تحولات لبنان و فلسطین

وزیر نفت گفت: سالیانه رقمی معادل ۳۵ میلیارد دلار به مردم به صورت یارانه گاز داده می‌شود.

سالی ۳۵ میلیارد دلار  یارانه گاز به مردم داده می‌شود

به گزارش قدس آنلاین بیژن زنگنه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش «علیرضا ورناصری قندعلی» نماینده مسجدسلیمان و لالی و هفتگل و اندیکا درباره جمع‌آوری گازهای مشعل و «جلال محمودزاده» نماینده مهاباد درباره گازرسانی و کمبود گاز مایع افزود: گازهای مشعل یا همان گازهایی که به مشعل می‌رود موضوعی است که بیش از ۶۰ سال مطرح بوده و اجرای آن  پیچیده، دشوار و پرهزینه‌ است.

وی بیان‌داشت: مجلس شورای اسلامی نیز به این مساله توجه داشته و آخرین بار در ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه، دولت را موظف کرد تا گازهای مشعل به قیمت عادلانه واگذار شود.

وزیر نفت اظهار داشت: ما در اجرای این قانون یک مزایده برگزار کردیم و قیمت هر مترمکعب گاز برای پایه مزایده را  نیم سنت تا ۲ سنت تعیین کردیم که تقریبا رایگان بود، اما تعداد مراجعه‌کنندگان اندک بود.

وی ادامه‌داد: بر این اساس قراردادهایی به مقدار نیم میلیون مترمکعب برای ایستگاه جمع‌آوری گازهای مشعل میدان پارسی و مارون ۳ امضا و راه‌اندازی شد و تاسیسات جمع‌آوری چند مورد دیگر نیز به ظرفیت یک میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب انجام شد، اما مقادیر بسیار کم بود.

این مقام مسوول اضافه‌کرد: برای جمع‌آوری گازهای مشعل باید واحدهایی به نام ان. ‌جی. ‌ال یا  پالایشگاه گازی ساخته شود، در این واحدها گازهای جمع آوری شده از چاه‌های مختلف، شیرین‌سازی و تفکیک و هر کدام برای هدفی مصرف می‌شوند، اما این موضوع به سرمایه‌گذاری زیادی نیاز دارد.

وی درباره ساخت پالایشگاه گازی با بیان اینکه این بخش نیازمند سرمایه‌گذاری سنگین است، تاکید کرد: این مهم پیشتر فقط به صورت دولتی انجام می‌شد، اما در این دولت به بخش خصوصی مجوز داده شد تا برای سرمایه‌گذاری حضور یابد.

وزیر نفت با بیان اینکه اقدامات بسیاری در خوزستان و فلات مرکزی در زمینه گاز انجام شده است، اظهار داشت: تا آخر سال ۱۴۰۱ به بیش از ۹۰ درصد جمع‌آوری گاز دست خواهیم یافت.

وی افزود: البته در مسجد سلیمان گازهای به دست آمده منتقل نمی شود تا فرصت استفاده و بهره مندی از این منطقه سلب نشود.

زنگنه با اشاره به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، تصریح کرد: سه میلیارد سرمایه‌گذاری در این پالایشگاه انجام شده که ۳.۴ میلیون متر مکعب خوارک برای تولید کالاهای پتروشیمی جمع آوری می کند.

وی ادامه‌داد: در شرق کارون تولید گازها به دو پالایشگاه بیدبلند و مارون منتقل می شود که ۱۷.۵ میلیون متر مکعب تولید آن است.

وزیر نفت با بیان اینکه ان جی ال ۳۲۰۰ در غرب کارون ۱.۴ میلیارد دلار هزینه نیاز دارد، تاکید کرد: فاز نخست این پالایشگاه امسال راه اندازی می‌شود که ۹.۶ میلیون متر مکعب برای پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) گاز منتقل می‌کند.

زنگنه اظهار داشت: پالایشگاه هنگام که گاز جزیره قشم را جمع آوری می‌کند احداث شده و در دست بهره‌برداری است، در این زمینه دولت قدم بزرگی برداشته و سال ۱۴۰۱ به اتمام خواهد رسید.

وی با بیان اینکه صادرات گاز در دولت فعلی ۲ برابر افزایش را تجربه کرده است، تصریح کرد: صادرات گاز خام‌فروشی محسوب می‌شود، به همین دلیل اولویت کشور صادرات محصولات پتروشیمی تولید شده از گاز است.

وزیر نفت خاطرنشان‌کرد: دو سند تهیه شده که یکی تراز مصرف و تولید گاز است که در افق ۱۴۲۰ بر بهینه سازی تاکید می کند و دیگری در زمینه حمل و نقل که به عنوان ریل گذاری برای دولت آینده محسوب می شود.

گازرسانی به بیش از ۹۰ درصد روستاها

وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد روستاها گازرسانی شده‌اند، تاکید کرد: ۴۳ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی روستایی و ۴۰ هزار میلیارد تومان برای خطوط انتقال هزینه شده است.

زنگنه با بیان اینکه پوشش گازرسانی کل خانوارهای شهری و روستای در حال حاضر به ۹۳ درصد رسیده است، اظهار داشت: این مهم در مهاباد به ۸۰ درصد، سردشت به ۳۴ درصد و پیرانشهر به ۷۲ درصد رسیده است.

وی با اشاره به اینکه اکنون فقط چهار میلیون نفر در سراسر ایران از نعمت گاز طبیعی بهره‌مند نیستند، گفت: در هر سال پالایشگاه‌ها هفت هزار تن گاز مایع تولید می‌کنند که در دو سال اخیر پنج هزار و ۵۰۰ تن آن در داخل توزیع شده است، این در حالی است که بر اساس محاسبات هر نفر ۱۱ کیلو در ماه و در مجموع سالیانه ۲ هزار تن گار مایع مصرف می‌کند.

وزیر نفت تصریح‌کرد: فاصله دو هزار تن مصرف خانوار تا پنج‌هزار و ۵۰۰ تن توزیع به مصارف غیر می‌رسد که از جمله آنها خودروهای فرسوده است.

وی با بیان اینکه گاز مایع قاچاق نمی‌شود اما به سایر مصارف در داخل می‌رسد، خاطرنشان‌کرد: همه تولیدات پالایشگاه‌ها به مصرف داخلی می‌رسد.

زنگنه با بیان اینکه ۹۵ درصد مردم کشور از گاز بهره‌مند شده‌اند، ادامه‌داد: در برخی مناطق آذربایجان غربی مشکلاتی است که باید رفع شود و پوشش گازرسانی در این استان به ۷۸ درصد رسیده و در برخی استان‌های دیگر به ۹۰ درصد نیز رسیده است.

انتهای پیام/

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.