تحولات لبنان و فلسطین

اهواز- با فرا رسیدن فصل مهاجرت پرندگان به آب گیر های کشور فرصت برای بسیاری از افراد بیگانه با واژه محیط زیست و آشنا با سود اندوزی برای صید این میهمانان بی دفاع آغاز می شود.

تالاب های خوزستان قربانگاه پرندگان مهاجر

قدس آنلاین-گروه استان ها:حدود ۲۰ درصد تالاب‌های کشور در خوزستان واقع شده است و به همین دلیل این استان بیشترین پرندگان مهاجر را دارد و با توجه به شرایط آب وهوایی، ماندگاری پرندگان در این استان بیشتر است و در واقع خوزستان نقطه آخر سفر پرندگان مهاجر است.

برای آن هایی که گذرشان به بازار «کیان» اهواز افتاده است صحنه های فروش غیر بهداشتی پرندگان شکار شده درون سینی های بزرگ در کف خیابان بسیار آشناست اما بی تفاوتی مسئولان محیط زیست برای عدم برخورد با این شکارچیان تا حدود زیادی غریب است!

البته فروش این پرندگان تنها به بازار اهواز ختم نمی شود و بازار فروش این پرندگان رد پای آن تا عراق هم کشیده شده است.

گفتنی است با توجه به کشتار گسترده و عرضه محدود پرندگان در بازارهای خوزستان، بخش عمده‌ای از لاشه‌های پرندگان صیدشده توسط «محمیه داران» برای فروش به کشور عراق ارسال می‌شود.

داستان «محمیه»

عامر کعبی یکی از فعالان محیط زیست در این رابطه به ما می گوید: محمیه به آبگیرهای مصنوعی نسبتا وسیعی گفته می‌شود که صیادان به منظور صید پرندگان ایجاد می‌کنند.

وی ابراز می کند: در این آبگیرها تورهای بزرگی جاسازی شده و به منظور جذب پرندگان، غلات پخش می‌شود که متاسفانه برخی نیز از دانه های سمی استفاده می کنند.

وی درباره نحوه شکار پرندگان توضیح می‌دهد: اسلحه، محمیه (تالاب‌های دست‌ساز) یا دامگاه، دانه‌های مسموم و تورهای هوایی از جمله شیوه‌های مرسوم شکار پرندگان مهاجر در خوزستان است.

وی عنوان می کند: در برخی نقاط مثل تالاب شادگان، شکار با ‌تورهای هوایی رایج است؛ در نقاطی هم مانند هویزه، سوسنگرد و تالاب بام‌دژ محمیه  گسترده می‌شود.

وی عنوان می کند: محمیه‌ها در پاییز و زمستان مملو از دسته‌های پرندگان مهاجری هستند که یا بر اثر گرفتار شدن طولانی‌مدت در تورها جان می‌دهند و یا توسط صیادان سربریده می‌شوند و از میان تمام گونه‌های مرغابی‌های مهاجر و حتی فلامینگوها قربانی می‌گیرد.

سکوت مسئولان

کشتار پرندگان در استان خوزستان همانند آن چه که سال ه در استان های شمالی کشور شاهد آن هستیم با سکوت و بی تفاوتی مسئولان همراه است.

بسیاری از  مسئولان و به ویژه سازمان حفاظت محیط زیست که تمایلی برای درگیری با مردم محلی نداشته و از طرفی به دلیل گره خوردن اقتصاد برخی افراد با شکار پرندگان درصدد آجر کردن نان این افراد هم نیستد تاکنون ترجیح داده است تا به برخورد های سطحی و موردی اکتفا کنند اما بنا بر دوستداران محیط زیست این بی توجهی به قتل عام جمع کثیری از این پرندگان مهاجر منجر شده است.

متاسفانه مسئولان محیط زیست خوزستان هم مانند مسئولان محیط زیست مازندران نتوانسته‌اند موفقیتی در مسیر مهار کشتار پرندگان مهاجر در تالاب‌های این استان حاصل کنند.

این در حالیست که فعالان محیط زیست خوزستان معتقد هستند مسئولان محیط زیست اگر از عرضه غیرقانونی لاشه پرندگان در بازارهای این استان جلوگیری کنند، قدمی بزرگ در مسیر مهار این تخلفات برداشته می‌شود، اما مسئولان محیط زیست با این توجیه که برخورد با فروشندگان بازار به تنش منجر می‌شود از برخورد قانونی اجتناب و به پاره کردن تورهای برخی از محمیه‌ها اکتفا می‌کنند. اقدامی که تاثیری در جلوگیری از کشتار پرندگان ندارد، چرا که اندکی پس از پاره شدن تورها توسط ماموران محیط زیست، صیادان تورهای جدید را جایگزین کرده و به صید غیرقانونی خود ادامه می‌دهند.

نسل کشی در تالاب های خوزستان

در همین حال رضا نیک فلک یکی از  فعالان محیط زیست در این استان اظهار می کند: از مهر ماه به بعد که هوا رو به خنکی می رود و گونه های دیگری از پرندگان نیز به خوزستان مهاجرت می کنند و صید پرندگان به اوج خود می رسد و تا آخر بهمن ماه این کار انجام می شود یعنی ۶ ماه از سال شاهد نسل کشی پرندگان در استان هستیم.

وی می گوید: در این صیدهای غیرقانونی متاسفانه صیادان به هیچ پرنده ای رحم نکرده و گونه های در خطر انقراض مانند اردک سرحنایی، اردک بلوطی، اردک مرمری و حتی گونه های حرام گوشت مانند فلامینگو را به قتل و در بازار به فروش می رسانند.

وی اظهار می کند: آمار دقیقی از کشتار غیرقانونی پرندگان وجود ندارد اما باتوجه به بررسی های میدانی از دامگاه ها و بازارها می توان گفت حدود یک میلیون قطعه پرنده ی مهاجر در گونه های مختلف در استان خوزستان صید می شود.

نیک فلک می افزاید: صیادان غیرمجاز روش دیگری نیز برای صید انجام می دهند که این روش بیشتر در گذشته استفاده می شد و بدین صورت است که برخی سودجویان دانه ها و غذای پرندگان ها را به سم آغشته می کنند و در زیستگاه ها قرار می دهند و پرندگان را در تعداد بسیار زیادی کشتار می کنند که این روش باعث شده تا جمعیت برخی از گونه های پرندگان مهاجر به صفر برسد به طور مثال جمعیت انواع غازهای وحشی در یکی دو دهه ی اخیربه صفر رسیده است.

وی ابراز می کند: روزانه حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ قطعه تنها مرغابی وحشی که گونه ی مهاجر است و به صورت غیرقانونی به صورت محمیه شکار شده در این بازار وجود دارد.

وی عنوان می کند: بازار کیان اهواز در فاصله چند صد متری اداره کل محیط زیست خوزستان قرار دارد و مسئولان از فاجعه ای که رخ می دهد اطلاع دارند اما می گویند کنترل این بازار سخت و برخورد با آن ها موجب بروز درگیری و مساله های امنیتی می شود!

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.