دانشجویان رشته های علوم آزمایشگاهی دور هم جمع شدند تا همصدا از یک تبعیض بگویند. مصوبههای سازمان نظام پزشکی روشن و شفاف است. طبق قوانین موجود از اعطای شماره نظام پزشکی به آن ها ممانعت می شود. این در حالی است که دانشجویان ادامه این روند از تصمیم گیری را خسارت بزرگی به آن ها و آینده علوم آزمایشگاهی کشور میدانند.
خبرگزاری فارس - گروه سلامت: توقف اعطای شماره نظام پزشکی به برخی از رشتههای دکترای تک رشتهای آزمایشگاهی محصور در نامهنگاری ها و اعتراض های دانشگاهی نماند. تعداد زیادی از دانشجویان شاغل به تحصیل در این رشته ها از آینده کاری شان ناامید شدهاند، از متولیان وزارت علوم، وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی خواستهاند تا پاسخ روشنی به تبعیضهای موجود بدهد. اما آیا طبق قانون تمامی این دانشجویان با اخذ مدرک دکترایی که به تایید وزارت بهداشت رسیده باشد، میتوانند در آزمایشگاه ها به کار تخصصی مشغول شوند؟ در گزارش پیش رو به سراغ نماینده این دانشجویان، متولیان سازمان نظام پزشکی و معاون درمان وزارت بهداشت رفتیم تا اعتراض ها، مصوبات و قوانین جاری در این زمینه روشن تر از مفاد نامه نگاریها شود.
از سال 1395 زمزمههای نگران کنندهای به گوش دانشجویان رشتههای علوم آزمایشگاهی می رسید.کم کم مقرر شد دانشجویان دوره دکترای علوم آزمایشگاهی که مقطع کارشناسی شان را زیرمجموعه وزارت علوم گذرانده اند از دریافت شماره نظام پزشکی محروم شوند.
«بهمن مرادی»نماینده دانشجویان معترض در این زمنیه اتخاذ این نوع تصمیم گیری ها را مسبب اعتراضات گسترده کنونی این دسته از دانشجویان رشته های علوم آزمایشگاهی می داند: «بسیاری از ما سال هاست که مشغول تحصیل در رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی هستیم. هر کدام از ما به امید کار موثر در آزمایشگاه ها سال ها مرارت درس خواندن را به جان خریده ایم و حالا می بینیم که با مصوبه های مغایر با قوانین بالادستی که دلیل تصویب آن برای ما روشن است از ما خواسته می شود به اپراتوری ساده در آزمایشگاه ها تن بدهیم و قید کار تخصصی و فنی و مجوز کار بالینی داشتن را بزنیم.»
مرادی میگوید اتخاذ این تصمیم ها بی توجه به زحماتی که دانشجویان رشته های دکترای علوم آزمایشگاهی کشیده اند باعث ایجاد موجی از افسردگی در بین این دانشجویان شده است. این نا امیدی زمانی شدت پیدا میکند که میبینیم عدهای با لابیگری و ایجاد تبعیض حتی قانون های موجود در این زمنیه را نادیده میگیرند و با بهانه تراشی ها و تمرکز در مسائلی که در گذشته حل شدهاند سعی دارند از مصوبه ای که اعطای شماره نظام پزشکی به این دانشجویان را به تعویق انداخته حمایت کنند: «در نامه ای به جناب دکتر ظفر قندی رییس محترم شورای عالی نظام پزشکی به تفصیل درباره مصوبه های موجود و ایرادات آن گفتیم. ملاک قرار دادن مدرک کارشناسی و حتی کارشناسی ارشد رشته های مربوطه و تبعیض بین افرادی که بر اساس برنامه های مصوب شورای عالی برنامه ریزی پزشکی در این مقطع پذیرفته شده اند با قوانین بالادستی از جمله قوانین مجلس شورای اسلامی و شورای عالی برنامه ریزی پزشکی مغایر است. قابل توجه آن که در مراحل مختلف تصویب برنامه های آموزشی این رشته ها اعم از بیوشیمی پزشکی، باکتری شناسی پزشکی، انگل شناسی پزشکی ،میکروب شناسی ،قارچ شناسی ،ویروس شناسی ،ایمنی شناسی ،ژنتیک پزشکی ،خون شناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون در شورای معین و شورای عالی برنامه ریزی پزشکی رییس و معاونین محترم آموزشی وقت حضور داشته و با امضای برنامه های آموزشی رشته های مذکور تایید آن به سازمان را اعلام نموده اند.»
نماینده دانشجویان معترض رشته های علوم آزمایشگاهی با بیان این که مصوبات موجود بسیاری از اجازه هایی که پیش از این صادر شده را نقض کرده، ادامه میدهد:«اعطای شماره نظام پزشکی آزمایشگاهی به دانش آموختگان رشته های مطرح شده و ابلاغیه لازم الاجرای مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت در بکارگیری دکترای تخصصی علوم آزمایشگاهی در جایگاه مسئول فنی آزمایشگاههای تشخیص طبی و آیین نامه تاسیس و اداره امور آزمایشگاه های تشخیص پزشکی مبنی بر اجازه تاسیس و مسئولیت فنی آزمایشگاه های تشخیص پزشکی از ابلاغیه هایی هستند که از سوی متولیان سازمان نظام پزشکی کاملا نادیده گرفته شدهاند و به این شکل نظر وزارت بهداشت را نیز در این زمینه نقض کردهاند.»
بهمن مرادی میگوید ژن درمانی و درمان فرد محور در علم پزشکی انقلابی بوجود آورده است و دانش آموختگان این علم میتوانند باعث ارتقای وضعیت درمان در کشور شوند: «به خطر افتادن سلامت جامعه،تفسیر به رای قانون تضییع حقوق و بیکاری چند هزار نیروی متخصص افول روز افزون خدمات آزمایشگاهی و سوق دادن نیروی های متخصص به خارج از کشور از تبعات تصمیم گیری های سازمان نظام پزشکی در باره دانشجویان علوم آزمایشگاهی خواهد بود.»
***پیشنهاداتی که منتظر تصویب ماندهاند
دانشجویان علوم آزمایشگاهی که معترض به عدم اعطای شماره نظام پزشکی شده اند، در رویارویی با متولیان سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت دو پیشنهاد مطرح کرده اند. نخستین پیشنهاد این است که مصوبه 24 آبان مورد اصلاح قرار بگیرد. مرادی در این باره میگوید: «دانشجویانی که مدرک آن ها مورد تایید وزارت بهداشت است باید شماره نظام پزشکی دریافت کنند. پیشنهاد ما این است کلیه دانش آموختگانی که دکترای تخصصی رشته های مطرح شده را دارند و در دوره های تحصیلی مذکور پذیرفته شدهاند و با موفقیت دوره را به پایان رساندهاند و مدرک شان مورد تایید وزارت بهداشت است و همچنین دانشجویان خارج از کشور که مدرک شان مورد تایید است کارت عضویت نظام پزشکی (آزمایشگاهی) را دریافت نمایند. پیشنهاد ما نیز این است که مصوبه مورخ 97/3/31 ملغی و روند عضویت و اعطای شماره نظام پزشکی (آزمایشگاهی) به روال قبل بازگردد.»
***نامه ای که موجب دلگرمی شد اما نتیجه ای نداشت
حدود 9 ماه پیش بود که معاون درمان وزارت بهداشت طی نامه ای از رییس نظام پزشکی کشو رسیدگی به موضوع وقف اعطای شماره نظام پزشکی به برخی از رشته های دکترای (تک رشته ای) آزمایشگاهی را خواستار شد. جان بابایی از اعتراض گسترده این دانشجویان در کشور مطلع شده و عضویت و دریافت کارت نظام پزشکی آزمایشگاهی برای این طیف از متخصصین آزمایشگاهی را متداول و مسبوق به سابقه عنوان کرده است. در این نامه آمده است: «خواهشمند است دستور فرمایید به لحاظ ماده 4 قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی و همچنین نظر به این که هر گونه اقدام در جهت تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته باید با هماهنگی این وزارت صورت گیرد و تاکنون هیچ گونه تغییری در برنامه آموزشی فارغ التحصیلان فوق الذکر توسط این وزارت خانه صورت نگرفته است. لذا لازم است اقدامات لازم به منظور رفع مانع و اجازه فعالیت به این دسته از متخصصین با اعطای کارت نظام پزشکی به همه فارغ التحصیلان مقطع دکتری تخصص رشته های 8 گانه علوم آزمایشگاهی کما فی السابق صورت گیرد.»
***طبق قانون پیش می رویم
معاون نظارت و برنامه ریزی نظام پزشکی از مشکلات دانشجویان علوم آزمایشگاهی آگاه است و میگوید تا به حال در چندین نوبت به این مسئله رسیدگی شده و جلساتی با محوریت این موضوع برگزار شده است. دکتر محمد جهانگیری دست روی موردی میگذارد که لازمه رسیدن به تخصص های بالینی است و آن هم گذراندن واحدهای عملی توسط این دانشجویان است: «مدرک پایه تعدادی از این دانشجویان زیر نظر وزارت علوم است و این درحالی است که مطابق قانون مدارکی مورد تایید نظام پزشکی کشور هستند که دانشجو دوره ی آن را در دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت گذرانده باشد.»
جهانگیری- معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی
جهانگیری میگوید بسیاری از این دانشجویان در دوره مدرک کارشناسی به اندازه ای که باید واحدهای عملی و کارورزی را نگذراندهاند: «انجام کار تخصصی در آزمایشگاه مستلزم گذراندن دوره های کارورزی زیر نظر دانشگاه های وزارت بهداشت است. حتی اگر دانشجویی با مدرک دکترا این دروس را در خارج از کشور گذرانده باشد ابتدا باید مدرک خود را به تأیید وزارت بهداشت برساند و بعد از بررسیهای تعیین شده شماره نظام پزشکی اعطا میشود.»
جهانگیری با بیان این که دانش آموختگان دوره دکترای رشته های مورد بحث علوم آزمایشگاهی باید مدرکی مورد تایید وزارت بهداشت داشته باشند تا تاییدیه نظام پزشکی را برای اشتغال به کار در آزمایشگاه ها دریافت کنند، ادامه میدهد: «بررسی درباره دانشجویان دکترای رشته های مورد بحث که مدرک ارشد و دکترای آن ها زیر نظر وزارت بهداشت بوده است ادامه دارد و در صورتی که مدرک آن ها به تایید وزارت بهداشت رسیده باشد شماره نظام پزشکی به آن ها اعطا خواهد شد.»
انتهای پیام/
نظر شما