تحولات لبنان و فلسطین

یک وبگاه خبری قطری گزارش کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس در حالی جنبش حماس را با «گذرگاه رفح» تحت فشار گذاشته که رنجش را فقط مردم غزه متحمل می‌شوند.

 مردم غزه قربانی فشار تشکیلات خودگردان بر حماس؛ "ابومازن" چه می‌خواهد؟

به گزارش گروه بین‌الملل قدس آنلاین، اختلافات تشکیلات خودگردان با جنبش حماس و به تبع آن با قطر بالا گرفته است تا جایی که نیروهای تشکیلات از گذرگاه غزه با مصر (رفح) خارج شدند و از سویی دیگر تل‌آویو اجازه تزریق پول قطر به حماس در غزه را نمی‌دهد. 

وبگاه خبری «الخلیج اونلاین» نزدیک به قطر در یادداشتی با این عنوان که «عباس و گذرگاه رفح... اهرم فشاری بر حماس که بهایش را مردم غزه می‌دهند» به تشریح ابعاد طرح غرب علیه فلسطینی پرداخت و به نقل از سیاستمداران تاکید کرد که محمود عباس (ابو مازن) مجری این توطئه برای عملی کردن «معامله قرن» است.

در این یادداشت آمده است: «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با برداشتن گامی جدید در مسیر اجرای خطرناک ترین نقشه برای جدا سازی نوار غزه از بقیه فلسطین بدون توجه به رنج مردم آن تصمیم گرفت تا کارکنان خود در اداره گذرگاه رفح ر از آنجا خارج کند تا با بیشتر کردن عمق اختلافات، فصل جدیدی از درگیری بین فتح و حماس را باز کند.

به نوشته این وبگاه خبری، تصمیم ناگهانی عباس برای خارج کردن کارکنان گذرگاه رفح (تنها خروجی غزه به جهان خارج) چند ساعت پس از دیدار وی با عبدالفتاح السیسی، همتای مصری وی در قاهره اتخاذ شد.

بعضی معتقدند که این تصمیم موجب بازگشت رنج و مشقت مسافران و مشکلات آنها برای عبور از گذرگاه می‌شود و به بهانه مسائل امنیتی به مصر اجازه بستن گذرگاه و کنترل آن می‌دهد به گونه‌ای که اجازه می‌دهد تا گذرگاه بیشتر از روزهای باز بودنش بسته بماند.

طبق این گزارش، سیاستمداران و ناظران در گفت‌وگوهای اختصاصی خود با الخلیج اونلاین بر این موضوع اتفاق نظر دارند که تصمیم عباس مجازات‌های جدید و بی‌رحمانه علیه مردم غزه است و یک گام بسیار بزرگ در مسیر پیشبرد خطرناک‌ترین نقشه برای جدا شدن نوار غزه از بقیه سرزمین فلسطین و هموار کردن راه برای اجرای «معامله قرن» است.

«بر اساس توافق آشتی فتح با حماس در اکتبر ۲۰۱۷، تشکیلات خودگردان در نوامبر همان سال کنترل و اداره گذرگاه رفح را بر عهده گرفته بود».

تنش‌ها میان جنبش حماس و تشکیلات خودگردان از لغو مجلس قانونگذاری فلسطین توسط محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان آغاز شد و با دستگیری اعضای حماس در کرانه باختری و اعضای فتح در نوار غزه شدت گرفت. تشکیلات خودگردان هفته جاری همچنین اعلام کرد تمام مقرها و دفاتر خود را در نوار غزه تا اطلاع ثانوی تعطیل می‌کند.

نقشه جدا کردن غزه

«حازم قاسم» سخنگوی رسمی حماس در این خصوص گفت: عباس پس از تصویب تصمیم غیرمنتظره درباره اخراج کارمندان خود از اداره گذرگاه رفح بدون هیچ توجیه روشن و قانع‌کننده‌ای برای این کار، یک اشتباه جدی و بزرگ علیه غزه و ساکنان آن انجام می‌دهد.

وی در گفت وگو با الخلیج اونلاین افزود: این تصمیم نشان می‌دهد محمود عباس گام‌های بیشتری در مسیر اجرای بزرگ‌ترین نقشه خود برای جدا کردن نوار غزه از دیگر بخش‌های سرزمین فلسطین برداشته است و زمینه را برای اجرای طرح مشکوک معامله قرن فراهم می‌کند، طرحی که همه بندهای آن بر مبنای تضییع حقوق ملت فلسطین و بزرگ کردن جایگاه اشغالگران در منطقه تنظیم می‌شود.

سخنگوی حماس با هشدار به عباس درباره ادامه حرکت در این مسیر گفت: رئیس تشکیلات خودگردان آلت دست اشغالگران و غربی‌ها شده تا با اعمال فشار و تحریم‌های اقتصادی و سیاسی کمرشکنی که بیش از یک سال و نیم است بر غزه تحمیل کرده ضمن ضربه زدن به مقاومت، مردم غزه را مجازات کند.

قاسم در ادامه پرسید «آیا رئیس جمهوری پیدا می‌شود که مردمش را به این شکل مجازات کند؟». او ادامه داد: عباس در راستای  منافع و برنامه‌ها و دستورالعمل‌های داخلی و خارجی، همه امیدهایی را که برای پیشرفت در مسیر تحقق آرمان‌های ملت فلسطین وجود داشت از جمله مساله آشتی ملی بر باد داده است.

وی تاکید کرد: عباس با این اقدام غیرمنتظره و سخت که با واکنش‌های بزرگی روبه‌رو خواهد شد همه توافق‌های آشتی را که تحت نظارت قاهره صورت گرفت و آخرین آن یعنی توافق اکتبر ۲۰۱۷ را زیر پا گذاشت و این تصمیم سیلی سختی به صورت میانجیگر مصری بود.

گذرگاه رفح چه ارتباطی با انفجارهای سیناء مصر دارد؟

تشکیلات خودگردان به طور رسمی در نوامبر ۲۰۱۷ مسئولیت اداره گذرگاه های مرزی نوار غزه از جمله گذرگاه رفح را بر اساس توافق آشتی که آن زمان در قاهره به امضا رسید تحویل گرفت در حالی که پیش از آن و به دنبال حوادث اختلاف بین فتح و حماس در سال ۲۰۰۷ این گذرگاه ها توسط حماس اداره می‌شد.

اقشار مختلف مردم غزه بخصوص دانشجویان و افراد بیماری که مجبور به سفر به خارج از نوار غزه برای تحصیل یا درمان هستند از گذرگاه رفح عبور می کنند آن هم در شرایطی که ارگان‌های وزارت بهداشت غزه به دلیل تحریم های تحمیلی علیه این منطقه با مشکلات و کمبودهای جدی مواجه هستند.

عباس چه می‌خواهد؟

انتقاد از تصمیم عباس در خارج کردن کارکنان تشکیلات خودگردان از گذرگاه رفح تنها از سوی حماس و رهبران آن صورت نگرفته است طی ساعات گذشته موج بزرگی و بی سابقه ای از مخالفت گروه‌های فلسطینی با این اقدام تشکیلات خودگردان به راه افتاده است که درباره پیامدهای منفی این اقدام هشدار می‌دهند.

«خضر حبیب»، یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی فلسطین در گفت‌وگو با الخلیج اونلاین گفت: عباس رسما تیر خلاص را به آشتی ملی فلسطین شلیک کرد و همه چیز را به سر جای اول خود بازگرداند.

حبیب گفت: گروه‌ها و احزاب ملی از هر طیفی مخالف هر گونه نقشه‌ای برای جدا کردن غزه از بقیه فلسطین هستند و با همه قدرت در برابر این اتفاق خواهند ایستاد؛ وی تاکید کرد: اقدامات عباس در غزه درد و رنج مردم را بیشتر می‌کند و بسیار نگران کننده است و لازم است حرکتی عملی و جدی برای برخورد با آن صورت گیرد.

یک مقام وزارت خارجه مصر در گفت وگو با الخلیج اونلاین فاش کرد: تصمیم عباس تنها ساعاتی پس از ملاقات آشفته‌ای که وی روز جمعه با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر در قاهره داشت اتخاذ شده است. عباس تلاش کرد تا السیسی را برای تشدید محاصره غزه و حماس و بسته شدن گذرگاه مرزی رفح تحت فشار قرار دهد، اما السیسی با آوردن این دلیل که در مقطع اخیر به تفاهماتی با حماس دست یافته که به نفع مصر تمام می‌شود بخصوص که آرامش هم به صحرای سینا بازگشته است، خواسته عباس را رد کرد.

به گفته این مقام مصری، اختلاف بین عباس و السیسی صرفا به این قضیه محدود نبود بلکه السیسی به عباس گفت که تصمیم دارد در برهه پیش رو گذرگاه تجاری جدیدی را بین غزه و مصر باز کند نظیر گذرگاه تجاری کرم ابوسالم که تحت کنترل اسرائیل است و با موافقت رژیم اشغالگر اجازه انتقال همه کالاهای تجاری را به غزه خواهد داد.

وی توضیح داد: این پرونده باعث اختلاف عمده بین السیسسی و عباس شد که موجب شد که عباس اقدامات شدیدتری علیه ساکنان غزه به کار گیرد از جمله اینکه کارمندان خود را از گذرگاه رفح خارج کند و انتظار می‌رود در ساعت‌های آتی کارکنان تشکیلات خودگردان از گذرگاه کرم ابوسالم در جنوبی ترین نقطه غزه و گذرگاه بیت حانون ایرز در شمالی ترین نقطه غزه هم خارج شوند و کارکنان حماس بار دیگر کنترل این گذرگاه ها را به دست گیرند.

«ناجی الظاظا»، تحلیلگر سیاسی فلسطین هم به نوبه خود خروج تشکیلات خودگردان از اداره گذرگاه‌های غزه را چالشی برای قاهره توصیف کرد و گفت: بدین ترتیب این گونه تعبیر می‌شود که قاهره در اجرای معامله قرن و جدا کردن غزه از کرانه باختری دخیل است.

وی با بیان اینکه تصمیم عباس پیامدهای خطرناکی نخواهد داشت گفت: مردم ما در غزه هرگز برای قدرتی که حامی دشمنشان است و از مسئولیت‌های خود می گریزد گریه نمی‌کنند چون عباس ماهرانه در حال ایفای نقش خود برای اجرای معامله قرن است.

این تحلیلگر سیاسی فلسطین تاکید کرد: خارج کردن کارکنان تشکیلات خودگردان از گذرگاه حلقه ای از زنجیره مجازات‌هایی است که عباس از نیمه‌های سال ۲۰۱۸ اعمال کرده تا حماس را که بر نوار غزه حکومت می‌کند تحت فشار قرار دهد از جمله اینکه همین تازگی که در قاهره بود تهدید کرد که همه بودجه تخصیص یافته به غزه که ماهیانه ۹۶ میلیون دلار در برآورد می‌شود متوقف می‌کند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.