قدس آنلاین-گروه استان ها: ازجمله موارد مؤثر برای ثبت آثاری نظیر قلعه فلک الافلاک خرمآباد در میراث جهانی، آزادسازی کامل حریم آن و پرهیز از ساختوسازهای جدید در اطراف این بنا است چون باعث خارج شدن همیشگی این اثر از آثار پیشنهادشده کشورمان به یونسکو می شود.
البته پیشازاین بارها مسئولان و متولیان امر این نوید را دادند که مسیر را برای رسیدن به ثبت جهانی هموار خواهند کرد اما
هنوز مهمترین مانعی که بر سر راه این قلعه برای جای گرفتن در فهرست جهانی است همان نبود مدیریت یکپارچه حریم این اثر باستانی است.
مکاتبات آزادسازی قلعه فلک الافلاک مربوط به اوایل دهه ۷۰ است که علاوه بر دستور مقام معظم رهبری مصوبه مجلس شورای اسلامی را نیز دارد و در سفر تمامی هیئت دولتها به استان نیز آزادسازی قلعه تصویب و مقررشده اعتبارات ساماندهی این بنای تاریخی بهصورت ملی پرداخت شود.
اگرچه در طی سالهای گذشته تملک ساختمانهای اطراف و حاشیه قلعه موردتوجه قرارگرفته و خریداری ساختمانهای سپاه و ارتش از سوی سازمان میراث فرهنگی در سالیان گذشته در دستور کار قرار داشته است اما به دلیل کمبود اعتبار تاکنون بهطور کامل محقق نشده است.
سالهای گذشته این امر دچار یک حاشیه شد و انتشار خبری مبنی برساخت هتل توسط یک سرمایهگذار عرب تبار در بخش شمالی قلعه، نگرانیهای بسیاری بین مردم ایجاد کرد اما استاندار وقت اعلام کرد این سرمایهگذار سربازخانه مربوط به دوران پهلوی اول را به هتل تبدیل میکند و قصد ایجاد ساختمان چندطبقه را در حریم قلعه ندارد.
البته برخی کارشناسان معتقدند همین امر نیز ثبت جهانی را به خطر میاندازد چراکه تبدیل سربازخانه با بیش از ۸۰ سال قدمت به هتل، به انجام تغییرات بسیاری در این بنای تاریخی منجر میشود که مشمول ساختوساز جدید بهمنظور ایجاد سیستمهای فاضلاب و آبرسانی خواهد شد و شرایط ثبت جهانی را از قلعه میگیرد .
سال گذشته سید موسی خادمی استاندار لرستان از تأمین منابع لازم برای آزادسازی قلعه فلک الافلاک خبر داد و لذا مقرر شد تا مهرماه امسال بهطور کامل این قلعه آزادسازی شود اما بنا بر دلایل مختلف ازجمله مشکلات مالی تاکنون پرداخت تمامی مطالبات سپاه حضرت ابوالفضل (ع) استان محقق نشده است.
آزادسازی کلید ثبت جهانی فلک الافلاک
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان بابیان اینکه ثبت جهانی قلعه تاریخی فلک الافلاک با آزادسازی عرصه این اثر تاریخی تسریع مییابد اظهار میکند: بخشی از عرصه قلعه تاریخی فلکالافلاک در اختیار نیروهای نظامی بود که برای ثبت جهانی این اثر تاریخی باید این عرصهها آزاد میشد که اکنون با پیگیریهای انجامشده روند آزادسازی این عرصهها در حال انجام است.
سید امین قاسمی اذعان می کند: سال ۹۶ نشستی در خصوص واگذاری عرصه قلعه تاریخی فلکالافلاک به اداره کل میراث، گردشگری و صنایعدستی با حضور استاندار لرستان و فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران استان، برگزار شد که در این نشست تصمیم نهایی در خصوص واگذاری عرصههای در اختیار نیروهای نظامی اتخاذ و مقرر شد سپاه پاسداران و ارتش برای واگذاری با این اداره کل همکاری کنند.
مدیرکل میراث، گردشگری و صنایعدستی لرستان اضافه کرد: نیروهای ارتش عرصه و املاکی را که در اختیار آنها بود تخلیه کردهاند و از اوایل سال ۹۷ روند مرمت و ساماندهی املاک و بناهایی که تا پیشازاین در اختیار ارتش بود، آغاز شد.
سید امین قاسمی ادامه می دهد: در حال حاضر روند واگذاری زمینهای در اختیار سپاه نیز آغازشده و مراحل اداری خود را طی میکند و بهزودی این عرصه نیز در اختیار اداره کل میراث، گردشگری و صنایعدستی لرستان قرار میگیرد.
مشکلات اداری
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان اظهار میکند: مجموع پیشبینی حجم سرمایهگذاری برای آزادسازی حریم قلعه ۱۰۳ میلیارد تومان بوده که از سال ۹۶ تاکنون طی قراردادی با سپاه استان ۲۸ میلیارد تومان به این نهاد پرداختشده و قرار بود قسط سوم تا سال ۹۷ پرداخت شود که این قسط به مبلغ ۲۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان امسال در قالب اسناد خزانه تخصیص یافت.
وی ادامه میدهد:این اسناد طی سه مرحله تغییر و تعویض همچنان مشکلدارند و به دلیل مغایرت کد معاملات با شمارهحساب اعلامشده، قابلیت نقد شدن ندارند.
وی با اشاره به اینکه سپاه استان نیز نمایندهای برای حل این مشکل معرفی کرده اما قانون بورس اجازه واریز مبلغ به این روش را نمیدهد و بر این اساس این مراحل باید در دفتر اسناد رسمی ثبت شود که مشکلاتی در این راستا وجود دارد ادامه میدهد: چنانچه این مسئله حل شود مشکلی برای تأمین قسط سوم جهت آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک وجود ندارد.
نظر شما