به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، روز گذشته دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران در نامه سرگشادهای از کمبود شیر خام تحویلی به صنایع لبنی انتقاد و اعلام کرده است که افزایش قیمت شیر خام همچنان ادامه دارد.
رضا باکری همچنین نوشته است به دلیل عدم تصمیمگیری به موقع از طرف سازمانها و نهادهای تصمیمگیر دولتی، دیگر قادر به تحمل چنین افزایشی در بهای تمام شده کالای تولیدی خود نبوده و برای جلوگیری از ورشکستگی واحدهای تولیدی خود و جلوگیری از بیکاری دهها هزار نفر پرسنل زحمتکش و خدوم شاغل در این صنایع به ناچار گرانیهای تحمیل شده به تولید را، عیناً انتقال به بازار عرضه محصولات نموده است.
این چند سطر نشان میدهد که دبیر انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران هم به افزایش قیمت محصولات لبنی در بازار اقرار میکند و هم این افزایش را با بالا رفتن قیمتهای بستهبندی و شیر خام توجیه میکند.
شاید صحبتهای این مسئول درباره بالا رفتن قیمت انواع بطری و وسایل بستهبندی شیر درست باشد اما آنچه مسلم است باید هر مجوز افزایش قیمتی از سوی سازمان تنظیم بازار باید صادر شودکه اینگونه نبوده است در سه ماه گذشته قیمت لبنیات حدود ۱۵۰ درصد افزایش یافته و سوال این است آیا نرخ بسته بندی در بالا رفتن قیمت لبنیات تا این اندازه تاثیرگذار بوده است؟
بر اساس گزارش رسانهها طی مدت حدود سه ماه قیمت شیر پاکتی کوچک از ۱۰۰۰ تومان به ۲۰۰۰ تومان رسیده و نرخ هر بطری شیر نیز طی این مدت از ۲۵۰۰ تومان به ۴۲۰۰ تومان رسیده یعنی معادل ۱۶۸ درصد رشد قیمت طی حدود ۳ ماه برای این کالا اتفاق افتاده است.
دبیر انجمن صنایع لبنی دراین نامه تلاش میکند تا کاری کند که پرونده ها تعزیراتی هم برای گرانفروشان لبنیات که یک ماده غذایی بسیار ضروری در سبد خانوارها است تشکیل نشود آنجا که میگوید: به جای تشکیل پروندههای تعزیراتی متعدد و متهم کردن صنایع لبنی به گناه ناکرده گران فروشی، هرچه سریعتر تصمیمات منطقی و عقلانی برای آرامش بازار اتخاذ و با در پیش گرفتن سیاستهای کلان صحیح ارزی، پولی و مالی و صادرات و واردات و عرضه و تقاضا در تجارت، واحدهای تولیدی را از چالشهای موجود رهائی بخشند.
بخش دوم صحبتهای آقای باکری کاملا درست است که باید تصمیمها و سیاستهای ارزی و مالی در جهتی باشد که تولید کنندگان و صادر کنندگان کشور بتوانند نفس راحتی بکشند و نه اینکه هر چه در میآورند را به واسطه گرانی ارز از دست بدهند.
اما درباره بخش اول صحبتهای ایشان که به گناه ناکرده گرانفروشی اشاره میکند، باید گفت: آیا این بالا رفتن قیمتها در بازار آنهم خودسرانه و بدون مجوز اسمش گرانفروشی نیست؟ قیمتهای لبنیات آنقدر در بازار بالا رفته است که دیگر مردم توان خرید ندارند و آقایان میتوانند از میزان فروشهای روزانهاشان به این مسئله پی ببرند. لبینات مواد غذایی بسیار ضروری برای رشد، استحکام استخوانها و هزاران نوع فایدههای دیگر است که نبود آنها در سفره مردم سلامتی آنها را در معرض خطر جدی قرار میدهد.
اما مسئله دیگر این است که نوسان لبنیات از شیر و ماست گرفته تا دوغ و پنیر نسبت به کارخانههای مختلف آنقدر زیاد است که کاملا پیداست افسار آنها رها شده و هیچ مدیریتی هم روی آنها نیست کارخانهها هر اندازهای که توانستهآند قیمت را افزایش دادهاند، تفاوت قیمت در یک بطری شیر در برخی موارد تا ۵۰۰ تومان است.
در ا دامه این نامه سرگشاده دبیر انجمن صنایع و فرآوردههای لبنی ایران از کسری دریافتی شیر خام صنایع لبنی (صرفنظر از علت آن) صحبت میکند که به گفته وی کماکان ادارمه دارد اما معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی که مسئولیت تولید محصولات دامی کشور نظر متفاوتی دارد و میگوید: سالانه شش درصد افزایش تولید شیر داریم و سال گذشته یک میلیون تن صادرات شیر و لبنیات داشتیم و از نظر تامین شیر هیچ کمبودی نداریم.
رضا باکری در این نامه به افزایش قیمت شیرخام در کشور اشاره میکند و آن را عاملی برای بالا رفتن لبنیات بازار مطرح میکند و میگوید: شیر خام نیز پس از حرکت جهشی از ۱۴۰۰ تومان در اوایل سال جاری به ۲۰۰۰ تومان در شهریورماه، با افزایش تدریجی خود هماکنون نیز از مرز هر کیلو ۲۲۰۰ تومان عبور کرده تا ۲۴۰۰ تومان هم عرضه میشود.
این در حالی است که روز گذشته محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، در حاشیه جلسه هیات دولت، با حضور در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: قیمت شیر در دامداری ها افزایش نیافته و خرید آن نزدیک به دو هزار تومان است.
داستان قیمت شیر و واردات شیرخشک، گرانفروشی دامدار یا کارخانهها و غیره سالهاست ادامه دارد و همواره سخنان متناقضی هم از سوی مسئولان شنیده شده است هیچوقت مسئولان ما در اینگونه بحثها وحدت کلام نداشتند و نتیجه آن شده است که تمام این مشکلات سر مردم خالی شده است.
آمار دقیقی اگر تعیین کند میزان خرید لبنیات در یک سال گذشته چقدر کم شده آن موقع مشخص خواهد شد که با چه فاجعهای مواجه هستیم، به گواه آمار سرانه مصرف شیر در کشور نصف میانگین جهانی و یک پنجم تا یک ششم برخی کشورهای اروپایی است، اما رقم مصرف در کشور ما بسیار پایینتر از این حرفها است، این را کارشناسان میگویند.
رضا باکری در ادامه این نامه که رونوشت آن به ستاد تنظیم بازار کشور، سازمان محترم حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و وزارت جهاد کشاورزی هم ارسال شده مینویسد،مواد پتروشیمی نیز بطور میانگین در هزینه بستهبندی انواع محصولات لبنی، حداقل ۶۰۰ تومان تا حداکثر ۱۰۰۰ تومان موجب افزایش قیمت فرآوردههای لبنی را فراهم کرده است.کارخانجات لبنی در مجموع، بسته به نوع کالای لبنی تولیدی خود گرانی ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ تومانی اقلام مواد اولیه و بستهبندی خود را متحمل شده است.
وی تاکید کرده است که تأخیر در اتخاذ تصمیمات صحیح به موقع، تعطیلی کارخانجات و بیکاری گسترده پرسنل را در پی خواهد داشت.
باید تابع قانون بود اگر افزایشی در قیمت تمام شده یک کالایی اتفاق میافتد باید مرجع تصمیمگیر برای بالا بردن یا نبردن قیمت آن در بازار تصمیم بگیرد تصمیمهای خودسرانه آنطور که در باره کارخانههای لنبی شاهد بودیم باعث لجام گسیختگی در بازار میشود که اصلا پسندیده نیست.
منبع: فارس
انتهای پیام/
نظر شما