مهدی خالدی/
افزایش تب خرید تسلیحات روسی و بویژه سامانه دفاع موشکی اس 400 از سوی متحدان آمریکا این روزها به مناقشه ای بزرگ و عرصه ای چالش برانگیز میان واشنگتن و همپیمانان نزدیک آن تبدیل شده است. در همین راستا یک مقام ارشد کاخ سفید دیروز در اظهاراتی هشدارگونه با بیان اینکه خرید این سامانه روابط آمریکا و هند را در معرض خطر قرار می دهد، بار دیگر از دهلی نو خواست از خرید اس 400 روس صرف نظر کند. دهلی نو در اکتبر 2018 قرارداد 5 میلیارد دلاری خرید این سامانه را امضا کرد.
پیش از این آمریکا و ترکیه بازی بسیار خطرناکی را بر سر این سامانه آغاز کرده و مشخص نیست در نهایت کدام یک تسلیم خواهند شد. دسامبر 2017 ترکیه اعلام کرد قرارداد خرید دو فروند سامانه اس-۴۰۰ از روسیه را به ارزش 2میلیارد دلار نهایی کرده است. آنکارا بر برنامهاش مبنی بر خرید این سامانه اصرار میورزد. در مقابل دولت ترامپ، ترکیه این متحد خود در ناتو را به توقف فروش جنگندههای اف ۳۵ که در یک طرح مشترک ساخته شده است، تهدید میکند. واشنگتن میخواهد آنکارا به جای اس ۴۰۰، سامانه موشکی پاترویت ساخت آمریکا را بخرد.
مقامات آمریکایی گفتهاند از آن بیم دارند که اطلاعات جنگندههای اف 35 و نقاط قوت و ضعف آن به دست روسها بیفتد؛ چراکه این سامانه حدود ۴۰۰ کیلومتر شعاع پوشش راداری قدرتمند دارد و میتواند کد و رمزهای به کار رفته در سامانه پاتریوت و جنگنده اف-۳۵ را کشف رمز کند. سامانه زمین به هوای اس-۴۰۰ بردی حداقل دو برابر بیشتر از پاتریوت رقیب آمریکایی اش داشته و قادر به تشخیص ۱۰۰ هدف و درگیر شدن با ۱۲ هدف بهطور همزمان در محدوده ۴۰۰ کیلومتری را داراست.
از سوی دیگر نه تنها توانمندی این سامانه روسی در شناسایی و رهگیری هدفها در مناطق نزدیک حریم هوایی متحدان آمریکا، واشنگتن را آزرده کرده، بلکه قیمت نسبتاً ارزان آن نیز بر این نگرانی افزوده است. کارشناسان بینالمللی در زمینه همکاری نظامی معتقدند در صورتی که لفاظیهای جنگطلبانه واشنگتن پایان یابد، در بازاری آزاد از هرگونه فشار اقتصادی و سیاسی، پاتریوت آمریکایی از نظر قیمت، کیفیت و توانمندی توان رقابت با اس 400 را نداشته و صحنه را به رقیب روس خود واگذار خواهد کرد. این در حالی است که استفاده اخیر از پاتریوت در عربستان و کارآیی ضعیف این سامانه ضد موشکی، مشتریهای کلیدی آمریکا را به سمت خرید تسلیحات ارزان و باکیفیت تر روسی سوق میدهد.
نظر شما