دکتر اکبری میافزاید: هرچند شایع ترین سرطان زنان در ایران سرطان پستان است، اما این سرطان بسیار نجیب و قابل درمان است و برخلاف سایر کشورهای دنیا در ایران پنجمین عامل مرگ به علت این بیماری است. وی تأکید میکند:اگرچه در کشور ما همیشه سرطان را در مراحل پیشرفته تشخیص میدهند و آن به علت نا آگاهی زنان است، اما معمولا نتیجه خوب است و 71 و نیم درصد در 5 سال شانس بقا برای این زنان وجود دارد. این رقم در بسیاری از کشورهای دنیا از ما کمتر است، مثلاً در چین 68 و ژاپن 71 درصد است. اما باید توجه داشت سالانه در کشور ما 8 هزار و 500 مورد سرطان پستان ثبت میشود، اما پیش بینی میشود رقم واقعی مبتلایان 10 هزار مورد در سال باشد و با این حساب در آن واحد حدود 40 تا 50 هزار زن مبتلا و یا در حال تشخیص و یا در حال درمان این سرطان در کشور وجود دارد.
به گفته دکتر اکبری عوامل گوناگونی در پیشگیری از سرطان وجود دارد. ازدواج و بارداری یکی از عوامل پیشگیری است و بارداری بین یک تا 3 فرزند میتواند عامل پیشگیری از این بیماری باشد ولی بین 4 تا 7 فرزند تاثیری در پیشگیری ندارد، گرچه بیش از 7 بارداری میتواند عامل خطر ابتلا به این بیماری باشد.
همچنین سقطهای مکرر چه پزشکی و چه غیر پزشکی، داروهای هورمونی که گاهی برای باردار شدن و گاهی برای جلوگیری از بارداری و حتی در موارد برای پیشگیری از سقط جنین استفاده میشود میتواند از عوامل ابتلا به این سرطان باشد. اما شیر دهی به کودک حداقل 6 ماه، یکی دیگر از عوامل اصلی پیشگیری از سرطان پستان است. وی تأکید میکند؛ مواد آرایشی هورمونی که در کشور ما بسیار هم استفاده میشود و نیز روغنهای دارای اسید چرب اشباع شده نیز از دیگر عوامل ابتلاست.
دکتر اکبری مصرف الکل و سیگار را دلیل اصلی ابتلا به این بیماری میداند، ولی در ایران اختلالات روانی خانمها مانند افسردگی و... اضطراب، مشکلات جسمی روحی و اختلالات اجتماعی از دلایل مهم ابتلا به این بیماری است
وی تأکید میکند: در حال حاضر درمان این سرطان با دارو بسیار گران و بهتر است پزشکان متخصص انکولوژی در زمانی که میخواهند درمان دارویی را شروع کنند به بیمار شانس بهبودی را متذکر شوند و میزان اثر بخشی درمان را محاسبه و به بیمار بگویند.
دکتر محمد هادیزاده هم میگوید: آگاهی زنان نسبت به این بیماری و معاینههای ماهانه توسط خودشان یکی از اصلی ترین عوامل پیشگیری ابتلا به این بیماری است. وی تأکید میکند، خانمها هر ماه پس از پایان دوره ماهانه باید خودشان معاینه را انجام دهند و هر گونه تغییر شکل و یا تغییر قرینه را پیگیری کنند. این جراح میافزاید: البته میزان ابتلا در ایران یک ششم دنیاست، در اروپا و آمریکا این رقم 5 برابر ایران است. اما باید توجه داشت در حال حاضر ابتلا در ایران بسیار سریع است و اگر پیشگیری انجام نشود ما در 10 سال آینده به کشورهای اروپایی وآمریکایی نزدیک میشویم، در حالیکه روند رشد در آن کشورها تقریباً صفر است. اما درایران این رقم رشد 8 در هزار است و در دنیا مقام اول رشد ابتلا به این بیماری راداریم.
وی میگوید:از عمده ترین دلایل ابتلا به این بیماری افزایش سن، کم تحرکی، چاقی، بارداری بعد از 30 سالگی، هورمون تراپی ومصرف الکل و سیگار است.
وی تأکید میکند:هر چند که باور عموم این است که سابقه فامیلی یکی از دلایل اصلی ابتلا است، اما تنها 5 تا 10 درصد بیماران سابقه خانوادگی دارند و بقیه هیچ سابقه فامیلی ابتلا نداشتهاند.
دکتر محمد مهدی آخوندی رئیس پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی نیز میگوید: این پژوهشگاه افزون بر درمان و تشخیص دقیق ناباروری از 10 سال قبل پژوهشهای خود را در خصوص سرطان نیز آغاز کرده است، به طوریکه همزمان با فعالیتهای مولکولی در تشخیص و درمان ناباروری این امکان برای ما فراهم آمد که بتوانیم به عنوان تنها مرکز تحقیقاتی در کشور که در ابعاد مولکولی کار میکند حرکتهای جدیدی در درمان سرطان داشته باشیم.
به گفته وی دکتر ربانی یکی از محققان برجسته ایرانی تبار، مولکولی را شناسایی کرده است که این مولکول میتواند در درمان 14 نوع سرطان مؤثر باشد. فعالیت این مولکول به این شکل است که مستقیما سلول سرطانی را هدف میگیرد و به سلولهای سالم آسیب نمی زند، در حالیکه در حال حاضر شیمی درمانی و رادیو تراپی درمانهایی است که برای کنترل بیماری سرطان بهکار میرود اما دنیا به سمت درمانهای اختصاصی آنتی بادی مونوکلونالی میروند که سلول سرطانی را شناسایی و هدف گیری میکند. وی تأکید میکند:دولت در سال گذشته فقط 100 میلیارد تومان بابت واردات داروی هرسپتین که برای درمان سرطان پستان است وارد کرد، در حالیکه این مولکول کار هرسپتین را انجام میدهد و ما میخواستیم دولت بودجه اش را بدهد تا ما زودتر نتایج تحقیقات را اعلام کنیم و نتیجه را به معرض درمان بیاوریم.
دکتر جدی تهرانی ایمونولوژیست نیز در خصوص این درمان مولکولی خاطر نشان میکند:در حال حاضر هرسپتین با قیمت دلار امروز 5 میلیون تومان است و هر بیمار سرطان پستان به 20 تزریق نیاز دارد و حدود 100 میلیون تومان درمانش هزینه میبرد. در این مرکز که یک مولتی کلینیک است جمعی از پزشکان متخصص تیم درمان بیمار را تشکیل میدهند و مرحله به مرحله پیش میروند و در صورتی که به درمانهای تکمیلی نیاز داشت به سراغ درمانهای کمکی میرویم. استفاده از سیستم ایمنی بدن یا ایمونوتراپی یکی از این درمانهاست. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که به سلولهای سرطانی وصل میشوند و به مرگ سلول سرطانی منجر میشوند.
وی میگوید: هرچند داروهایی هستند که اینکار را میکنند، اما مولکول درمانی نتیجه بهتری دارد. وی در پاسخ به خبرنگار قدس میگوید:مولکول درمانی در حال حاضر در موارد محدودی روی انسان انجام شده است، اما یک تا یک سال و نیم آینده در صورتیکه تحقیقات درست انجام شود به مرحله درمان وارد میشود.
نظر شما