانی استفاده کند که علاوه بر تحصیلات دانشگاهی تجربه کار در کارگاههای مختلف را هم داشته باشد، یعنی دانش و تخصص در کنار هم باید باشد.
عمده صادرات شما به کدام کشورها میباشد، در این زمینه قراردادهایی هم بسته شده است؟
هم اینک تولیدات ما به کشورهای نروژ، ایتالیا، بلژیک و لهستان صادر میشوند و با لهستان قرارداد صادرات بسته ایم، مشکل اصلی ما این است که نمیتوانیم سفارشات را در زمان مقرر تحویل دهیم چرا که حجم سفارشات بالاست و برخی مواد اولیه ما از خارج کشور تأمین میشود و با وجود مشکلاتی در راستای تولید تعهدات ما به تعویق میافتد.
هزینه های آموزش هنرجویان و علاقه مند به این هنر را چگونه برآورد کرده اید؟
هزینههای آموزشی برای هر هنرجو طی یک دوره تا قبل از این ۱۷ میلیون ریال بود اما با یک تخفیف ویژه آن را به ۱۲ میلیون ریال کاهش دادیم، بعد از پایان دوره آموزشی هنرجویان را برای دریافت وام و راهاندازی شغل به بانکها معرفی میکنیم، البته تا زمانی که هنرجو به درآمد برسد تجهیزاتی را رایگان در اختیار آنها قرار میدهیم.
صنعت گوهرتراشی چگونه میتواند در رونق اقتصاد و کاهش بیکاری در لرستان ایفای نقش نماید؟
باید بگویم بدون این که بار مالی بر دوش دولت داشته باشیم بارهایی هم از دوش دولت برداشتهایم با عضویت در کمیته سنگهای گوهری کشور برای اولین بار، تشکیل اولین کنسرسیوم سنگهای قیمتی و ایجاد گالری تخصصی و خصوصی سنگهای قیمتی و البته با کلی رایزنی ها قول و قرارهایی به ما داده شده است و کلی افراد آموزش دیده در سطح عالی داریم، کلی پتانسیل و تکنولوژی عالی داریم، ساز و کارهای بسیاری طراحی شده است و توانستهایم به ارکان اقتصاد مقاومتی در این حوزه عمل کنیم و همچنین توانستهایم از هرز رفتن جوانان تحصیل کرده جلوگیری نماییم، نقش خود را در راستای ایجاد اشتغال تا به اینجا به خوبی ایفا کرده ایم.
نظر شما