تحولات منطقه

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی یک کنفرانس خبری تصریح کرد که اروپا با فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در برجام به دنبال از بین بردن این توافق نیست بلکه در صدد زنده نگه داشتن این توافق است.

بورل: اروپا به دنبال زنده نگه داشتن برجام است/به‌طور نامحدود مهلت حل‌وفصل اختلافات را تمدید می‌کنیم
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

قدس آنلاین: «جوزپ بورل» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (سه‌شنبه) در پایان سفر خود به ایران، هدف از سفر خود به غرب آسیا را افزایش ثبات در منطقه و همچنین افزایش اعتماد بازیگران این منطقه توصیف کرد.

ثبات و امنیت غرب آسیا تأثیر مستقیمی بر ثبات و امنیت اروپا دارد

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تأکید بر لزوم ثبات در منطقه غرب آسیا گفت: «امنیت و ثبات منطقه خاورمیانه تأثیر مستقیمی بر ثبات و امنیت اروپا دارد».

بورل ادامه داد: «تحولات اخیر در منطقه در خصوص طرح صلح خاورمیانه (معامله قرن)  و تحولاتی که در زمینه برجام رخ داد، اروپا را بر آن داشت تا با بازیگران منطقه‌ای وارد گفت‌وگو شویم».

بورل جمعه به واشنگتن سفر می‌کند

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص سفرهای اخیر خود به منطقه با هدف تضمین ثبات در این منطقه گفت: «من به ایران سفر کردم چون مسئله ثبات بدون در نظر گرفتن ایران امکانپذیر نیست. با وزیر خارجه عربستان سعودی و امارات دیدار کردم. با رئیس‌جمهور عراق گفت‌وگو کردم. امکان سفر به عراق وجود نداشت زیرا نخست‌وزیر این کشور هنوز سوگند یاد نکرده است. هفته آینده به واشنگتن سفر می‌کنم».

بورل تصریح کرد که تمامی این گفت‌وگوها با هدف افزایش ثبات در منطقه صورت گرفته است و در همین راستا قصد دارد جمعه این هفته به واشنگتن سفر کند.

وی ادامه داد: «ما تمامی این ارتباطات و تماس‌ها را برقرار کردیم تا بررسی کنیم که چه اقدامی را می‌توانیم برای ثبات‌بخشی به این منطقه  و ایجاد درک متقابل به کار گیریم و همچنین ایجاد اعتماد کنیم».

بورل در خصوص سفر خود به ایران توضیح داد که با «حسن روحانی» رئیس‌جمهور ایران، وزیر خارجه و رئیس پارلمان ایران در خصوص طیف گسترده‌ای از مسائل از جمله برجام گفت‌وگو کرده است.

اروپا به دنبال پایان دادن به برجام نیست

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره مکانیسم حل اختلاف تصریح کرد: «اروپا قصد ندارد با فعال کردن مکانیسم حل اختلاف برجام به این توافق پایان دهد بلکه هدف اول، زنده نگه داشتن این توافق است».

بورل در این ارتباط توضیح داد: «اقدام کشورهای اروپایی، انگلیس، فرانسه و آلمان در فعال‌سازی فعال شدن مکانیسم حل اختلاف در برجام به مفهوم آن نیست که این کشورها می‌خواهند برای لغو این توافق هسته‌ای به شورای امنیت مراجعه کنند. تا جایی که من می‌دانم و با آنها در اینباره صحبت کرده‌ام، همه آنها تأیید کردند که این اقدامی برای پایان دادن به برجام نیست بلکه برای زنده نگه داشتن این توافق و زمان دادن به مذاکرات است».

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص تمایل سه کشور اروپایی برای تمدید جدول زمانی مکانیسم حل اختلاف برجام گفت: «آنها موافق تمدید محدودیت‌های زمانی معین شده در مکانیسم حل اختلاف برجام هستند».

این مقام عالیرتبه اروپا ضمن تأکید بر لزوم تداوم بازرسی‌های آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت: «مسئله‌ای که درباره آن با مقام‌های ایرانی نیز صحبت کردم این بود که بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (از فعالیت‌های هسته‌ای ایران) باید تداوم داشته باشد. آژانس تنها نهادی است که می‌تواند وضعیت واقعی تحولات هسته‌ای ایران را تأیید کند».

بورل در ادامه گفت: «ما انتظار گام‌های مثبت در زمینه فعالیت هسته‌ای ایران را داریم و ایران نیز انتظار دارد اتفاقات مثبتی در زمینه اقتصادی روی دهد و این مسئله‌ای است که قصد داریم طی هفته‌های آتی یا بیشتر بر روی آن کار کنیم».

وی بار دیگر ضمن تأکید بر حفظ برجام گفت: «هدف اول، زنده نگه داشتن این توافق است و برای این کار، هر دو طرف باید به دنبال اجرای بهتر این توافق باشند».

جوزف بورل در بخش پایانی کنفرانس خبری خود در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا نیز به دنبال گسترش برجام و گنجاندن موضوعاتی چون مسئله موشکی در توافق با ایران است، گفت: «برخی به دنبال گسترش این توافق هستند. اما این موضوع به من بعنوان هماهنگ کننده این توافق هسته‌ای، مربوط نمی‌شود. هماهنگ‌کننده توافق مسئول هماهنگ کردن توافق موجود است. اگر خواستار گسترش این توافق هستید، انجام دهید اما هماهنگ‌کننده توافق مسئولیت مدیریت توافقی را دارد که مورد تأیید قرار گرفته است».

سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس که از اعضای توافق هسته‌ای با ایران هستند، اخیراً مکانیسم حل اختلاف را که به صورت بالقوه می‌تواند ظرف ۶۰ روز تحریم‌های شورای امنیت را احیا کند، فعال کردند. با این وجود، دیپلمات‌های اروپایی به وال استریت ژورنال گفته‌اند که اروپایی‌ها از حالا در فکر تمدید این ضرب‌الأجل هستند.

دولت آمریکا اردیبهشت ماه سال گذشته به صورت یکجانبه و بر خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و تحریم‌های یکجانبه علیه مردم ایران را احیا کرد. در آن زمان، اروپا وعده داد آثار منفی تحریم‌های آمریکا را جبران کند، اما با عدم تحقق این وعده، جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال روند کاهش تدریجی اجرای مفاد برجام را آغاز کرد. ایران تاکنون در بازه‌های دو ماهه، پنج گام کاهش اجرا برداشته و محدودیت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانیوم و تولید آب سنگین را کنار گذاشته است.

بورل روز دوشنبه هفته جاری، در اولین سفرش پس از تصدی سمت هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد ایران شد  و اتحادیه اروپا سفر وی را بعنوان فرصتی برای رایزنی در خصوص تحولات جاری فراهم توصیف کرد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.