تحولات منطقه

او مبارزی تمام معنا با خلوص نیت کامل در راه آزادی فلسطین بود و هیچ گاه راه صواب مقاومت را رها نکرد.

 مبارز خستگی‌ناپذیری که همیشه در خط مقاومت باقی ماند
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، چهارشنبه 16 تیر 1400 چراغ عمر مبارزی خاموش شد که یک عمر برای آزادی فلسطین مسیر جهاد را دنبال کرده بود. ابوجهاد، مبارزی است که با وجود انحراف بسیاری از کسانی که در مسیر مبارزه با او همراه بودند روی لبه تیغ مبارزه با فلسطین هیچ گاه نلغزید و به بیراهه نرفت.

زندگی و حیات

احمد جبریل سال 1938 (1317هجری شمسی) در روستای «یازور» در حومه شهر یافا به دنبال آمد. پدرش فلسطینی و مادرش سوری بودند. سال 1948 در حالی که 10 سال بیشتر نداشت در پی اشغال فلسطین مجبور به ترک موطن خود شده، به قنیطره سوریه که دایی هایش در آنجا سکونت داشتند مهاجرت کردند. دایی‌های جبریل که علیه حضور فرانسه در سوریه مبارزه می‌کردند و برخی از آنها در این مسیر به زندان رفته و به شهادت رسیدند، تأثیر قابل توجهی بر وی داشتند.

کشور فلسطین , جنبش مقاومت اسلامی |حماس ,

سال 1956 مدرک متوسطه خود را در دمشق گرفت و برای تحصیلات تکمیلی به قاهره رفت. سال 1959 از دانشکده جنگ قاهره فارغ التحصیل شد. در همان زمان تحصیل در دانشکده جنگ در اتحادیه دانشجویان در فعالیت‌های سیاسی شرکت کرد و اندیشه مبارزه مسلحانه برای آزادی فلسطین در ذهنش جرقه زد.

تأسیس جبهه آزادی بخش فلسطین

هنگامی که از دانشکده جنگ قاهره فارغ التحصیل شد به شدت تحت تأثیر انقلاب الجزایر و «جبهه آزادی بخش الجزایز» قرار داشت و به دلیل همین تأثیر در همان سال 1959 «جبهه آزادی بخش فلسطین» را تأسیس کرد. سازمانی که او ایجاد کرد سال 1965 در مقطع کوتاهی با جنبش فتح متحد و ادغام شد. سال 1967 با جریان‌های ملی ، عربی و چپگرا آشنا شد و با ادغام در آن جریان‌ها در این سال، همچنین جنبش «قهرمانان بازگشت» به ریاست «ودیع حداد»، «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین» را با کمک «جرج حبش» تأسیس کردند که ریاست آن را «جرج حبش» بر عهده داشت و «احمد جبریل» فرماندهی شاخه نظامی آن را در دست داشت. اما یکسال بعد در 1968 از جرج حبش جدا شده، «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» را تأسیس کرد که عملیات‌های ویژه‌ای را علیه اشغالگران پایه ریزی و اجرا کرد.

او به شدت مخالف مذاکره با رژیم صهیونیستی بود و با وجود آنکه در زمان تأسیس «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» یکی از زیرمجموعه‌های سازمان آزادی بخش فلسطین، ساف به حساب می‌آمد از سال 1974 مخالفت جدی و شدید خود را با مسیر مذاکره و گفتگو با رژیم صهیونیستی اعلام کرد و هیچگاه با جنبش فتح، سازمان آزادی بخش فلسطین، یاسر عرفات و ابومازن رابطه خوبی پیدا نکرد.. به همین دلیل در کنار سوریه و در موضعی که این کشور در آن مقطع اتخاذ کرد باقی ماند و به هیچ وجه با مذاکره کنندگان ساف همراه نشد. این همراهی تا پایان حیات احمد جبریل ادامه داشت و سرانجام نیز او در سوریه در حالی که در کنار گروه‌های مقاومت باقی مانده بود دارفانی را وداع گفت.

«جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» در جریان توافقنامه اسلو با آن مخالفت کرد و با آنکه برخی دیدگاه‌های سیاسی این گروه فلسطین به جریان‌های چپگرا نزدیک‌تر بود اما به دلیل اعتقاد به مبارزه مسلحانه برای آزادی فلسطین در جریان دو انتفاضه در کنار مقاومت قرار گرفت. پس از انتفاضه نیز در سوریه به مبارزه خود ادامه داد. او در جریان بیداری اسلامی و بحران سوریه در کنار مقاومت بود و همواره نگاه مقاومتی خود را بر همگان اثبات کرد.

عملیات‌های نظامی برجسته

احمد جبریل با رویکرد طراحی عملیات‌های نظامی علیه رژیم صهیونیستی از «جرج حبش» جدا شد. اگر چه صهیونیست‌ها انفجار هواپیمای خطوط هوایی سوئیس در سال 1970 را که منجر به کشته شدن 47 نفر شد و همچنین هواپیمای خطوط «العال» رژیم صهیونیستی در سال 1972 را به وی و سازمانی که تأسیس کرد نسبت دادند، اما او در این مسیر نخستین عملیات ویژه نظامی علیه رژیم صهیونیستی را در آوریل1974 طراحی و اجرا کرد. این عملیات علیه شهرک صهیونیست نشین «کریات شمونۀ» در شمال فلسطین اشغالی طراحی شد و طی حمله‌ای که 3 نفر از فدائیان «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» اجرا کردند ده‌ها شهرک نشین صهیونیست کشته و زخمی شدند.

کشور فلسطین , جنبش مقاومت اسلامی |حماس ,

سال 1978 اعضای «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل»، در عملیاتی به نام عملیات «لیطانی» به یک گشتی رژیم صهیونیستی حمله کردند که طی آن 4 سرباز صهیونیست کشته شده، 1 نفر از آنها به اسارت نیروهای فلسطینی درآمد. در مبادله‌ای که سال 1979 صورت گرفت در ازای آزادی سرباز صهیونیست، 76 اسیر فلسطینی در بند رژیم صهیونیستی آزاد شدند.

سال 1983 پس از عملیات ویژه‌ای که «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» در منطقه «الجلیل» اجرا کرد توانست 3 نظامی ارتش رژیم صهیونیستی را به اسارت بگیرد. در مبادله‌ای در سال 1985که به «مبادله جبریل» مشهور شد و بین 3 اسیر رژیم صهیونیستی با فلسطینیان در بند رژیم صهیونیستی صورت گرفت 1150 اسیر فلسطینی از زندان‌های رژیم صهیونیستی آزاد شدند.

نوامبر 1987 دو نفر از رزمندگان جبهه با پرواز پاراگلایدر نزدیک شهرک صهیونیست «کریات شمونۀ» فرود آمده، تعدادی از نظامیان رژیم صهیونیستی را پیش از شهادت به هلاکت رساندند.

در فهرست ترور رژیم صهیونیستی

احمد جبریل از همان آغاز فعالیت‌های مسلحانه در فهرست رژیم صهیونیستی قرار داشته است. صهیونیست‌ها وی را یکی از مهمترین دشمنان خود توصیف کرده‌اند و بارها برای ترور وی تلاش کردند اما هیچ گاه موفق به این امر نشدند.

یکی از مهمترین عملیات‌های ترور علیه احمد جبریل سال 1986 صورت گرفت که رژیم صهیونیستی هواپیمایی را که قرار بود احمد جبریل با آن از لیبی به سوریه سفر کند، ربود اما احمد جبریل در لحظات آخر، از سفر هوایی خودداری کرده بود.

اما سال 2002 «جهاد جبریل» فرزند وی را که مسئول شاخه نظامی «جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین- فرماندهی کل» بود طی بمب گذاری اتومبیلش در منطقه «تلۀ الخیاط» بیروت به شهادت رساندند.

خلاقیت و نوآوری‌های احمد جبریل در مبارزه

احمد جبریل که مبارزه مسلحانه علیه رژیم صهیونیستی را اواخر دهه 1950 میلادی آغاز کرد مبدع روش‌های مبارزه‌ای بود که پیش از وی کسی به آنها مبادرت نورزیده، برای اولین بار او از این روش‌ها علیه صهیونیست‌ها استفاده کرد.

او نخستین کسی بود که از حفر خندق و غارهای مصنوعی در کوه‌ها برای محافظت از مبارزان مسلح فلسطینی استفاده کرد. انفجار از راه دور توسط او نخستین بار به کار گرفته شد. عملیات شهادت طلبانه توسط رزمندگان فرماندهی کل اجرا شد. او اولین کسی است که موشک و گلایدر و پاراگلایدر را در عملیات به کار گرفت و مدرسه‌ای حقیقی در مورد مذاکره برای مبادله اسرا به وجود آورد. او فرماندهی است که بزرگترین عملیات مبادله اسیر را در تاریخ اشغال فلسطین طراحی و اجرا کرد و به موجب آن بسیاری از فرماندهان گروه‌های فلسطینی را از بند رژیم صهیونیستی آزاد کرد که یکی از آنها شهید «شیخ احمد یاسین» رهبر معنوی و مؤسس جنبش حماس بود. برخی از این فرماندهان و رهبران فلسطینی هنوز در حال مبارزه با رژیم صهیونیستی هستند.

بیشتر بخوانید

 همه چیز برای فلسطین 

کشور فلسطین , جنبش مقاومت اسلامی |حماس ,

او تمام عمر و توان خود را صرف فلسطین کرد و با آنکه در مسیر مبارزه بود کتابی در خصوص مسئله فلسطین تألیف کرد. کتاب فوق با عنوان «مواقف فی الاستراتیجیة فلسطین حریة الأمة وأمنها الحیوی قراءة حرة والاستماع» «موضع گیری در راهبرد فلسطین، آزادی امت و امنیت زنده آن» نام دارد که با موضوع فلسطین و ارتباط آن با امنیت امت اسلام نوشته شده است. او کتاب دیگری تحت عنوان «لا مزید من الفئران : وکأننی موسی، لا أبرح حتی أبلغ» «موش‌های بیشتری نیاز نیست من همانند موسی هستم تا به مقصد نرسم دست نخواهم کشید» او در این کتاب نیز به مسئله اعتماد به نفس فلسطینی‌ها برای رسیدن به نتیجه نهایی و آزادی فلسطین می پردازد. این کتاب یک روانشناسی و ایجاد اعتماد به نفس در  فلسطینی‌ها جهت رسیدن به حقوق حقه ملت فلسطین است. 

احمدجبریل نمونه بارز و الگوی مبارزه است که هیچ گاه از مسیر مبارزه منحرف نشد. او هیچ گاه در مسیر ناصواب قدم برنداشت و تا آخر عمر برای فلسطین در مسیر صواب حرکت کرد. او نمونه بارز یک مجاهد و مبارز حقیقی بود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.