تحولات منطقه

روستایی در حوالی مشهد یک جریان جدید فرهنگی را رقم زده و تمام دانش آموزانش با اشتیاق در کتابخانه عمومی آن عضو هستند.

روستایی که تمام دانش‌آموزانش عضو کتابخانه هستند
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
به گزارشقدس آنلاین ، وقتی سرت دائم در گوشی باشد و دنبال بسته‌های مختلف و متنوع اینترنتی باشی، قاعدتا زمانی برای کتاب و کتابخوانی که پیدا نمی‌شود هیچ، شاید برای خیلی از کارهای ضروری و روزمره زندگی نیز زمان نداشته باشی.

زندگی و معیشت روزمره، این روزها برای بسیاری از انسان‌ها در مرکز و بطن قرار گرفته و هر آنچه مربوط به فرهنگ است؛ تبدیل به حاشیه‌نشین و شاید گاهی عنصر اضافه هم شده باشد و برای همین است که بعضا از حرکات فرهنگی استقبال کمتری می‌شود.

اما گاهی حرکاتی صورت می‌گیرد که مانند یک نور و یا شاید مانند یک کورسوی امید باشد در برهوت عدم مطالعه و کتاب‌نخوانی؛ حرکاتی که هرچند شاید با ذره بین باید دنبال آنها گشت اما وقتی به آن رسیدی، باید اتفاقا این قبیل حرکات را بزرگنمایی کنی و این کنش‌های خودجوش فرهنگی را زیر چتر و بال حمایت قرار دهی.

در همین حوالی مشهد و در روستایی که مدت‌هاست عنوان روستای حاشیه‌نشین به آن اطلاق شده فرهیختگان و یا شاید بهتر بتوان عنوان کرد دغدغه‌مندانی را می‌توانی پیدا کنی که برایشان جوشش فرهنگی مهم است؛ برایشان کتابخوانی مهم است؛ برایشان نسل آینده مهم است و حاضر هستند هر اقدامی صورت دهند تا ورقی از کتابی خوانده شود و کودک و یا نوجوانی انس بیشتری با کتاب پیدا کند.

اگر می‌خواهید علائم مثبتی از این اتفاق فرهنگی را شاهد باشید، کافی است از مشهدمقدس به سمت جاده قدیم قوچان حرکت کنید؛ در فاصله 20 کیلومتری مشهد به قوچان احتمالا باید با تابلویی مواجه شوید که شما را به سمت روستای عسکریه رهنمون می‌کند.روستایی که آمار و ارقامش نشان می‌دهد که حدود 1700 نفر شاید اندکی کمتر و یا شاید هم تعدادی بیشتر، جمعیت دارد و از این میان، 700 نفر از اهالی آن عضو کتابخانه عمومی روستا هستند. 

با یک حساب سرانگشتی خیلی راحت می‌توان به این مسئله پی برد که بیش از 40 درصد ساکنان این روستا از کتاب و کتابخوانی استقبال می‌کنند؛ آماری که قطعا برای یک روستا در حاشیه شهر مشهد؛ رکورد محسوب می‌شود و می‌توان اقدامات فرهنگی بیشتری را با توجه به این پیشینه فرهنگی برای آن متصور شد.

به سراغ دهیار روستای عسکریه که می‌رویم؛ تصورات فرهنگی ما از این روستا رنگ تصدیق به خود می‌گیرد و مشخص می‌شود که کنش‌های فرهنگی در این روستا وضعیت نسبتا مطلوبی دارد.

دهیار روستای عسکریه از میزان استقبال مردم روستا از کتابخوانی و عضویت در کتابخانه روستا ابراز خوشحالی می‌کند. وی می‌گوید: دهیاری تا حد امکان از برگزاری رویدادهای فرهنگی در کتابخانه عمومی روستا حمایت می‌کند و هزینه لازم برای تهیه جوایز مسابقات کتابخوانی که در کتابخانه روستا برگزار می‌شود را تامین می‌کند.

شاید یکی از دلایل موفقیت فرهنگی در این روستا این باشد که میان دهیار و مسئول کتابخانه عمومی امام حسن عسکری(ع) تعامل موثری در انجام فعالیت‌های فرهنگی وجود دارد و البته ساکنان روستا نیز همین جنس تعامل را در دستور کار قرار داده و به آن تاسی می‌کنند و زنجیره فرهنگی مناسبی در این حوزه شکل گرفته است.

اتفاق فرهنگی جدید در این روستا اما این است که به تازگی تابلویی در اطراف روستا نصب شده که مردم را به سمت کتابخانه عمومی راهنمایی می‌کند. این اقدام سبب شده تا هویت فرهنگی در این روستا اصطلاحا دارای علامت نیز بشود و مردم به سمت کتابخانه بیشتر از گذشته رهنمون شوند.

ایده نصب تابلوهای راهنما توسط زهرا علیپور، مسئول کتابخانه عمومی امام حسن عسکری(ع) مطرح شده است. علیپور از ایده‌اش دفاع می‌کند و معتقد است این تابلوها می‌توانند به جذب هرچه بیشتر مردم برای عضویت در کتابخانه و تشویق آن‌ها به کتابخوانی منجر شوند.

کتابخانه‌ای دارای هویت

علیپور سپس به بیان مشخصات فیزیکی و کالبدی این کتابخانه نیز می‌پردازد و می‌گوید: کتابخانه امام حسن عسکری(ع) در سال 1378 تاسیس شده و پس از حدود 20 سال، در سال گذشته مرمت و بازسازی شده است. در حال حاضر کتابخانه با بخش ویژه کودک، بخش دیداری شنیداری، مرجع مستقل کتاب و اینترنت رایگان تجهیز شده‌ است.

وی ادامه می‌دهد: تنها مشکل فعلی این کتابخانه، فرسوده بودن مخازن کتاب‌های بزرگسال است که درخواست داریم رسیدگی به این قفسه‌ها هرچه زودتر صورت بگیرد.

مسئول این کتابخانه امیدوار است بودجه لازم به تجهیز و نوسازی بخش بزرگسال کتابخانه اختصاص داده شود. 

دانش آموزان و کتابخانه

اما وقتی در مورد مشخصات کتابخانه کنکاش بیشتری می‌کنیم متوجه می‌شویم که یکی از نکات جالب توجه در مورد این کتابخانه این است که 70 درصد اعضای آن، کودکان زیر 14 سال هستند. از آنجایی که مدارس روستا کتابخانه ندارند، کتابخانه امام حسن عسکری(ع) مرکز فرهنگی دانش‌آموزان و تبدیل به پاتوقی برای دورهمی فرهنگی و کتابخوانی دانش آموزان نیز شده و تقریبا تمامی دانش‌آموزان روستا عضو کتابخانه هستند.

کتابخانه در نزدیکی مدارس ابتدایی و متوسطه روستا قرار دارد و هر هفته تور بازدید از کتابخانه و نشست‌های کتابخوانی برای دانش‌آموزان در آنجا برگزار می‌شود. علاوه بر این، نشست‌های قصه‌خوانی و کارگاه‌های نقاشی و کاردستی هم برای کودکان در کتابخانه برگزار می‌شود.

در کتابخانه امام حسن عسکری(ع) تعداد قابل توجهی عنوان کتاب وجود دارد. مخزن بزرگسال با 12000 عنوان و مخزن کودک با 3000 عنوان کتاب تجهیز شده است و تمام این اعداد و ارقام برای یک روستا می‌تواند بسیار مناسب باشد و بستر مناسبی برای اتفاقات مثبت بعدی رقم بزند.

بخشی از کتاب‌ها اهدایی خیرین هستند و بیشترین مبلغ اهدایی کتاب توسط یک خانم مشهدی انجام شده که مبلغ دو میلیون تومان کتاب کمک‌درسی را به کتابخانه اهدا کرده است.

کتابخانه این روستا همچنان می‌تواند بیشتر از این نیز تجهیز شود و قطعا اگر این اتفاق صورت بگیرد شاید در آینده‌ای نه چندان دور بخش زیادی از جمعیت بزرگسال این روستا نیز بتوانند از این پاتوق فرهنگی استفاده بیشتری ببرند.

منبع : تسنیم

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.