تحولات منطقه

از نظر حقوق بین‌الملل، چون ایران و ایالات متحده در وضعیت مخاصمه مسلحانه قرار ندارند، توسل به ابزارهای حقوق جنگ برای توجیه اقدام ایالات متحده در هدف قرار دادن سردار سلیمانی و بعد از آن استناد به ماده ۵۱ منشور بلاوجه خواهد بود.

استناد آمریکا به ماده ۵۱ منشور ملل متحد در توجیه ترور سردار سلیمانی، بلاوجه است
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین: دکتر محمد جهان تیغ حقوقدان ایرانی نامه کلی کرافت نماینده دولت آمریکا در سازمان ملل در دفاع از به شهادت رساندن سپهبد حاج  قاسم سلیمانی بلاوجه دانست. مشروح گفت و گوی خبرنگار قدس آنلاین با وی را می‌خوانید:

پاسخ  شما  به دفاع دولت و نماینده آمریکا خانم کلی کرافت  در سازمان ملل  پیرامون نامه‌ای که  خطاب به  سازمان ملل که به بیان  ادعاهای کشورش  درباره دلیل اقدام جنایت‌کارانه واشنگتن در به شهادت رساندن سردار قاسم سلیمانی و همراهانش بیان شده چیست؟

در این نامه  منتشر شده، ادعا شده است که آمریکا برای دفاع از خود دست به این اقدام زده است و در صورت لزوم، باز هم برای محافظت از کارکنان خود در خاورمیانه اقدامات بیشتری انجام خواهد داد. آمریکا بطور رسمی مدعی شده است که اقدامش در به شهادت رساندن سردار سلیمانی مطابق با ماده ۵۱ منشور سازمان ملل بوده است و مدعی شده به استناد و تجویز ماده ۵۱  نه تنها امریکا بلکه همه کشورها موظند به محض انجام اقدامی در راستای دفاع از خود، ۱۵ عضو شورای امنیت را در جریان قرار دهند.

اساساً بر هیچ کس پوشیده نیست که استناد به ماده ۵۱ بلاوجه بوده پر واضح هست که بلحاظ حقوق بین‌الملل، ایران و ایالات متحده در وضعیت مخاصمه مسلحانه قرار ندارند، توسل به ابزارهای حقوق جنگ برای توجیه اقدام ایالات متحده در هدف قرار دادن سردار سلیمانی و بعد از آن استناد به ماده ۵۱ منشور بلاوجه خواهد بود. علاوه بر این که بر اساس اصول تثبیت شده حقوق ژنو، غایت منازعات مسلحانه، نابودی طرف مقابل نیست بلکه هدف از مخاصمه مسلحانه صرفاً باید تضعیف کردن و ناتوان ساختن جبهه متخاصم با هدف عدم امکان ادامه جنگ باشد. آمریکا نمی‌تواند بر اساس مبانی و اصول حاکم بر حقوق بشردوستانه بین المللی، اقدام خود را به استناد ماده ۵۱ توجیه و تبین کند. آمریکا تاکنون بدون ارایه ادله و مستندات روشن، مدعی شده که در اقدامی پیشگیرانه برای جلوگیری از حمله گسترده‌ای که قرار بوده تحت هدایت سردار سلیمانی علیه اتباع و منافع امریکایی صورت گیرد دست به این کشتار زده است و به نوعی امریکا درصدد دفاع از خود برآمده است. ضرورت و توجیهات حمله به سردار سلیمانی با دستور رییس جمهور آمریکا نقض فاحش حق حیات است و در ضمن، تعرض مستقیم به منافع جمهوری اسلامی ایران و تمامیت ارضی عراق تلقی می شود.

اساساً رواج چنین رفتاری از سوی دولت‌ها برای استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای از میان برداشتن شخصیت‌های برجسته سیاسی و نظامی خارجی مخالف خود، آن هم در سرزمین دولت‌های ثالث چه هرج و مرجی به پا می‌کند؟

آمریکا در  اقدامی غیرقانونی و جنایت‌کارانه سردار قاسم سلیمانی و جمعی از هوادارانش را در فرودگاه بغداد در حالی که میهمان کشور ثالث بودند، هدف حمله هوایی قرار داد و آنها را به شهادت رساند. در پاسخ باید گفت جای شرمساری است که دولت آمریکا با پیشنه بالای حقوق بین الملل خود اینگونه وقیحانه عملکرد خارج از نزاکت بین‌المللی خود را توجیه کند. اینک ضمن  رد  دفاع  مقامات امریکایی و  استناد بی اساس و پایه آنها به ماده ۵۱ منشور  لازم به ذکر است این کشتار حتی به فرض هدفمند بودن باید پیشگیرانه باشد نه مجازات کننده و بر اساس استانداردهای معقول نظامی، ضرورت داشته باشد. در این چارچوب، رعایت اصل تناسب و اصل احتیاط بر الزامات دولت عامل کشتار هدفمند نیز افزوده می گردد.  آمریکایی‌ها صرفاً برای تبیین و توجیه به ظاهر  خود و برای پاسخگویی به افکار عمومی و جوامع بین‌المللی علیرغم  اطلاع کامل از اینکه استناد به ماده ۵۱  بلاوجه است و  محلی از  عراب ندارد، به آن استناد کردند تا به ظاهر امر عمکرد ناقض حقوق بشر و حقوق بین‌المللی خود را  مستند قرار دهند.

آیا ایجاد محدودیت سفر به سازمان ملل برای دیپلمات های ایرانی از سوی آمریکا نقض قوانین بین  المللی به شمار می رود؟

در پاسخ به این سوال شما در خصوص عدم  صدور ویزا برای وزیر امور خارجه کشور ما جناب دکتر ظریف از دیگر انتقادات شکلی و ماهیتی که به عملکرد آمریکایی‌ها وارد است می‌توان به این موضوع اشاره کرد که  محدودیت های غیر قانونی برای دیپلمات های ایرانی نقض آشکار توافق نامه بین‌المللی محسوب می‌گردد. این اقدام آمریکا نقض فاحش موافقت نامه بین ملل متحد و آمریکاست و در ادامه سیر قبلی تخلفات آمریکا در افزایش فشار برای دیپلمات های ایران، دولت جمهوری اسلامی ایران  از دبیر کل سازمان ملل انتظار دارند در برخورد با این تخلف و نقض آشکار مقررات و توافق نامه‌های بین‌المللی فعال‌تر و سریع‌تر عمل کند واساساً راه این گونه سوء استفاده ها باید برای همیشه بسته شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.