تحولات لبنان و فلسطین

نرخ مصوب ستاد تنظیم بازاری مرغ که ۱۵هزار تومان تعیین شده در بازار محلی از اعراب ندارد. فروشندگان می‌گویند مرغ را کیلویی ۲هزار تومان گران‌تر می‌خرند و با سود حداقلی نیز می‌فروشند و تولیدکنندگان قیمت گوشت مرغ را بالاتر از آنالیز ستاد تنظیم بازار برآورد می‌کنند.

«نرخ مصوب» کیلویی چند!؟

قدس آنلاین: نرخ مصوب ستاد تنظیم بازاری مرغ که ۱۵هزار تومان تعیین شده در بازار محلی از اعراب ندارد. فروشندگان می‌گویند مرغ را کیلویی ۲هزار تومان گران‌تر می‌خرند و با سود حداقلی نیز می‌فروشند و تولیدکنندگان قیمت گوشت مرغ را بالاتر از آنالیز ستاد تنظیم بازار برآورد می‌کنند. وزیر جهاد کشاورزی در واکنش به بی‌تفاوتی بازار به نرخ دولتی، طرحی به رئیس‌جمهور ارائه و در مجلس یک کمیسیون تخصصی برای این کار راه‌اندازی کرده است، اما مصرف‌کنندگان به فکر حذف گوشت سفید از سبد خانوارند!

با شیوع ویروس کرونا، مصرف مرغ خانوار در چهار ماه گذشته تا ۴۰درصد کاهش یافت، قیمت مرغ اندکی پایین آمد و تولیدکنندگان دردمند از ضرر و زیانی که برخی آن را یک‌هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و برخی یک‌هزار و۷۰۰ میلیارد تومان برآورد کردند، برای تنظیم قیمت‌ها، جوجه‌کشی به راه انداختند.

قیمت مرغ آن زمان به ۱۰ تا ۱۱هزار تومان رسید و مرغداران با اعلام زیان هنگفت واحدهای تولیدی‌شان، توانستند بخشی از حمایت‌های دولت را جلب کنند، به طوری که دولت به منظور کمک به مرغداران، روزانه بخشی از تولید مرغ را خریداری می‌کرد و تعداد معدودی نیز توانستند تسهیلات بانکی بگیرند. با بازگشایی رستوران‌ها و افزایش میهمانی‌ها یکباره قیمت مرغ با افزایش متوسط روزانه هزار تومان همراه شد تا جایی که در ۱۰ روز  با ۵۰ درصد افزایش به مرزهای ۲۰هزار تومان نیز رسید.

۲هزار تومان اختلاف

ستاد تنظیم بازار دست به کار شد و قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم را ۱۵ هزار تومان مصوب و اعلام کرد هیچ‌کس حق فروش گران‌تر از این رقم را ندارد، اما کسی برای این مصوبه تره هم خرد نکرد.

حالا قیمت مرغ در بازار کیلویی حدود ۱۷هزار تومان و این قیمت حداقل ۲هزار تومان در هر کیلو بیشتر از قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار است. با وجود تأکید ستاد تنظیم بازار مبنی با برخورد با گرانفروشان، هیچ فروشگاهی مرغ را به قیمت مصوب عرضه نمی‌کند. نکته اینجاست که تولیدکنندگان مرغ که پیشتر  به قیمت پایین مرغ که چند روز پیش از تصویب ستاد تنظیم بازار کیلویی ۱۱هزار تومان بود، اعتراض می‌کردند، با وجود افزایش قیمت، هنوز هم دنبال گران‌فروشی هستند. جالب اینجاست که فعالان این حوزه از افزایش تولید گفته و متقاضی صادرات هستند، اما انگار افزایش تولید را کاهش قیمت‌ها مرتبط نمی‌دانند.

با وجود اینکه مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در جلسه ستاد تنظیم بازار اعلام کرده بود از تغییر هزینه‌های تولید انواع مواد پروتئینی اطلاع دارند و این تغییرات توسط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تشکل‌های مربوط به مواد پروتئینی محاسبه شده و در کارگروه تنظیم بازار قیمت مواد پروتئینی اعمال و سپس اعلام می‌شود، به نظر می‌رسد مصوبات ستاد تنظیم بازار با نظر کارشناسی اصناف مربوط تنظیم نمی‌شود. اگر تولیدکنندگان، نمایندگان و رؤسای اتحادیه مربوط طرف مشورت هستند، چرا رئیس کانون مرغداران قیمت ۱۷هزار تومانی مرغ را منطقی می‌داند.

قیمت مرغ ۱۷هزار و ۳۰۰ تومان است

آن‌طور که حبیب اسدالله‌نژاد، نایب‌رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی می‌گوید: با توجه به قیمت تمام شده تولید مرغ زنده، نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ برای مصرف‌کنندگان حدود ۱۷هزار و ۳۰۰ تومان است.

به گفته وی، اکنون قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده منطقی است، زیرا پیش از این تولیدکنندگان به دلیل پایین بودن قیمت از نرخ تمام شده محصول، متضرر بودند.

وی یادآوری می‌کند: در ماه‌های اخیر تولیدکنندگان مرغ گوشتی به علت افزایش هزینه‌های تمام شده تولید و نوسان نرخ ارز با زیان ۳هزارو ۳۰۰ میلیارد تومانی روبه‌رو شده‌اند و دیگر تولیدکنندگان توان ضرر را ندارند، در غیر این صورت به دلیل نبود نقدینگی از چرخه تولید خارج خواهند شد.

 وی با اشاره به اینکه حجم توزیع فعلی نهاده‌های طیور با نرخ مصوب کفاف تولید را نمی‌دهد، تأکید می‌کند: امروز تولیدکنندگان مرغ گوشتی هر کیلوگرم کنجاله سویا را نزدیک ۸هزارتومان، ذرت و سبوس را کیلویی بیش از ۲هزار و ۷۰۰تومان از بازار خریداری می‌کنند؛ بنابراین نباید انتظار داشت مرغ زنده کمتر از ۱۲هزارتومان عرضه شود.

مردم توان خرید و تولیدکنندگان تحمل سرکوب قیمتی را ندارند

اسدالله‌نژاد در حالی که تأیید می‌کند اکنون بخشی از مردم توان خرید گوشت مرغ را ندارند، تأکید کرد: به طور حتم سرکوب قیمتی برای تولیدکنندگان نیز چاره‌کار نیست.

وی معتقد است: برای ثبات قیمت گوشت مرغ و جلوگیری از حذف این محصول پروتئینی از سبد خانوار اقشار کم‌درآمد  نیاز است تا راهکاری ارائه شود، زیرا نوسان نرخ ارز و افزایش روزافزون نهاده‌های طیور، در افزایش قیمت این محصول اثرگذار است.

محمدرضا کلامی، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت صمت، افزایش قیمت گوشت مرغ را به دلایل زیر توجیه می‌کند. وی می‌گوید: به ‌دلیل شیوع کرونا، تقاضا از سوی مصرف‌کنندگان کاهش یافت و این اتفاق ضرر قابل‌توجهی به تولیدکنندگان وارد کرد. از سوی دیگر تولیدکنندگان طیور، نهاده‌های دامی را با نرخ متعادل و مناسب از وزارت جهاد دریافت نکردند و این امر سبب شد نرخ گوشت سفید(مرغ) در بازار با افزایش همراه شد.

به گفته وی، در هفته جاری مقدار ورودی مرغ به میادین بهمن و پیروزی در تهران از مرز ۴۵۰ تن گذشت، این در حالی است که افت این میزان مرغ به زیر ۳۵۰ تن در هفته گذشته، سبب افزایش نرخ مرغ شده بود.

ارائه طرح به رئیس‌جمهور برای قیمت مرغ

در این میان جهاد کشاورزی نیز بیکار ننشسته و در واکنش نوسان قیمت مرغ در بازار، برای کنترل قیمت‌ها به رئیس‌جمهور طرحی ارائه کرده است.

کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی که به تازگی با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس جلسه‌ای داشته است، می‌گوید: دغدغه‌های مردم را از زبان نمایندگان شنیده است و مقرر شده تا کمیته‌هایی تخصصی در کمیسیون کشاورزی تشکیل و ماهانه مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی با نمایندگان دیدار داشته باشند تا بهره‌برداران و تولیدکنندگان با قدرت در بخش تولید محصولات کشاورزی حفظ شوند.

با یک ابلاغ، مرغ در بازار توزیع و نرخ  کاهش می‌یابد

خاوازی می‌گوید: تولیدکنندگان معتقد هستند قیمت گوشت مرغ بالاتر از آنالیز ستاد تنظیم بازار است. ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان اما به دنبال کاهش فشار بر مردم هستند.

وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه مشکل به وجود آمده در زمینه افزایش قیمت مرغ با توجه به برنامه‌ریزی صورت گرفته در تأمین نهاده‌ها برطرف می‌شود، تصریح می‌کند: مشکلی در زمینه تولید گوشت مرغ نداریم. ذخایر عظیمی از مرغ وجود دارد که با ابلاغ وزارت صنعت، معدن و تجارت، در بازار توزیع و قیمت را به شدت کاهش می‌دهد.

خاوازی با اشاره به اینکه تمام تلاش خود را می‌کنیم تا قیمت مرغ در بازار مناسب و رضایت تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را به همراه داشته باشد، می‌گوید: در زمینه کنترل قیمت گوشت مرغ طرح مناسبی به رئیس‌جمهوری ارائه شده و تلاش می‌کنیم با وجود فشارهای موجود بر کشور، نهاده‌های وارداتی را در اختیار مرغداران و دامداران قرار دهیم.

وی با بیان اینکه از ذخایر خوب نهاده‌های دامی برخورداریم، اما این ذخایر باید ترمیم شوند، گفت: درخواست ترمیم ذخایر نهاده‌های دامی به وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک‌مرکزی ارائه شده است.

خوب است بدانید وزارت صمت، بازار لوازم‌خانگی، لاستیک، مرغ، تخم‌مرغ و حبوبات را در اولویت بازرسی قرار داده است.   این اولویت‌بندی براساس نوسان قیمت‌ها و شرایط بازار تعیین می‌شود و با توجه به اینکه در دو هفته اخیر قیمت این پنج قلم کالا، مصرف‌کنندگان را در بازار به بازی گرفته است، برای بازرسی و نظارت در اولویت قرار گرفته‌اند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.