پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه و افغانستان درگفتوگو با قدس آنلاین در خصوص مشکلات پیش روی مردم افغانستان در مبارزه با گروهک تروریستی طالبان گفت: بحران های افغانستان را باید از زاویه مسائل قومیتی این کشور مورد نقد و بررسی قرار داد. با شناخت قومیتهای اصلی این کشور که عبارتند از پشتونها، ازبکها، تاجیکها و شیعه مذهبها میتوان دریافت که چرا مسألهای به نام طالبان از این کشور جمع نمیشود یا چرا همت کافی برای مبارزه قاطعانه با این گروهک تروریستی وجود ندارد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: با بررسی ترکیب جمعیتی افغانستان و نگاهی به پشتوانه و عقبه قومی آنها میتوان دریافت که بخش بزرگی از مردم افغانستان یعنی پشتونها هواداران طالبان به شمار میروند. در آن سوی قضیه تاجیکها و هزارههاچنین عقبهای ندارند.
وی دراین باره گفت: عقبه هزارهها به ایران بازمیگردد اما معلوم نیست ایران تا چه اندازه آمادگی برای مهاجرت و ورود هزارهها به کشور وجود داشته باشد. عقبه تاجیکها هم که به تاجیکستان بازمیگردد مشخص است اما به هر حال دولت تاجیکستان با دولت مرکزی افغانستان مرتبط است، یعنی دولت تاجیکستان بیشتر از تاجیکها با دولت افغانستان مرتبط است، به این دلیل که دولت تاجیکستان نگران از تلاشهایی است که طرفداران نهضتهای اسلامی دراین کشور برای سرنگونی حکومت دارند.
ملازهی در این باره تصریح کرد: واقعیت این است که عقبهای که پشتونهای طالبان دارند در این سو یعنی درسایر قومیتها وجود ندارد؛ شاید به این دلیل است که طالبان درافغانستان میتازد، ضمن اینکه هر کدام از کشورهایی که قومیت هایی از افغانستان از آنها هستند نیز براساس منافع خاص خود مسائل سیاسی و نزاعهای داخلی افغانستان را دنبال میکنند، ضمن اینکه میزان حمایت آنها از گروههای قومی نام برده شده، آنقدر قوی نیست که بتوانند در برابر طالبان و حامیان آنها یعنی پشتونها بایستند.
وی در این باره گفت: به عبارت دیگر، طالبان با پشتوانه قومی قویتری رو به روست به همین دلیل مقاومت بقیه قومیت ها تنها مشروط به عملکرد یکپارچه ای است که متاسفانه تا کنون شاهد تحقق چنین انسجامی در بین آنها نبوده ایم و در حال حاضر تضاد عملکردی دراین قومیت ها مانع ایستادگی کامل در برابر طالبان شده است. به هر حال مقاومت و مبارزه با طالبان نیازمند حمایت کشورهای منطقه است بخصوص کشورهایی که با مسائل قومی رو به رو هستند مثل ایران، ترکمنستان، تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان. اگر این کشورها برای مقابله با طالبان در کنار هم قرار بگیرند و عملکرد یکپارچهای داشته باشند حتماً قومیتهای افغانستان نیز با آنها همراه خواهند شد، موضوعی که متأسفانه در شرایط کنونی محقق نشده، لذا طالبان در حال حاضر دست بالا را دارد.
پیرمحمد ملازهی در خصوص تهدیدات امنیتی طالبان برای ایران گفت: واقعیت این است که نیروهای ضد ایرانی مثل گروهک جیش العدل در میان طالبان وجود دارند که برای جمهوری اسلامی ایران، تهدید امنیتی به شمار می روند. با استقرار و تسلط طالبان بر افغانستان قطعا شاهد افزایش تهدیدات امنیتی وتهدید تشدید مهاجرت ها ، افزایش ترانزیت مواد مخدر از ایران خواهیم بود. کاهش امنیت در افغانستان در مجموع برای ایران بسیار پر هزینه خواهد بود و ایران را لحاظ افزایش مهاجرین، امنیت شرق کشور و به لحاظ سیاسی در افزایش ارتباطهای پرتنش با کشورهای عربی و پاکستان دچار مشکلاتی خواهد کرد.
انتهای پیام/
نظر شما