قدس آنلاین: به گزارش خبرگزاری تسنیم، صنعت چاپ در دو سال گذشته به دلیل مسائل ناشی از اپیدمی کرونا فراز و فرودهای بسیاری را متحمل شده است از تعطیلی واحدهای مختلف تا افزایش سفارشات در حوزه چاپ وبستهبندی و... بااین وجود وضعیت اقتصادی این صنعت همچنان نامطلوب است. اتحادیه چاپخانهداران تهران اخیراً تعرفه خدمات چاپی را تعیین و منتشر کرده است، این قیمتگذاری و تعیین تعرفه در حالی رخ میدهد که طی دو تا سه سال اخیر قیمتگذاری جدی از سوی اتحادیه انجام نشده بود. در این میان برخی از فعالان این صنعت انتقاداتی را به روند قیمتگذاری مطرح کردهاند از جمله اینکه باید این قیمتگذاریها مرحله به مرحله انجام میشد تا بازار دچار تنش نشود و یا هیچ ضمانت اجرایی برای عمل کردن تمام صنف به این قیمتها وجود ندارد و ارزانفروشی برخی موجب ایجاد رقابت ناسالم و از دست رفتن سفارش برای واحدهای عملکننده به تعرفه خواهد شد.
برای بررسی بیشتر تعرفه مذکور و روند قیمتگذاری به سراغ احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران رفتیم. ابوالحسنی قیمتگذاری مذکور را کارشناسی شده میداند و مدعی است که این قیمتهای اعلامی حداقل قیمتهاست و تعرفه برای سال ۱۴۰۰ دوباره تغییر خواهد کرد. مشروح گفتوگوی تسنیم با ابوالحسنی را میتوانید در ادامه بخوانید:
* تسنیم: یکی از نخستین اقدامات هیئتمدیره اتحادیه چاپخانهداران تهران در مدت زمان روی کار آمدن تعرفهگذاری بوده است. در این میان چه مقدماتی طی شد تا به این قیمتها رسیدید؟
قیمتگذاری و تعرفه خدمات چاپ دغدغهای بود که صنف از مدتها پیش دنبال آن بود و همیشه این انتقاد وجود داشت که چرا اتحادیه کاری انجام نمیدهد و ما برخلاف صنوف دیگر چند سالی است که تعرفه مشخص نداریم. در این راستا پس از استقرار و ثبات در اتحادیه بر آن شدیم تا با کارگروهی از دوستان و صاحب نظران این صنف بعد از دو ماه بررسی و آنالیز کردن برای خدمات چاپ تعرفهای ارائه کنیم.
این تعرفهها حداقل قیمتهای مدنظر کارشناسان این کارگروه است، چرا که با افزایش یکباره نمیخواستیم بازار را دچار تنش کنیم. تعرفه فعلی در حقیقت قیمتهایی است که برخی از چاپخانههای فعال در سال گذشته برای خود منظور کرده بودند، بنابراین این مسئله وجود دارد که تعرفهها دوباره در سال ۱۴۰۰ با تغییر مواجه شده و به قیمت واقعی نزدیکتر شوند.
* تسنیم: چرا با وجود قیمتگذاری از سوی اتحادیه در بدنه چاپ برخی از فعالان با قیمتهای پایین به فعالیت ادامه میدهند و این قمیتهای تعیین شده را موجب از دست رفتن بازار میدانند؟
در صنف چاپ برخی از بدنه متوسط رو به پایین صنف به لحاظ اقتصادی با تعرفههای بسیار ناچیز اقدام به فعالیت میکنند چرا که تصورشان این است که اگر تعرفه قیمت پایینی داشته باشد، میتوانند در این بازار رقابت سر پا بمانند، اما این اشتباه است و در مجموع به ضرر صنف تمام میشود و رقابت ناسالم ایجاد میکند.
تعطیلی یا تغییر کاربری ۱۲۰ چاپخانه طی دو سال گذشته
با توجه به همین قیمتشکنیها و ایجاد رقابت ناسالم در دو سال گذشته بیش از ۱۲۰ چاپخانه از گردش کاری در این صنعت خارج شده و به تعطیلی یا تغییر کاربری رسیدهاند. یکی از مهمترین دلایل این اتفاق، عدم تامین هزینهها بود. در این میان چاپخانههای کوچک برای بقای خود به هر قیمتی تن دادهاند که زمینهساز تخلفات فراوان نیز شده است.
* تسنیم: اینکه قیمت پایینی برای خدمات خود در نظر گرفتهاند از نظر قانون تخلف است؟ یا تخلفات مربوط به حوزههای دیگر بوده است؟
یکی از اقدامات اخیر ما بازرسی از چاپخانهها بود، در روند بازرسیها متوجه ۲۰۰ مورد تخلف شدیم، چاپحخانهای برای بقای خود حاضر شده بود جعبه داروهای تقلبی را با قیمت بسیار پایینی تهیه کند. هر جعبه آمپول تقلبی که در بازار بیش از دو میلیون تومان بفرئوش میرفت را به بهای هزار تومان چاپ میکرد. این اقدامات جایگاه صنعت چاپ را آسیب میرساند.
* تسنیم: آقای ابوالحسنی برخی از دوستان چاپ این افزایش یکباره تعرفهها را موجب از دست رفتن بازار میدانند، رشد ۴۰ تا ۸۰ درصدی در برخی تعرفهها موجب ایجاد همین رقابت ناسالم خواهد شد در نتیجه چاپخانههایی که به تعرفه عمل میکنند از بازار کار خارج میشوند، چه ضمانت اجرایی برای عمل به تعرفه در کل صنف وجود دارد؟
ببینید همین الان هم تعرفهها پایین است و برای همین است که دوباره در سال ۱۴۰۰ تعرفه جدید تصویب خواهیم کرد تا به قیمتهای واقعی نزدیک شویم. برخی دوستان چاپ برای بقای عمر واحد خود بدون احتساب هزینههای جاری و استهلاک و ... قیمت گذاری میکردند که اغلب چاپچی هستند نه چاپخانه وگرنه بالغ بر ۶۰ تا ۷۰ درصد چاپخانهها این قیمتها را سال گذشته اعمال میکردند و برخی به ما اعتراض داشتند که قیمتها را پایین گذاشتهاید.
* تسنیم: ضمانت اجرایی اینکه همان تعداد چاپخانههای کوچک به تعرفهها عمل کنند و رقابت سالم در بازار ایجاد شود چیست؟
در تمام صنوف چه در داخل کشور و چه درخارج از ایران وقتی اتحادیهها تعرفه خدمات ارائه میکنند، نه گرانفروشی و نه زیرفروشی توجیهی ندارد، با توجه به اینکه یکی از وظایف اتحادیهها کمک به بقای صنف است، یکی از وظایفه اولیه ما تعرفهگذاری است و همانطور که با گرانفروشی برخورد خواهیم کرد با ارزانفروشی بدون توجیه نیز برخورد خواهیم کرد. بر اساس اصل ۴۴ ماده ۴۵ قانون نظام صنفی مواردی که منجر به اخلال در رقابت بین صنف شود ممنوع است.
حجم تخلفات بالا در ۱۵ تا ۲۰ واحد چاپی
* تسنیم: گفتید که اخیراً بازرسیهایی از چاپخانهها داشتید و ۲۰۰ مورد تخلف به ثبت رسیده است. این تخلفات از چه نوع و دستهای بودهاند؟
ببینید در صنف چاپ ۹۵ چاپخانه بدون مجوز از اتحادیه و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به فعالیت هستند. وزارت ارشاد در رابطه با محتوا نظارت میکند و اتحادیه به بررسی جوازها، رعایت نرخ اتحادیه، چاپ بدون مجوز و.. میپردازد. یکی از تخلفات آشکاری که در این بازرسیها با آن برخورد داشتیم چاپ جعبه داروهای تقلبی به طور گسترده بود. حجم تخلفاتی که انجام شده بود متاسفانه بالا بود و ما ۱۵ تا ۲۰ واحد چاپ متخلف را شناسایی کردیم.
* تسنیم یکی از انتقاداتی که برخی از فعالان صنف چاپ به تعرفههای جدید داشتند این بود که برخی از خدمات چاپ در این تعرفه دیده نشده است، چرا نرخگذاریها کامل نیست؟
یکسری از خدمات پیش از چاپ و پس از چاپ در زیرمجموعه اتحادیه ما قرار ندارد، ولی قرار است به زودی اتحادیههای چاپ، لیتوگراف و صحاف با هم ادغام شوند. البته ما برای برخی خدمات ازجمله زینک که جزو خدمات پیش از چاپ است برای واحدهای تجمیعی که زیر نظر ما فعالیت میکنند قیمتگذاری کردیم ولی برای واحدهای لیتوگراف که زیر نظراتحادیههای دیگر هستند ورود نکردیم. به زودی با این اتحادیهها نیز جلساتی خواهیم داشت تا قیمتگذاری گستردهتر شود.
افزایش قیمت تعرفه چاپ کتاب به ۴ درصد قیمت پشت جلد نیز نمیرسد
* تسنیم: در وضعیت فعلی اقتصاد کشور ، وضعیت اقتصادی مشاغلی که با چاپ سر و کار دارند از جمله نشر نیز چندان مناسب نیست در این میان افزایش تعرفه خدمات چاپ به ضرر ناشران و در نهایت مصرفکنندگان کتاب تمام میشود چرا که قیمت کتاب را افزایش دوباره خواهد داد. در قیمتگذاریها تا چه اندازه حقوق مصرفکننده را در نظر گرفتید؟
ما از نظر قانون وظیفهای برای مصرفکننده نداریم، اما از نظر انسانی چرا. کتاب یک کالای مهم برای کشور ما که انقلابش یک انقلاب فرهنگی بود به حساب میآید، طبیعتا ما نیز به این موضوع توجه داشتیم و تعرفه خدمات چاپ کتاب را چندان افزایش ندادیم. افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی تعرفه خدمات چاپ کتاب به چهار درصد قیمت پشت جلد یک کتاب نیز نمیرسد و نمیتوان گفت که افزایش تعرفه چاپ منجر به گرانی کتاب خواهد شد. هر یک ازدوستان اگر بررسی کردند و دیدند بیشتر از ۴ درصد است ما حاضر هستیم تعرفه را هر چه میگویند قرار دهیم.
انتهای پیام/
نظر شما