تحولات لبنان و فلسطین

عضو هیأت علمی پژوهشکده اقلیم شناسی با تشریح وضعیت بارش‌ها در نقاط مختلف ایران طی سال‌های آینده گفت: بارش‌ها و رگبارهای شدید و سیل‌آسایی را در آینده خواهیم داشت.

تولید زعفران درسال 2050 نصف خواهد شد
به گزارش قدس آنلاین ،  ایمان بابائیان در نشست تخصصی «تغییر اقلیم منابع آب و امنیت غذایی» که در سالن شورای دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: تغییر اقلیم عنوان بسیار کلانی است و جنبه‌های بسیار زیادی دارد و ما اثرات آن را مستقیما و بر اساس ارتباطی که با دانشگاه و اساتید داشته‌ایم بررسی کرده‌ایم.

وی افزود: اگر 60 سال آمار ثبت شده ایران را از ابتدا بررسی کنیم و به دو دوره سی سال اول و سی سال دوم تقسیم کنیم، شاهد یک روند افزایش دما در سی سال اول خواهیم بود، که این میزان دما در دوره سی ساله بعدی سه برابر شده است و تا 70 سال آینده ۲.۵ درجه افزایش پیدا می‌کند.

عضو هیأت علمی پژوهشکده اقلیم شناسی بیان کرد: در این دهه اخیر نسبت به سال‌های اول  ۱.۲ درجه افزایش دما داشته‌ایم که طبق این آمارها تهران بیشترین گرمایش شبانه را داشته است.

حدود دو دهه است که خشک‌سالی را در ایران تجربه می‌کنیم

بابائیان گفت: بارش را اگر بررسی کنیم در شصت سال گذشته پنج میلیمتر بر دهه و در ۳۰ سال اخیر ۲۰ میلیمتر بر دهه این میزان کاهش یافته است که چهار برابر بیشتر از میانگین سال‌های گذشته است. از سال 1379 خشک سالی در کشور شروع شده است و قریب به دو دهه است که خشک سالی را در ایران تجربه می‌کنیم.

وی افزود: الگوهای بزرگ مقیاس جو را اگر بخواهیم بررسی کنیم خواهیم دید که بر اقلیم ایران چهار الگوی مختلف تاثیرگذار هستند، که از بین این الگوها، الگوهای کم فشار جنوبی تقویت شده‌اند. اتفاقی که در بارش‌های اواخر اسفند رخ داد این بود که جو قطبی به دو تکه شاخه شمالی و جنوبی تقسیم شد و در نتیجه آن در ایران بارش‌های سنگینی رخ داد.

بارش‌ها، رگبارهای شدید و سیل‌آسایی را خواهیم داشت

عضو هیأت علمی پژوهشکده اقلیم شناسی اظهار کرد: این الگو دقیقا رفتاری است که ما در آینده هواشناسی خواهیم دید. یعنی جو قطبی زمانی که گرمای زمین افزایش پیدا می‌کند از جایگاه همیشگی خود که نزدیک قطب است، خارج می‌شود و در بین عرض‌های بالا و پایین نوسان خواهند کرد.همچین بارش‌ها و رگبارهای شدید و سیل‌آسایی را در آینده خواهیم داشت.

بابائیان تشریح کرد: این الگو یک نوع پیش‌نگری بارش است. پیش‌بینی یعنی حداکثر یک سال آینده را با توجه به اطلاعات موجود در اتمسفر دریافت می‌کنیم ولی در پیش‌نگری می‌توان وضعیت اقلیمی بیش از یک سده و دهه را پیش‌نگری کرد. در غرب آسیا و در ایران احتمال افزایش باران را خصوصا در جنوب شرق ایران یعنی سیستان و بلوچستان پیش‌بینی می‌کنیم. ما همه دستگاه‌های اجرایی و اساتید باید برنامه‌ریزی کنیم تا در مقابل این بارش‌ها آمادگی لازم را داشته باشیم.

وی ادامه داد: دمای ایران در خوش بینانه‌ترین حالت در ۱.۳دهم تا ۵.۲ دهم و بارش‌های منطقه به خصوص در شمال کشور روند کاهشی داشته است. هرچه گرما شدیدتر باشد احتمال بارش در جنوب شرق بیشتر می‌شود تا جایی که احتمال افزایش ۳۰ درصدی بارش در فصل تابستان را خواهیم داشت.

منطقه زاگرس بیشترین افزایش دما و بیشترین کاهش بارش را خواهد داشت

عضو هیأت علمی پژوهشکده اقلیم شناسی اظهار کرد: منطقه زاگرس مکانی است که در آینده بیشترین افزایش دما و بیشترین کاهش بارش را خواهد داشت. ما در این مناطق جنگل‌های زاگرس را داریم که باید در این شرایط مورد حفاظت قرار بگیرند.

کاهش ۵۰ درصدی تولید زعفران در سال 2050

بابائیان بیان کرد: پهنه مرطوب خزری در سال ۲۱۰۰ به وسعت زیادی کاهش و وسعت مناطق خشک ۱۰ درصد افزایش پیدا می‌کند. تولید زعفران در سال 2050 بیش از ۵۰ درصد به علت افزایش گرمای زمین کاهش می‌یابد. بارش‌های حوزه کشف رود نیز بین ۷ تا ۱۹درصد کاهش پیدا می‌کند.

وی اظهار کرد: طبق آخرین گزارشی که از گازهای گلخانه‌ای دریافت کرده‌ایم، مقدار تولید شده این گاز در جهان طبق توافق‌نامه نیست. حتی اگر همه کشورها به صورت کامل به توافق‌نامه پاریس عمل کنند، ما بازهم در سال ۲۰۳۰  دو درجه افزایش گاز گلخانه‌ای خواهیم داشت که باید این مقدار را به یک و نیم برسانیم. در حالی که اکنون و طی پنج سال گذشته ما نه تنها طبق توافق نامه عمل نکرده‌ایم بلکه تولید گاز گلخانه ای مان افزایش هم پیدا کرده است.

ایسنا

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.