تحولات منطقه

در حالی که در روز سرنوشت‌ساز تأیید نتیجه انتخابات مسئله‌آمیز ریاست جمهوری آمریکا از سوی کنگره، همه نگاه‌ها به واشنگتن دوخته شده بود، در میانه حیرت تمامی ناظران سیاسی در رخدادی نادر، طرفداران ترامپ در روز چهارشنبه (۶ ژانویه / ۱۷ دی) به ساختمان کنگره یورش برده و برای ساعاتی آن را به اشغال خود درآوردند.

چهارشنبه سیاه آمریکا با کودتای نافرجام ترامپ
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش الوقت، این اتفاق موجب خروج نمایندگان کنگره از جلسه شد و حتی کشته شدن پنج نفر از معترضان خشمگین را در پی داشت. همین مسئله کافی بود که یکی از سیاه‌ترین روزهای تاریخ سیاسی معاصر آمریکا رقم بخورد و موجی از واکنش‌های مختلف جهانی در داخل و خارج از آمریکا نسبت به این موضوع شکل بگیرد. 

کودتای نافرجام

هر چند در نهایت کنگره آمریکا با ریاست تشریفاتی مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، با ۳۰۶ رأی برای بایدن در مقابل ۲۳۲ رأی ترامپ، رسماً جو بایدن را به عنوان رئیس جمهور این کشور تأیید کرد اما رخدادهای روز چهارشنبه به معنای پایان ترامپ با کودتای نافرجام علیه قانون اساسی و دموکراسی آمریکایی بود.

رخدادهای فاجعه‌بار روز چهارشنبه در واشنگتن، سطحی گسترده از مخالفت‌ها و ضدیت‌ها علیه دونالد ترامپ -که پیش از نشست کنگره در جمع طرفداران خود بار دیگر بر تقلب در انتخابات تأکید کرده بود- را برانگیخت. 

مطالبه برکناری 

در این میان، مهم‌ترین و جدی‌ترین واکنش را می‌توان مطالبه برای برکناری دونالد ترامپ مورد ارزیابی قرار داد. نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا حوادث روز چهارشنبه در واشنگتن را «بزرگ‌ترین هدیه» دونالد ترامپ به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دانست.

دموکرات‌ها و عمل احمقانه

اما برخلاف نظر دموکرات‌ها، تا کنون هیچ یک از جمهوری‌خواهان از ایده برکناری ترامپ حمایت نکرده‌اند. در همین زمینه شاهد هستیم که «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی ایالات متحده، مخالفت خود را با طرح برکناری رئیس‌جمهور این کشور اعلام کرد.

وی گفت: بحث برکناری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا «عملی احمقانه» است. بولتون در مصاحبه با هیل افزود: «هر کسی که خواستار برکناری ترامپ از کاخ سفید است باید بتواند امور را بهتر مدیریت کند.

من منکر وجود مشکلات نیستم، اما معتقدم این کار چیزی را بهتر نمی‌کند».

وی گفت: متمم ۲۵ قانون اساسی به منظور برکناری رئیس‌جمهوری «یکی از بدترین مفاد قانون اساسی است و در آینده مشکلات بسیار زیادی برای آمریکا ایجاد خواهد کرد.»

بیانیه محافظه‌کارانه

در شرایطی که ترامپ به عنوان عامل اصلی رخدادهای روز چهارشنبه معرفی شده بود، او در بیانیه‌ای محافظه‌کارانه نه تنها شکست را پذیرفت، بلکه بر جدا بودن خط فکری خود از اشغالگران کنگره نیز تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیامی ویدئویی گفت: حالا که کنگره آمریکا نتایج انتخابات را تأیید کرده، دولت جدید در ۲۰ ژانویه آغاز به کار خواهد کرد و اکنون تمرکز او بر اطمینان حاصل کردن از انجام یک انتقال هموار، منظم و یکپارچه است.

او همچنین علیه خشونت‎های اخیر صحبت کرده و آن را حمله‌ای شنیع خواند که سبب خشمگین شدن او از بی قانونی، آشوب و خشونت شده است. 

هواداران مأیوس

وی افزود: ما تازه از انتخابات پرتنش عبور کردیم و احساسات داغ است، اما اکنون باید اعصاب آرام باشد و آرامش دوباره برقرار شود. ترامپ در صحبت‌هایش به نقش خود در تحریک خشونت‌ها اشاره‌ای نکرد. او خطاب به هوادارانش گفت هر چند می‌داند آن‌ها مأیوس هستند، اما می‌خواهد آن‌ها بدانند سفر باور نکردنی ما تازه شروع شده است. 

دموکراسی آلوده

ترامپ در پیام ویدئویی خود که در توییتر منتشر کرد تلاش کرد بین خودش و حمله به کنگره فاصله بیندازد و تظاهرات‌کننده‌های خشونت‌طلب را متهم به آلوده ساختن جایگاه دموکراسی آمریکا کرد.

وی در این بیانیه با این حال به بایدن تبریک نگفت و در حالی که بیانیه خود را از روی تله پرامپتر قرائت می‌کرد، گفت: این زمان نیازمند التیام و آشتی است. او ادامه داد: خدمت کردن به عنوان رئیس جمهور شما افتخار عمر من بوده است.

شرکت نمی‌کنم!

در همین حال، ترامپ در جدیدترین توییت‌های خود اعلام کرد روز ۲۰ ژانویه در مراسم تحلیف جو بایدن شرکت نخواهد کرد.

او ابتدا در پیامی در توییتر نوشت: «۷۵میلیون وطن‌پرستی که به من، «اول آمریکا» و «دوباره آمریکا را با عظمت کنیم» رأی دادند، صدای رسایی در آینده خواهند داشت. آن‌ها به هیچ شکل، طریق یا گونه مورد بی‌احترامی یا رفتار غیرمنصفانه قرار نخواهند گرفت». 

تشدید اختلافات پنس و ترامپ

ترامپ در پیامی دیگر نوشت: «خطاب به همه کسانی که پرسیده‌اند؛ من روز ۲۰ ژانویه به مراسم تحلیف نخواهم رفت». خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه نوشته ترامپ در روز ۲۰ ژانویه به استراحتگاه خودش در فلوریدا خواهد رفت.  

پیش از این رسانه‌های آمریکا گزارش داده بودند «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای حضور در مراسم تحلیف «جو بایدن» است، اما منتظر دریافت دعوت‌نامه در این خصوص است.

تصمیم پنس برای حضور در مراسم تحلیف یکی دیگر از نشانه‌های تشدید اختلاف میان پنس و دونالد ترامپ به شمار می‌ رود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.