قدس آنلاین: این روزها همه ما با بیماری کرونا و راههای پیشگیری از آن تا حدی آشنا شدهایم با این حال اگر یکی از اعضای خانواده به کرونا مبتلا شود و پزشک دستور قرنطینه در منزل و درمان در خانه را بدهد نه تنها راههای مراقبت از بیمار را نمیدانیم بلکه نگران ابتلای سایر افراد خانواده و خودمان هستیم که مبادا مبتلا شویم و نمیدانیم چگونه از بیمار و خودمان مراقبت کنیم.
از این رو با رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد و نماینده تامالاختیار وزیر بهداشت در استان گفتوگو کردیم تا در خصوص قرنطینه در منزل و درمان بیماران کرونایی در خانه بیشتر بدانیم.
دکتر سیدمحمدحسین بحرینی به تشریح قرنطینه در منزل پرداخت و گفت: منظور از قرنطینه جداسازی افراد در تماس با بیماران مبتلا به مدت ۱۴ روز در منزل است.
چه کسانی در منزل درمان و مراقبت میشوند
وی افزود: بیماران دارای علایم خفیف کووید ۱۹ ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان نداشته باشند با این حال برای پیشگیری از انتشار ویروس به این افراد توصیه به جداسازی (ایزولاسیون) در منزل میکنند و شامل پنج گروه اصلی میشود: ۱- افرادی که با بیماران قطعی یا احتمالی کووید ۱۹ تماس نزدیک داشتهاند (قرنطینه)، ۲- کسانی که بعضی اوقات با بیمار قطعی یا احتمالی مواجهه داشتهاند (خودکنترلی)، ۳- افراد دارای تست مثبت بدون علایم یا دارای علایم خفیف (ایزولاسیون)، ۴- افراد پرخطر با اندیکاسیون درمان سرپایی(ایزولاسیون) و ۵- پس از ترخیص برای پیگیری (ایزولاسیون).
ویژگیهای مکان قرنطینه
دکتر بحرینی در این زمینه یادآورشد: اتاق باید مجزا و دارای تهویه مناسب باشد، تا حد امکان سرویس بهداشتی بیمار مجزا (حمام و دستشویی) باشد، در صورت استفاده مشترک از سرویس پس از استفاده بیمار، ضدعفونی شود (با محلول کلر ۱/۰درصد)، تمامی ظروف، وسایل و البسه مورد استفاده بیمار باید جداسازی شود، از تکاندن ملحفههای بیمار و شستوشوی البسه و ملحفههای بیمار با ماشین لباسشویی در حرارت ۶۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد خودداری شود.
محدود شدن ارتباطهای اجتماعی و ملاقات ممنوع
وی تصریح کرد: قطع ارتباط با افراد در طول قرنطینه باید جدی گرفته شود از این رو ارتباط با دیگران از طریق تلفن و رسانههای اجتماعی باشد، پایش سلامت مراقبتکنندگان از افراد قرنطینه تا ۱۴ روز پس از آخرین تماس ضروری است و حیوانات خانگی به دلیل احتمال آلودگی به ویروس جداسازی شود.
تغذیه مناسب در دوران قرنطینه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت تغذیه در دوران درمان در منزل اشاره و تأکید کرد: در صورت امکان استفاده از مشاوره تغذیه به الگوی مناسب تغذیه برای بیمار کمک میکند، رژیم غذایی حاوی میوه، سبزی، نان، حبوبات، گوشت، ماهی و مرغ (در تنوع مواد غذایی تعادل رعایت شود) مفید است، برای کودکان زیر دو سال، زنان باردار، شیرده و سالمندان مکملهای تغذیهای توصیه میشود، استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین A و C و پروتئین توصیه میشود، محدودیتهای غذایی شامل غذاهای سنگین، دیرهضم و پرچرب، فستفودها، کنسروها، ترشیجات و... ضروری است.
مصرف دارو در قرنطینه
نماینده تامالاختیار وزیر بهداشت در خراسان رضوی توصیه کرد: تمامی داروهای بیماری مزمن فرد از جمله دیابت، فشار خون و... باید مطابق دستور پزشک استفاده شود و از قطع یا مصرف خودسرانه هر دارویی بدون دستور پزشک خودداری شود و چنانچه دارو برای درمان کرونا به بیمار تجویز شده طبق دستور مصرف شود.
بهداشت و سلامت روان در قرنطینه
دکتر بحرینی به اهمیت آرامش و پرهیز از استرس به منظور پیشگیری و درمان کرونا اشاره و تصریح کرد: استرس یکی از عواملی است که بدن را برای ابتلا به انواع بیماریها حتی سرماخوردگی ساده آماده میکند. از این رو توصیه میشود از داشتن استرس چه برای پیشگیری و چه در درمان بیماری خودداری کنید و با اینکه وجود احساس اضطراب در قرنطینه طبیعی است تا حد امکان آن را کنترل کنید. اما اگر علایم استرس شدید مثل اختلال خواب مداوم و... به وجود بیاید باید با متخصص سلامت مشورت شود.
بهتر است برنامهریزی در خصوص گذراندن اوقات فراغت، دریافت اخبار از منابع معتبر، دریافت اطلاعات بهداشتی به موقع، حفظ روال کار روزمره، ارتباط با دیگران به صورت مجازی، داشتن سبک زندگی سالم، مدیریت استرس، حمایت از فرزندان و... داشته باشند و نکته مهم اینکه محل خواب و استراحت مناسب و کافی در قرنطینه همواره توصیه میشود.
گروههای خاص و پرخطر در معرض ابتلا به کرونا
وی به سالمندان، افراد دچار بیماری مزمن، افراد تحت شیمیدرمانی و افراد سیگاری اشاره کرده و افزود: افراد پرخطر در معرض کرونا شامل بیماران با نقص ایمنی (تحت درمان کورتیکو استروئید، پیوند اعضا، بدخیمیها)، بیماران دارای بیماری زمینهای (فشار خون بالا، دیابت کنترل نشده، بیماریهای تنفسی مزمن و نارسایی کلیوی مزمن) هستند که نیاز بیشتری به رعایت پروتکلهای بهداشتی دارند.
چند توصیه
دکتر بحرینی تأکید کرد: در زمان حضور دیگران در قرنطینه برای بیمار و دیگر افراد استفاده از ماسک الزامی است (استفاده صحیح ماسک مطابق پروتکلها ضروری است).
وی شستوشوی دستها به وسیله آب و صابون را برای بیمار و اطرافیان به طور مکرر ضروری دانست و مهمترین سد دفاعی در برابر کرونا عنوان کرد.
وی گفت: زبالههای عفونی حتماً باید به روش بهداشتی در سطلهای دردار و پلاستیکهای دربسته دفع شود.
وی به نکته مهمی اشاره و تأکید کرد: تمیز کردن سطوح با آب و صابون، تمیز کردن سطوح در تماس مکرر مانند دستگیره درها، شیرآلات و... و استفاده از محلولهای سفیدکننده خانگی برای گندزدایی مناسب است که البته باید به درستی رقیق شود و حداقل یک دقیقه روی سطوح بماند. برای درست کردن محلول ضدعفونی با وایتکس از روشهای زیر میتوان استفاده کرد: پنج قاشق سوپخوری وایتکس در چهار لیتر آب یا چهار قاشق چایخوری وایتکس در یک لیتر آب.
یادآوری مهم
وی یادآور شد: وسایل الکترونیکی مانند تلفن همراه، تبلت، کنترلها و... باید مکرراً ضدعفونی شوند و اگر دستورالعمل خاصی ندارند باید با الکل ۷۰ درصد ضدعفونی شود.
دکتر بحرینی با بیان اینکه رعایت چند نکته ساده ولی بسیار مهم میتواند ضامن سلامت همه افراد جامعه(خودمان و دیگران) شود، گفت: کافی است به چند نکته ساده بهداشتی عمل کنیم تا به کرونا مبتلا نشویم: دستهای خود را به طور مکرر با آب و صابون بشوییم، در خانه بمانیم و تا حد امکان به جاهای شلوغ و پرجمعیت نرویم، از رد و بدل کردن پول و اسکناس خودداری کنیم چون از هر چیزی آلودهتر است، حتماً در حضور دیگران و بیرون از منزل ماسک بزنیم و از استرس و توجه به شایعات بیاساس جداً بپرهیزیم.
انتهای پیام/
نظر شما