تحولات منطقه

یزد - در مراسمی با حضور جمعی از مردم، مسئولان، کتابداران و اعضای کتابخانه، از شخصیت و آثار فرهاد حسن‌زاده، شاعر برجسته کودک و نوجوان در قالب طرح ملی «چهل قلم» در کتابخانه عمومی امام علی(ع) یزد تجلیل شد.

تجلیل از "فرهاد حسن‌زاده" نویسنده نام‌آشنای کشور در یزد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی یزد، فرهاد حسن‌زاده، با ابراز خرسندی از سفر به یزد و حضور در جمع مردم کتاب‌خوان این شهر گفت: بنده از سال ۱۳۵۵ و پس از سال‌ها بهره‌گیری از کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی کانون پرورش فکری، نویسندگی را با ارائه چند نمایشنامه و داستان کوتاه آغاز کردم و در نهایت نیز در سال ۱۳۶۷ و پس از پایان جنگ تحمیلی، به صورت رسمی به دنیای نویسندگی برای کودک پا گذاشتم.

وی با اشاره به بهره‌گیری داستان‌نویس از پدیده‌های اطراف خود برای خلق اثر، افزود: نویسنده، سربازی آماده و چالاک برای شکار سوژه‌هاست. و آنچه برای من در این سال‌ها مهم بوده این است که همیشه سعی کرده‌ام آثارم به لحاظ محتوایی و فرم، با کارهای قبلی متفاوت باشد و از ارائه آثاری با موضوعات تکراری پرهیز کرده‌ام.

این نویسنده به بهره‌گیری از موضوعات اجتماعی نظیر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در آثار خود اشاره کرد و گفت: در واقع بهترین رمان‌های دنیا بر اساس اتفاقات مهم اجتماعی نظیر جنگ و انقلاب شکل گرفته و خلق شده  و بنده نیز به دلیل اینکه با این دو مقوله به صورت مستقیم در ارتباط بوده‌ام، رد پای انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس در آثارم مشهود و پررنگ است.

حسن‌زاده با بیان اینکه خلق داستان با نگارش انشا متفاوت است، اظهار داشت: بر خلاف نوشتن انشا که نگارنده با یک موضوع مشخص سرکار دارد، داستان‌نویس با بهره‌گیری از سوژه‌های اطراف خود که می‌تواند یک اتفاق ساده، یک گزاره خبری و یا یک خاطره از گذشته باشد، به خلق اثری داستانی و بدیع بپردازد و در واقع همچون سربازی آماده و چالاک است که همواره به دنبال شکار سوژه‌ها است.

شخصیت حقیقی هر نویسنده در آثارش نمایان است

در ادامه این مراسم مسئول دبیرخانه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد یزد با اشاره به اینکه شخصیت حقیقی هر نویسنده در آثارش بروز می‌کند، اظهارداشت: شخصیت درونی فرهاد حسن‌زاده نیز به عنوان نویسنده‌ای که برای سنین کودک، نوجوان و بزرگسال خلق اثر کرده است، در میان آثار وی مشهود است و این نویسنده با این هویت با مخاطب هم‌کلام شده است.

حجت‌الاسلام مصطفی گرجی، یکی از خصوصیت‌های بارز آثار حسن‌زاده را بیان حرف‌های مردم کوچه و بازار دانست و گفت: وی در آثارش با ادبیات  تصنعی با مخاطب خود مواجه نشده است، بلکه با مخاطب خود زندگی می‌کند و حرف‌هایش برای خواننده ملموس است.

وی استفاده از عنوان‌های جذاب و فانتزی برای کتاب‌ها را از دیگر شاخص‌های موفقیت آثار حسن‌زاده عنوان کرد و افزود: این اسامی، به شکل فوق‌العاده‌ای با مخاطبان به خصوص خواننده کودک و نوجوان ارتباط برقرار می‌کند و مخاطب از طریق این عناوین به کتاب‌ها جذب می‌شود.

این مسئول فرهنگی استان یزد همچنین در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: نوشتن برای کودک کار آسانی نیست و نویسنده آثار کودکانه باید مخاطب‌شناسی خاصی داشته باشد و به معنای واقعی با خواننده هم‌دل و هم‌کلام شود تا کودک و نوجوان، زبان نویسنده را بفهمند.

در ادامه مراسم، فاطمه قانع، دانشجوی دکترای ادبیات و مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یزد نیز در سخنانی به بررسی جنبه‌های مختلف اجتماعی خلق رمان «هستی» اثر فرهاد حسن‌زاده با موضوع «واکاوی شخصیت «هستی» و تأثیر اجتماعی آن» پرداخت.

وی در خصوص رمان پرفروش «هستی» گفت: این کتاب به شخصیت دختری به نام هستی، از اهالی آبادان می‌پردازد که رفتار و خلق و خویی پسرانه دارد و به همین خاطر، از نظر روحیات و باورهای فکری، با پدرش در تقابل است.

قانع ادامه داد: نویسنده در رمان هستی، در واقع به دنبال نشان دادن تقابل دو دیدگاه و طرز تفکر بوده است که یکی متعلق به پدر هستی با تفکری سنتی و دیگری مربوط به خودِ هستی است که باورهایی نامأنوس و در تقابل با پدرش دارد و به صورت مشخص می‌توان گفت نویسنده در این داستان به دنبال ارائه نگاهی جدید به نقش‌آفرینی دختران در جامعه است.

تالیف بیش از ۸۰ اثر برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان

رقیه دوست فاطمی‌ها، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان یزد نیز در ابتدای آیین تجلیل از فرهاد حسن‌زاده نیز در سخنانی کوتاه با تشکر از حضور این نویسنده نام‌آشنای ادبیات کودکو نوجوان در یزد، وی را یکی از برجسته‌ترین نویسندگان این حوزه دانست که همه آثارش جذاب، زیبا و خواندنی هستند.

وی افزود: استاد حسن‌زاده تاکنون بیش از ۸۰ اثر برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان به رشته تحریر درآورده و از نظر تنوع موضوع، گستردگی مخاطبان و جذابیت آثار، نویسنده‌ای کم‌نظیر در کشور است.

فرهاد حسن زاده، فروردین ماه ۱۳۴۱ در آبادان به دنیا آمد. نویسندگی را در دوران نوجوانی با نگارش نمایشنامه و داستان‌های کوتاه شروع کرد.

جنگ تحمیلی و زندگی در شرایط دشوار جنگ‌زدگی مدتی فرهاد حسن زاده را از نوشتن به شکل جدی بازداشت هر چند وی همواره به فعالیت هنری‌اش ادامه داد و به هنرهایی مانند عکاسی، نقاشی، خطاطی، فیلنامه‌نویسی و موسیقی ‌پرداخت؛ اما در اواخر دهه شصت با نوشتن چند مجموعه داستان و شعر، به شکل حرفه‌ای پا به دنیای نویسندگی برای کودکان و نوجوانان نهاد.

اولین کتاب وی «ماجرای روباه و زنبور» نام دارد که در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسید.

کتاب‌های این نویسنده توانمند از جشنواره‌های داخلی و بین‌المللی جوایز بسیاری گرفته که از مهم‌ترین آنها می‌توان به جایزه ماه طلایی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، اشاره کرد.

حسن‌زاده همچنین در عرصه جهانی موفق به دریافت لوح سپاس جایزه «هانس کریستین اندرسن» در سال ۲۰۱۸ و همچنین دیپلم افتخار برای کتاب «زیبا صدایم کن» از سوی IBBY  شده است. وی تاکنون سه بار نامزد دریافت جایزه «آسترید لیندگرن» شده که یکی از معتبرترین جوایز ادبیات کودک جهان است.

«زیبا صدایم کن»، «هستی»، «عقرب‌های کشتی بمبک»، «این وبلاگ واگذار می‌شود» از جمله رمان‌های موفق و پر طرفدار این نویسنده است.

آیین تجلیل از این نویسنده نام‌آشنای کشور در راستای طرح ملی «چهل قلم» به مناسبت چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی با همکاری اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان یزد، صداو سیمای مرکز یزد و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان برگزار شد.

در قالب این طرح ملی که توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اجرا می‌شود، ۴۰ تن از نویسندگان برجسته در حوزه‌های «مختلف» در ۳۱ استان کشور موردتجلیل قرار می‌گیرند.

رونمایی از کتاب «برف و آفتاب» جدیدترین اثر فرهاد حسن‌زاده، اجرای نمایشنامه‌خوانی توسط جمعی از هنرمندان روشندل عضو کتابخانه امام علی(ع) با استفاده از کتاب «امیرکبیر فقط نام یک خیابان نیست» نوشته حسن‌زاده و پخش کلیپ‌هایی از معرفی آثار این نویسنده توانمند، از دیگر برنامه‌های این آیین بود.

گفتنی است، در حاشیه برگزاری مراسم طرح ملی «چهل قلم» در یزد، بخش کودک جدید کتابخانه عمومی امام علی(ع) یزد به مساحت ۸۵ مترمربع و با حضور فرهاد حسن‌زاده، نویسنده توانمند ادبیات کودک و نوجوان بازگشایی شد.

انتهای پیام / 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.