تحولات منطقه

خروج «گانتس» از کابینه جنگ تغییری در کوتاه مدت در عرصه سیاست داخلی رژیم صهیونیستی به وجود نخواهد آورد اما با تغییر موازنه علیه «نتانیاهو» فضا را برای انحلال کابینه و کنست و برگزاری انتخابات جدید فراهم کرده است.

استعفای «گانتس»؛ فروپاشی کابینه جنگ، تغییر موازنه علیه «نتانیاهو» / نگاهی به اوضاع فاجعه‌بار سیاست داخلی رژیم صهیونیستی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

طی روزهای اخیر شاهد استعفای «بنی‌گانتس»، عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی، از این کابینه بوده‌ایم. این اقدام «گانتس» در پی تعیین مهلتی از سوی وی برای «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی صورت گرفت که ۳۰ اردیبهشت ماه، به «نتانیاهو» اعلام کرده بود در صورتی که طی ۳ هفته (تا ۸ ژوئن ۲۰۲۴، ۲۰ خرداد ۱۴۰۳)، راهبرد مشخصی برای ادامه جنگ در نوار غزه تعریف نکند، از کابینه جنگ استعفا خواهد داد.

استعفای «گانتس» با استعفای «گادی آیزنکوت»، دیگر عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی، تکمیل شد و حالا می‌توان گفت دیگر کابینه جنگ وجود خارجی ندارد.

کابینه جنگ رژیم صهیونیستی، پس از آغاز حملات رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در ۱۱ اکتبر ۲۰۲۳ تشکیل شد. این کابینه ۳ عضو اصلی داشت که عبارت بودند از: «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و «بنی گانتس»، رهبر اپوزیسیون کنست. در کنار این ۳ عضو اصلی، «ران دِرِمِر»، وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی و «گادی آیزنکوت»، رئیس اسبق ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی نیز به عنوان ناظر در این کابینه، حضور داشتند.

پیامدها و اثرات استعفای «گانتس» و «آیزنکوت»

با خروج «گانتس» و «آیزنکوت»، باید گفت، کابینه جنگ یا همان کابینه اضطراری، دیگر وجود خارجی ندارد اما این به معنای فروپاشی کابینه رژیم صهیونیستی نیست.

کابینه رژیم صهیونیستی متشکل از حزب «لیکود» و مجموع ۳۲ کرسی احزاب مذهبی رژیم صهیونیستی است که هنوز پا برجا است. لذا باید با توجه به این نکته، پیامدها و اثرات خروج دو عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی را بررسی کرد.

 بن بست تصمیم گیری برای «نتانیاهو» 

با آغاز جنگ در نوار غزه، کابینه رژیم صهیونیستی دچار اختلافات وسیع شد. وزیران تندرو کابینه خواستار اقدامات شدید چون ساخت شهرک در نوار غزه بودند. «نتانیاهو» برای فرار از این میزان تشتت آراء به تشکیل کابینه اضطراری روی آورد. کابینه تشکیل شده، دست «نتانیاهو» را برای تصمیم گیری در جنگ باز گذاشت و در سمت دیگر مانعی برای ورود تندروها در تصمیم گیری برای جنگ شد.

حال با از بین رفتن کابینه جنگ، «نتانیاهو» در بن بست تصمیم گیری قرار می‌گیرد. او دو راه بیشتر ندارد. یا باید با تصمیم گیری‌های شخصی، خود را در معرض انتقادات و فشارهای رسانه‌ای و اعضای تندرو کابینه قرار دهد. یا اینکه با واگذاری فرآیند تصمیم گیری به کابینه امنیتی، در آنجا شاهد جدال‌های شدید و اتخاذ تصمیماتی باشد که می‌تواند رژیم صهیونیستی را به پرتگاه سوق دهد.

 تقویت مخالفان 

هنگامی که عملیات «طوفان الاقصی» در نوار غزه انجام شد، «بنی‌گانتس» به عنوان حزبی که در میان مخالفان کابینه بیشترین رأی و کرسی «کنست» را در اختیار داشت، رهبر اپوزیسیون و مخالفان محسوب می شد. با ورود «گانتس» و «آیزنکوت» به کابینه جنگ، اپوزیسیون و مخالفان در چند حزب کوچک خلاصه شد که مهمترین آنها حزب «یِش عاتید» به رهبری «یائیر لاپید» بود.

در همین زمان، حضور «گانتس» در کابینه جنگ مانع از برخی مخالفت‌ها بود و خود او نیز کمتر موضع مخالف اتخاذ می‌کرد. حال با خروج «بنی‌گانتس» و «آیزنکوت» این دو نیز به مجموعه اپوزیسیون و مخالفان کابینه پیوسته اند و قطعاً مخالفان کابینه قدرت شان چند برابر شده است.

خروج «بنی‌گانتس» و «آیزنکوت» موجب سقوط کابینه در کوتاه مدت نخواهد شد اما با وجود فشارهای چند وجهی که علیه «نتانیاهو» وجود دارد، حضور او در میان مخالفان، موجب خواهد شد، فشار بیشتری بر وی وارد شرایط برای سقوط کابینه و برگزاری انتخابات فراهم‌تر از گذشته شود.

 تقویت اعتراضات داخلی 

حضور «بنی‌گانتس» در کابینه جنگ موجب شده بود او نه تنها در عرصه سیاسی در میان مخالفان باشد، بلکه اعتراضات اجتماعی را نیز در بر می‌گرفت. به این معنی که «گانتس» با بیان این نکته که در میان جنگ، تغییری در کابینه رخ ندهد و این اتفاق پس از جنگ بیفتد، مانع از این بود که حامیان وی و کسانی که به او و جریان سیاسی اش رأی داده‌اند به طور رسمی به جمع معترضان خیابانی بپیوندد.

حال با خروج «گانتس» و «آیزنکوت»، حامیان او نیز به جمع معترضان اضافه خواهند شد و فشار سیاسی اعتراضات سیاسی را نیز تقویت خواهند کرد. در این شرایط، کابینه رژیم صهیونیستی شاهد فشار بیشتری در عرصه اجتماعی خواهد بود.

 تعیین هدف انحلال پارلمان 

«بنی گانتس» با خروج از کابینه جنگ، فقط موجب تغییر موازنه سیاسی و اجتماعی علیه «نتانیاهو» و کابینه‌اش نشد. او هنگام خروج از کابینه جنگ خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات پیش از موعد در پاییز جاری شد. همین درخواست «گانتس» موجب شد، انحلال پارلمان و انتخابات پیش از موعد به عنوان یک هدف اصلی، در اختیار مخالفان «نتانیاهو» قرار گیرد. حالا همه مخالفان جنگ و مخالفان کابینه «نتانیاهو» با یک هدف، برای انحلال کابینه و کنست و برگزاری انتخابات پیش از موعد تلاش خواهند کرد. این مسئله، کار را برای «نتانیاهو» به شدت سخت خواهد کرد.

به طور کلی باید گفت خروج «گانتس» از کابینه جنگ تغییری در کوتاه مدت در عرصه سیاست داخلی رژیم صهیونیستی به وجود نخواهد آورد اما با تغییر موازنه علیه «نتانیاهو» فضا را برای انحلال کابینه و کنست و برگزاری انتخابات جدید فراهم کرده است. مسئله‌ای که می‌تواند به پایان عمر سیاسی «نتانیاهو» ختم شده، حتی او را روانه زندان نیز کند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.