تحولات منطقه

روستای مشوکی(سربیشه) به هفتاد رود معروف است، چراکه تعداد زیادی رود از آن می‌گذرد که اگر سدی را ایجاد کنند کشاورزی بسیار رونق می‌گیرد، اما متأسفانه این کار را انجام نمی‌دهند و زمستان و هنگام بارندگی آب رودخانه از روستا خارج و روانه مرزهای افغانستان می‌شود.

هفتاد رودی که ساکنانش تشنه اند اما همسایه را آباد می‌کند
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، امروزه در کشور کم آبی و بحران آب بیش از هر چیز دیگری جولان می‌دهد، کمبود آب، مدیریت نادرست منابع آبی و خشکسالی در شرق کشور که دارای اکو سیستم خشک و نیمه خشک است بسیار نگران کننده است؛ چون عامل حیات موجودات زنده و گیاهان بسته به وجود مایعی گران‌بها به نام آب است، در بیشتر نقاط کشور سراب جایگزین چشمه‌های آب شده است، مردم مناطق محروم برای دست یابی به آب و جلوگیری از خشک شدن زمین‌های زراعی و حرارت سوزانی که بر این آبادی‌ها قالب شده دست و پنجه نرم می‌کنند.

به عقیده بسیاری از افراد سد و سد سازی یکی از راهکارهای اصلی راهبری آب و مقابله با خشک شدن و تپیدن قلب این زمین هاست، زمین‌هایی که مدتی است جوشیدن قطرات آب را در رگ‌های خود احساس نکردند و الان نیازمند یک سد هستند یاری مسولان را می‌طلبند.

مهاجرت صلاح تخریبگر بی آبی

مردم روستای مشوکی به کشاورزی و دامداری مشغول و امورات خود را این گونه می‌گذرانند، اما چند سالی است نبود در آمد، بیکاری، خشک شدن قنات‌ها سبب ریزش جمعیت این روستا شده است.

 امیدها برای ماندن در روستا کاسته شده و جوانان عازم کوچ به شهرها هستند، از طرفی بی‌آبی و سپس کرونا نمکی بر روی زخم‌های این روستا است.

برای اینکه از مشکلات روستائیان باخبر باشیم سری به این روستا زدیم و با اهالی درخصوص مشکلات روستا صحبت کردیم.

محمد قربانی یکی از اهالی شورای روستا می‌گویند: روستای مشوکی در فاصله ۱۸ کیلومتری مرز افغانستان و ۶۰ کیلومتری تا بخش درح و ۲۳۰ کیلومتری مرکز استان خراسان جنوبی واقع شده است.  

او می گوید: دولت از سال ۸۴ قرار است که در بالاتر از روستای مشوکی سد خاکی را ایجاد کند تا آبی که از روستاهای بالا به‌هنگام بارندگی جاری می‌شود در آن ذخیره شود.

او اظهار می‌کند: روستای مشوکی (سربیشه) که واقع در ۱۸ کیلومتری مرز افغانستان است، همانند دیگر روستاهای مرزی داری اهمیت ویژه ای است، آنها مهم ترین مسولیت در حفظ و حراستِ مرزها را بر عهده دارند و غم انگیز است به خاطر بی‌آبی به شهرها مهاجرت کرده تا از طوفان کم آبی در امان باشند.

حسین خسروی یکی از معتدین روستا نیز گفت: درحال حاضر روستای مشوکی وضعیت مناسبی در خصوص آب کشاورزی ندارد و زمین های زراعی روستا در کمبود آب رو به نابودی می‌روند.

او می‌گوید: مردم روستا از این نگران هستند که با وجود وعده‌های داده شده، اما هنوز سال‌هاست اقدامی صورت نگرفته است.

خسروی با اشاره به اینکه خشک شدن زمین‌های زراعی سبب کمبود غلات برای دام‌ها نیز شد، گفت: مردم روستا مشکلات زیادی درخصوص کمبود آرد و غلات و تامین خوراک دام دارند.

این معتمد روستا درخصوص راه روستایی نیز می‌گوید: روستای مشوکی با وجود مرزی بودن اما راه مناسبی برای تردد ندارد و متاسفانه هرساله شاهد از دست دادن جان عزیزانمان در این جاده هستیم.

او اظهار می‌کند: مردم روستا از مسولین انتظار دارند توجه ویژه ای به آنها شود چرا که روستای مشوکی دارای پتانسیل و موقعیت خوبی است، هم مرز بودن با مرز ماهیرود می‌تواند فرصت شغلی خوبی برای اهالی باشد که مشکلات و کمبود امکانات برای روستائیان باعث شده این پتانسیل خوب نادیده گرفته شود و جوان‌ترها میل به مهاجرت به شهر پیدا کنند.

احیای قنات راهی برای گذر از بحران

مریم خسروی یکی از بانوان روستای مشوکی نیز می‌گوید: زنان روستا علاوه بر اینکه در کنار کار کشاورزی و دامدارای هم پای مردان کمک می‌کنند، به کار قالی بافی نیز مشغولند.

او با اشاره به اینکه در روستا قنات‌هایی با قدمت چندین هزار ساله وجود دارد که اگر احیا شود، به کشاورزی منطقه نیز کمک می‌شود از مسئولین خواست در بحث احیای قنات توجه ویژه داشته باشند.

هادی احسانی معاون طرح توسعه شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: در خصوص وضعیت طرح تغذیه مصنوعی مشوکی، مطالعات اولیه طرح با هدف کنترل، جلوگیری از خروج سیلاب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی منطقه از سال ۱۳۸۴ شروع شده است و در سال ۱۳۹۸ به منظور بروزرسانی مطالعات اولیه طرح، بازنگری مطالعات مرحله اول و دوم طرح به مشاور ذیصلاح واگذار شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر بازنگری مطالعات مرحله اول به اتمام رسیده و در شرایط عدم تخصیص اعتبار در سال جاری، عملیات نقشه برداری طرح ابلاغ و انجام شده است.  

علی احسانی افرود: لازم به ذکر است علی رغم اعلام پروژه به عنوان یکی از پروژه‌های اولویت دار این شرکت در شهرستان سربیشه، اعتبار تخصیص یافته در سال ۱۳۹۹ به میزان ۲۴۰ میلیون ریال و در سال ۱۴۰۰ صفر بوده که دلیل اصلی تاخیر در اتمام مطالعات و شروع عملیات اجرایی طرح است.

احسانی درخصوص هدر رفت آب نیز گفت: چهار بند بزرگ در مسیر رودخانه احداث خواهد شد که سیلاب را کنترل کرده و باعث تغذیه چاه‌های پایین دست می‌شود.

روستاهای مرزی برای هر کشوری از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه خود روستائیان بهترین نیروها برای دولت در حفظ و حراست از مرزها هستند. روستایانی که بدون هیچ ادعایی حاضرند در قبال حل مشکلات در روستا بمانند و از مرزها دفاع کنند

منبع: ایسنا

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.