تحولات لبنان و فلسطین

ارومیه- داستان سیب‌های مازاد و سوژه نخ نمای تنظیم بازار در استان آذربایجان غربی اگرچه برای مردم تازگی ندارد اما برای باغدارانی که با این گرانی این محصول را به ثمر رساندند همه‌ساله داغ دل آن‌ها را تازه می‌کند.

حال‌وروز زرد تولیدکنندگان سیب قرمز

قدس آنلاین-گروه استان ها:همه‌ساله بیش از هزاران تن سیب زرد و قرمز در این استان و در کنار جاده‌ها بر روی‌هم انباشته می‌شود و آن‌قدر قیمت آن کاهش پیدا می‌کند که تولیدکنندگان عطای فروش آن را به لقایش می‌بخشند و اجازه می‌دهند تا این محصول خوش آب و. رنگ خو.راک حیوانات شود.

گرچه امسال دولت انباشت سیب‌های بر روی دست مانده باغداران در کنار جاده را ممنوع کرده اما این اقدام فقط برای پاک کردن صورت‌مسئله است و کاری از پیش نمی‌برد بلکه قرار بود که این سیب‌ها کنار جاده بپوسد حالا به نظر می‌رسد این سیب‌های انباشته‌شده در سردخانه‌ها بلاتکلیف هستند.

بنا بر آمار منتشره باغداران این استان امسال افزون بر یک‌میلیون و ۱۸۰ هزار تن انواع سیب از باغات برداشت کردند که بخش اعظمی از این محصول به دلیل موانع صادراتی و تحریم در سردخانه‌ها بر روی‌هم انباشته‌شده و بدون مشتری مانده است.

بنا بر اظهارات «عزیز امانی» مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می‌گوید: هم‌اکنون نیم میلیون تن سیب در سردخانه‌ها موجود است که اگر تا شب عید تعیین تکلیف نشود ضرر بزرگی متوجه تولیدکنندگان می‌شود.

وی در این رابطه اظهار می‌کند: مشکل کشاورزان این است که قرارداد آن‌ها با سردخانه‌ها تا شب عید است و پس‌ازآن باید برای نگهداری سیب روزانه هزینه کنند که خیلی به ضررشان تمام می‌شود لذا اگر این قطار صادرات سرعت نگیرد نه‌تنها صادرکننده بلکه تولیدکننده‌ها هم متحمل خسارت شدید می‌شوند.

تفاوت قیمت تولید تا بازار

درحالی‌که قیمت‌های این محصول در شهرهای مجاور و بازار میوه وتره بار به بیش از ۱۰ هزار تومان می‌رسد اما در حال حاضر سیب تولیدی باغداران حتی کیلویی ۶ هزار تومان هم خریدار ندارد.

بسیاری از باغداران بابیان اینکه اگر وضعیت به همین شکل پیش برود به‌طور حتم دچار ورشکستگی خواهند شد بیان می‌کنند: امسال در حالی محصول ما بر روی دستمان مانده که قیمت سم سه برابر شده است.

اسد بیگی در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید: تنها راه برون از این وضعیت کمک به صادرات است و الا محصولی که باغداران یک سال به‌پای آن نشستند در مقابل چشمان آن‌ها از بین خواهد رفت.

واردات موز درازای سیب

از سوی دیگر چندی پیش کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی با ارسال نامه‌ای به علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار منوط شدن واردات موز در ازای صادرات سیب‌درختی شد.در آن نامه از وزیر صمت خواسته شد با توجه به حجم سیب تولیدی در سال جاری و امکان کسب سهم بزرگ‌تری از بازارهای هدف این محصول، خواهشمند است دستور فرمایید در اجرای بند (۵) یادداشت ذیل فصل هشتم کتاب مقررات صادرات و واردات، مجوز واردات موز منوط به صادرات سیب شود.»اما این موضوع نیز نتوانست مشکل باغداران را حل کند هرچند تاکنون این پیشنهاد  در حد نامه باقی‌مانده  و هنوز اقدامی دراین‌باره انجام‌نشده است.

کار ما واردات موز نیست

در همین حال رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی آذربایجان غربی در این رابطه می‌گوید: پس از رسانه‌ای شدن مشکلات سیب ارومیه قول‌هایی از سوی مسئولان داده‌شده که هنوز بسیاری از آن مصوبات عملی نشده است به‌عنوان‌مثال به دنبال گران شدن موز و رسیدن قیمت آن به کیلویی ۶۰ هزار تومان به ما گفتند شما سیب صادر کنید و به تهاتر موز وارد کنید که البته این بیشتر برای حل مشکل خودشان است تا بتوانند برای تنظیم بازار موز گامی بردارند.

جعفر نیکزاد عنوان می‌کند: واقعیت این است که ما صادرکننده هستیم و تخصصی در واردات موز نداریم و همان‌گونه که همه می‌دانند در سال‌های گذشته موز توسط عده‌ای انگشت‌شمار وارد می‌شده است و صحبت ما صادرکنندگان این است که ما را به‌گونه‌ای به این افراد ارتباط دهند که مسئولیت واردات موز و از همه مهم‌تر مالیات ناشی از عوارض واردات بر عهده ما نباشد.

وی با اشاره به اینکه هنوز مشکل تعهد ارزی و الزام صادرکنندگان به بازگرداندن دلارهای صادراتی باوجود مساعدت ریاست جمهوری حل‌نشده، افزود: در حال حاضر صادرات سیب باقیمت کیلویی ۸۰۰۰ تومان به کشورهای عراق، افغانستان، هندوستان، روسیه، قزاقستان و گرجستان در جریان است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر تعداد زیادی کامیون حامل سیب در مرزهای روسیه به دلیل ظرفیت پایین پذیرش گمرکی این کشور معطل هستند و کشورهایی مانند گرجستان تعرفه واردات سیب را بیش از ۵۰۰ دلار برای هر کامیون بالابرده‌اند.

غفلت از صنایع تبدیلی

در همین حال بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بی‌توجهی به صنایع تبدیلی در طی سال‌های گذشته یکی از مشکلاتی است که امروز گریبان گیر تولیدکنندگان شده است.

بسیاری از کارشناسان حوزه کشاوذرزی در این رابطه اذعان می‌کنند: کمبود ناوگان یخچال  و نبود بسته‌بندی با توجه به نیاز روز دنیا موجب شده دیگر کشورها رغبت چندانی به سیب‌های صادراتی کشور ما نداشته باشد.

بنا بر اظهارات کارشناسان امروز پوره سیب، چای سیب و سایر محصولات تولیدی از سیب در دنیا بازارهای زیادی را به خود اختصاص داده درحالی‌که ما باوجود حجم بالای تولید سیب فقط به تولید کنسانتره بسنده کرده‌ایم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.