تحولات لبنان و فلسطین

۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۱
کد خبر: 690150

علامت سفید بازار به پنبه کاران خراسان رضوی

علیرضا نیک پور، مدیر زراعت جهاد کشاورزی خراسان رضوی

پنبه در 20 شهرستان خراسان رضوی کشت می شود، سبزوار، نیشابور، سرخس و کاشمر از جمله شهرستان هایی هستند که شرایط تولید پنبه را دارند، زیرا پنبه محصول خاصی است و در همه شرایط قابل کشت نیست.

تولید پنبه در خراسان رضوی کم بوده و قابل صادرات نیست، در حال حاضر در این استان فقط 2 کارخانه نساجی وجود دارد، در حالی که در استان های دیگر کشور تعداد کارخانه نساجی بیشتر است.تولید هر محصول کشاورزی به مباحث اقتصادی بستگی دارد، به این معنا که کشاورزان براساس اینکه کدام محصول زراعی با قیمت بالاتری به فروش میرسد اقدام به  کشت می کنند.پنبه به هوای سرد حساس است، بنابراین، در شهرستان هایی که دارای آب و هوای سرد باشند از جمله فریمان، تولید این محصول امکان پذیر نیست.
یکی دیگر از چالش های مهم تولید پنبه این است که تعداد باغ ها در شهرستان ها افزایش یافته، این موضوع سبب کاهش زمین های زراعی پنبه می شود و میزان محصولات باغی را افزایش می دهد، به عنوان مثال، در حال حاضر در مه ولات و کاشمر در سال های اخیر به ترتیب باغات پسته و انگور افزایش یافته و جایگزین مزارع پنبه در این شهرستان ها شده است.
یکی دیگر از چالش های تولید پنبه روند طولانی کشت آن است، این موضوع سبب می شود محصول مذکور در مراحل رشد خود دچار بیماری و آفت شود، همچنین مصرف آب بالایی داشته باشد و در نهایت تولید آن صرفه اقتصادی برای کشاورزان نداشته باشد.
اما تولید پنبه با همه چالش هایی که دارد از یک ویژگی قابل توجه برخوردار  است که بوته پنبه نسبت به شوری  آب مقاوم است ، با توجه به اینکه شوری آب کشاورزی دربسیاری از شهرستان های خراسان رضوی بالا بوده و هر روز نیز میزان شوری بیشتر میشود،  تولید پنبه میتواند به عنوان یک  محصول کشاورزی مقرون به صرفه در دستور کار قرارگیرد و باعث شود تا بخش زیادی از آبهای با درجه شوری بالاتر هم صرف تولید محصولات کشاورزی شده وعلاوه بر داشتن آورده مالی برای کشاورزان باعث ایجاد اشتغال ورونق اقتصادی منطقه شود.
این درحالی است که  قیمت پنبه سال گذشته در بازار افزایش یافت واین روند امسال نیز  تداوم یافت تا کاشت پنبه شرایط اقتصادی بهتری داشته و تولید پنبه همچنان جذابیت داشته باشد .
درست است که برای کنترل تولیدات کشاورزی اقداماتی از جمله برگزاری کلاس های آموزشی و بهره گیری از اهرم هایی همچون خرید تضمینی و پرداخت وام  در نظر گرفته می شود، اما بازهم برای تولید محصولات این کشاورزان هستند که تصمیم میگیرند ، این درحالی است که باید با آمایش سرزمین و نیازها به گونه ای برنامه ریزی شود که کشاورزان را به سمت بهترین وسودآورترین محصولات باتوجه به نیازهای کشور ، اقلیم منطقه ومیزان و نوع آب موجودسوق داد.
انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.