تحولات لبنان و فلسطین

زنگ خطر هشدارهای پزشکی درباره تشدید شیوع کرونا که این بار با پیدایش نوع جهش‌یافته این ویروس با عنوان "هندی" به صدا درآمده بخاطر مجاورت و نزدیکی جغرافیایی برخی استانهای کشور با کانون اصلی کرونای هندی، بسیار جدی است.

خطر اوج‌گیری شیوع ویروس کرونای هندی در خراسان رضوی

خراسان رضوی به دلیل مجاورت با افغانستان و پاکستان و ارتباط مستقیم این همسایگان با هند، در معرض خطر بیشتری از جانب ورود و شیوع کرونای هندی قرار دارد.  
تاکنون چهار نوع ویروس جهش‌یافته کرونا شامل "انگلیسی، آفریقای جنوبی، برزیلی و اخیرا هندی" در دنیا شناسایی شده است.

به گفته کارشناسان اپیدمیولوژی و پزشکان متخصص ویروس‌شناسی و بیماریهای عفونی شدت سرایت، بیماریزایی و مرگ‌آوری سویه هندی کرونا بسیار بیشتر از دیگر انواع ویروس جهانگیر است.  
به این ترتیب نگرانیها که پیش از این بابت گسترش سویه انگلیسی کرونا بود اینک به سوی نوع هندی این ویروس متمرکز شده است.  
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که اخیرا به شناسایی سه فرد مبتلا به سویه جهش‌یافته آفریقای جنوبی ویروس کرونا در یکی از استانهای جنوبی کشور اشاره و بیان کرده بود: کارشناسان این وزارتخانه در حال ارزیابی تعدادی تبعه هند مبتلا به کرونا در یکی از شهرستانهای ایران هستند که امیدواریم ناشی از سویه هندی این ویروس نباشد.  
دکتر سعید نمکی افزود: این در حالی است که ویروس کرونای انگلیسی اکنون در تمام مناطق کشور گسترش و شیوع یافته است.  
وی گفت: ایران اکنون از نظر تعداد فوتی ناشی از ابتلا به ویروس کرونا بعد از هند و برزیل سومین کشور دنیا در تلفات روزانه آن است.  

خراسان رضوی در معرض کرونای هندی

استاندار خراسان رضوی در آخرین نشست ستاد استانی پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا گفت: با توجه به اینکه استان در معرض ورود ویروس هندی کرونا قرار گرفته، مردم باید نسبت به رعایت ضوابط و دستورالعمل‌های بهداشتی اهتمام بیشتری داشته باشند تا بتوان مانع از شیوع ویروس جدید شد.  
محمدصادق معتمدیان بر لزوم برخورد قانونی جدی با ناقضان پروتکل‌های بهداشتی به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا تاکید و بیان کرد: نقش اطلاع‌رسانی و تلاش برای آگاهی‌بخشی عمومی نیز در کنار برخوردها و نظارتها موثر و با اهمیت است.  
گرچه هم‌اکنون تعداد شهرستانهای قرمز و قرمز تیره شیوع ویروس کرونا در خراسان رضوی مطابق آنچه نرم‌افزار رسمی ماسک نشان می‌دهد کاهش یافته است اما نباید غفلت کرد که تا همین چند روز پیش تعداد شهرستانهای قرمز کرونایی در این استان به اوج نگران‌کننده خود یعنی ۱۸ شهرستان رسیده بود.  

ویروس هندی خطرناکتر و کشنده‌تر  

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می‌گوید: بر اساس اطلاعات اولیه میزان سرایت و تلفات در نوع ویروس هندی به مراتب بیشتر از دیگر سویه‌های ویروس جهش‌یافته کرونا در جهان است.  
دکتر علیرضا ناجی افزود: ویروس جهش‌یافته هندی کرونا خطرناکتر و کشنده‌تر از سایر گونه‌های ویروس همه‌گیر و همانطور که از نامش پیداست خاستگاه آن هندوستان است.  
وی ادامه داد: سویه هندی ویروس کرونا برای نخستین بار حاصل دو متاسیون همزمان است. پیشتر نیز سابقه ترکیب متاسیونها وجود داشته ولی هیچگاه بطور همزمان یک ویروس در یک ویروس دیگر ادغام نشده بود.  

این متخصص ویروس شناسی گفت: کرونای هندی در حال گسترش در جغرافیای جهان می‌باشد بطوری که به راحتی در سطح همه قاره‌ها در حال تبدیل به عامل اصلی ابتلای اکثریت جمعیت به بیماری کووید ۱۹ است.  

وی افزود: هم‌اینک افزون بر ۶۰ درصد بیماران کووید ۱۹ در هندوستان مبتلا به گونه جهش‌یافته هندی ویروس کرونا هستند.  
دکتر ناجی ادامه داد: به این ترتیب در مورد سویه جهش‌یافته هندی کرونا با نوعی از ویروس مواجهیم که سرایت‌پذیری بسیار بالایی دارد.  

وی گفت: همچنین این امکان وجود دارد که همزمان با روند واکسیناسیون در جهان شاهد موارد ابتلای مجدد به بیماری کووید ۱۹ ناشی از نوع هندی ویروس کرونا هم باشیم.

انتظار ورود 

رییس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز می‌گوید: گرچه تاکنون موردی از ابتلا به ویروس هندی در سطح ایران گزارش نشده اما باید منتظر ورود این نوع از ویروس کرونا به کشور باشیم.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز  در حاشیه مراسم بهره‌برداری از طرحهای عمرانی پردیس دانشکده علوم‌ پزشکی نیشابور گفت: هنوز هیچ نمونه‌ای از ویروس جهش یافته هندی در کشور مشاهده نشده و همچنان ویروس غالب در ایران همان ویروس انگلیسی کرونا است.  
دکتر سیما لاری افزود: تجربه نشان داده جهشهای ویروس کرونا در جهت افزایش قدرت سرایت آن است.  
وی ادامه داد: کسانی که واکسن زده‌اند ممکن است به دوباره کرونا مبتلا شوند ولی درصد کشندگی آن در این افراد به صفر می‌رسد و اغلب دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن به ایمنی کامل می‌رسند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: با این وجود خطر ابتلا به ویروسهای جهش‌یافته کرونا همچنان محتمل است لذا می‌بایست ۷۰ درصد جامعه واکسینه شده و رعایت‌ پروتکل‌های بهداشتی پیشگیرانه همچنان ادامه یابد.  

اصول پیشگیری یکسان

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: اصول پیشگیری در انواع  ویروس جهش یافته مانند کرونای انگلیسی، هندی و آفریقایی یکی است.
دکتر مهدی قلیان‌اول افزود: ویروس جهش یافته هندی خواه ناخواه وارد ایران خواهد شد لذا مردم باید به جای وحشت و نگرانی، مقابله و اصول پیشگیری را جدی‌تر بگیرند.  
وی ادامه داد: خطر سرایت ویروس هندی کرونا از همه انواع جهش یافته قبلی بیشتر است و مقابله با این بیماری نیازمند عزمی همگانی است.  
معاون دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تاکنون موردی از ویروس هندی در خراسان رضوی مشاهده نشده اما با وجود همه تدابیر اتخاذ شده،  ورود این نوع از ویروس کرونا از طریق مبادی رفت و آمدهای مرزی اجتناب‌ناپذیر است.  

رکورد شمار بستری

وی در ادامه گفتگو اظهارداشت: گرچه موارد جدید ابتلا به کرونا در خراسان رضوی همچنان روند افزایشی دارد ولی این استان از نظر تعداد مبتلایان در موج چهارم به اوج قله نرسیده و هنوز در دامنه آن به سر می‌برد.  
دکتر قلیان افزود: تعداد بستری‌شدگان کرونا در خراسان رضوی برای نخستین بار از مرز هزار و ۵۰۰ نفر گذشت که در نوع خود رکوردی جدید است.  
وی ادامه داد: تعداد کل بستری‌شدگان کرونا در بیمارستانهای خراسان رضوی ابتدای امسال ۴۸۰ نفر بود و طی مدت دو هفته اخیر رشدی افزون بر سه برابر داشته است.  
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: روند افزایشی ابتلا به کرونا در خراسان رضوی در بخشهای بستری و سرپایی و همچنین فوت همچنان ادامه دارد.
وی افزود: تعداد کل بستری‌شدگان ناشی از کرونا در بخشهای مراقبت‌ ویژه بیمارستانهای خراسان رضوی هم‌اینک ۳۳۲ نفر است.  
دکتر قلیان ادامه داد: تعداد بستری‌شدگان روزانه ناشی از کرونا هم در این استان به ۳۶۲ نفر افزایش یافته و همچنین روزانه ۲۰ شهروند خراسانی بر اثر کرونا جان خود را از دست می‌دهند.  
وی گفت: تعداد مراجعان سرپایی با علائم مشکوک کرونا به مراکز جامع سلامت‌ همچنان در حال افزایش است.

هم‌اینک روزانه چهار هزار و ۵۰۰ آزمایش در قالب پی. سی. آر و رپید تست یا آزمایش تشخیص سریع کرونا در مراکز منتخب کرونا زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای مراجعان انجام می شود.

کمبود تخت نداریم

معاون ‌درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز  گفت: نخستین مرحله اوجگیری شیوع ویروس همه‌گیر کرونا در خراسان رضوی ظرف ماههای اسفند ۱۳۹۸ و فروردین ۱۳۹۹ رخ نمود. دومین موج آن تیر و مرداد پارسال و سومین دوره اوجگیری شیوع کرونا اواخر آبان و اوایل آذر ماه ۱۳۹۹ خود را نشان داد و اکنون در موج چهارم بسر می‌بریم.
دکتر شاپور بدیعی افزود: در پیک چهارم کرونا برخلاف دفعات گذشته سرعت پیشرفت و انتقال ویروس کرونا بالا رفته است.  
وی ادامه داد: خراسان رضوی بخاطر همکاری نزدیک بین بیمارستانهای خیریه، خصوصی و عمومی غیردانشگاهی در موج چهارم طغیان کرونا با هیچگونه کمبود در تخت بیمارستانی روبرو نشده است.
معاون ‌دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین بر لزوم رعایت سطح‌بندی و نظام ارجاع درمان بیماران کرونایی تاکید و بیان کرد: از عموم مردم درخواست می‌کنیم با بروز علائم مشکوک به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنند زیرا درمان سریع در کرونا از بروز عوارض جلوگیری می‌کند. همچنین توصیه می‌شود از مراجعه غیرضروری به بیمارستانها پرهیز شود زیرا احتمال ابتلا به عفونتهای بیمارستانی در کنار ویروس کرونا برای فردی که نیاز به بستری ندارد افزایش می‌یابد.  
خطر ویروس هندی در استانهای شرقی بیشتر است

 سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در آخرین نشست این ستاد گفت: فعلا نوع جهش‌یافته انگلیسی سویه غالب ویروس کرونا در کشور است. میزان سرایت، بیماری‌زایی و مرگ‌آوری کرونای انگلیسی آن از نوع ووهان این ویروس بیشتر است لذا افاد جوان را بیشتر از قبل مبتلا می‌کند.  
دکتر علیرضا رییسی افزود: هم‌اینک تهدید اصلی ناشی از ویروس جهش‌یافته کرونا در هند مطرح می‌باشد زیرا به شدت مسری است، میزان تلفات بالایی دارد و حتی از سویه‌های دیگر ویروس کرونا همچون انگلیسی، بزریلی و آفریقای جنوبی خطرناکتر است.  
وی ادامه داد: اینک در چنین شرایطی می‌بایست ملاحظات احتیاطی و اقدامات پیشگیرانه بهداشتی در استانهای شرق کشور در همسایگی پاکستان و افغانستان بیش از پیش تشدید شود.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: با فوت ۴۶۲ نفر دیگر از هموطنان مبتلا به کووید-۱۹ در شبانه روز گذشته تعداد جان باختگان این بیماری در ایران به ۷۰ هزار و ۵۳۲ نفر رسید. پنج هزار و ۲۸۷ بیمار بدحال نیز در بخش مراقبت های ویژه بیمارستانی (آی سی یو) بستری هستند.

در این مدت ۲۰ هزار و ۹۶۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۳۸۶ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۴۳۸ هزار و ۱۹۳ نفر رسید.

منبع: ایرنا
انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.