تحولات منطقه

سمیه، ۴۷ ساله به قصد عمل جراحی زیبایی و انحراف بینی در مشهد به اتاق عمل می‌رود، اما هیچ‌گاه به کانون خانواده برنمی‌گردد.

فوت یک زن در پی عمل جراحی زیبایی و انحراف بینی در مشهد
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، محسن، همسر  سمیه می‌گوید: « همسرم۴۷ ساله بود و ما دو فرزند دختر و پسر داشتیم. او برای درمان انحراف بینی به دکتر مراجعه می‌کند، اما پزشک به او پیشنهاد عمل زیبایی نیز می‌دهد. در نهایت سمیه به قصد عمل جراحی زیبایی و انحراف بینی به اتاق عمل می‌رود که بر اثر چندین خطای پزشکی هرگز به کانون خانواده باز نمی‌گردد.

در روز عمل، طولانی شدن بی‌خبری از سمیه نگرانم کرد. چندین بار به کادر درمان مراجعه کردم، اما خبری نمی‌دادند تا اینکه پزشک بعد از چندین ساعت اطلاع داد که سمیه خونریزی دارد و در این کلینیک امکانات نیست و باید به اورژانس بیمارستان منتقل شود. در همین شرایط به جای اینکه همسرم را به بیمارستان مجهزتر بفرستند به بیمارستان طرف قرارداد خود منتقل کردند.

کلینیکی که همسرم در آن جراحی شد امکانات و تجهیزات لازم مانند اتاق  ICU و بانک خون نداشت و ما از این قضیه با خبر نبودیم در صورتی که پزشک کاملا در جریان امکانات کلینیک بود و در همان شرایط مریض را پذیرش کرده است.

عمل همسرم به‌جای ۲ ساعت،  ۳ ساعت به طول انجامید؛ یعنی مشکلات در حین عمل وجود داشته و به ما گفته نمی‌شده. با وجود اینکه خون زیادی از سمیه رفته بود، سه ساعت و نیم بعد از تمام شدن عمل، بیمار را به بیمارستان طرف قرارداد خود منتقل کردند. سطح هوشیاری هنگام رسیدن به بیمارستان ۵ تشخیص داده شده است. پس از یک روز که سمیه در کما بود به یک بیمارستان دولتی دیگر منتقل شد؛ زیرا بیمارستان طرف قرارداد  آنژیوگرافی مغزی  نداشت.

 بعد از اتمام جراحی دکتر عمل را موفقیت‌آمیز عنوان کرده بود. او با اینکه از وضعیت سمیه باخبر بوده او را را به ICU  و مکانی که امکانات ویژه داشته باشد، منتقل نکرده  و در اتاق ریکاوری نگه می‌دارد تا به‌هوش بیاید.

جراحی بینی سمیه ۱۳ آبان ساعت ۱۰:۴۰ صبح آغاز و  ساعت۱۳:۴۰تمام شد، اما سمیه را ساعت ۵ بعدازظهر به اورژانس بیمارستان منتقل کردند. در طول این مدت سمیه در اتاق ریکاوری بدون تجهیزات نگهداری شده است. او در کلینیک بر اثر خونریزی دچار صدمات مغزی می‌شود و این امر سبب پایین آمدن سطح هوشیاری او شده است. همسرم ۲۰ آبان در بیمارستان قائم فوت کرد. 

چندین بی‌احتیاطی و خطا در این عمل وجود دارد که جراح کاملا در جریان آن‌ها بوده است. اگر این جراح، سمیه را به موقع به اورژانس منتقل می‌کرد یا در بیمارستانی که دارای تجهیزات لازم بود جراحی را انجام می‌داد، شاید اکنون همسرم در کنار ما بود.

 گزارش تحلیلی پزشکی قانونی هنوز اعلام نشده، اما در جواز دفنی که به ما دادند، علت فوت شکستگی و خرد شدن جمجمه، بریدگی رگ خون، خونریزی و سکته مغزی عنوان شده است. 

ما این اتفاق را اطلاع‌رسانی و پیگیری کردیم که بگوییم صرفا به اعتماد، اعتبار و معروفیت پزشک اکتفا نکنید؛ زیرا بیمارستان و داشتن امکانات و تجهیزات نقش مهمی در جراحی دارد. جراحی بینی آن‌طور که در جامعه ما آسان گرفته می‌شود، آسان نیست. خطرات زیادی در پی این جراحی وجود دارد که نادیده گرفته می‌شود.

این پزشک توسط افراد مختلفی به سمیه معرفی شده بود و اسم خوبی در بین پزشکان جراح پلاستیک و زیبایی در مشهد دارد. بعد از  این ماجرا و بررسی‌هایی که انجام دادیم متوجه شدیم که این پزشک جراح گوش‌ و حلق و بینی نیست و فقط جراح پلاستیک زیبایی است. این سوال وجود دارد که پزشک چگونه جراحی انحراف بینی را پذیرفته است؟ این کلینیک دارای متخصصان جراح پلاستیک است که روزانه جراحی زیادی در آن‌جا انجام می‌دهند، اما امکانات لازم برای جراحی را ندارد. با این توصیف که این کلینیک بانک خون و اتاق مراقبت‌های ویژه ندارد، چگونه مشغول به فعالیت است و روزانه جراحی‌های زیادی انجام می‌دهد؟

شکایات لازم بعد از فوت سمیه به نظام پزشکی مشهد و دادگاه شده است، اما بعد از چند روز که از شکایت ما می‌گذرد، متاسفانه هنوز این پزشک مشغول به کار است و کلینیک همچنان دایر است و عمل جراحی انجام می‌دهد.»

کاظم غفاریان، مدیر نظارت و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز درخصوص این پرونده، اظهار کرد: مواردی که منجر به فوت بیمار می‌شود حتما باید به پزشکی قانونی ارجاع داده شود. پزشکی قانونی درنهایت علت فوت بیمار را مشخص می‌کند. 

وی افزود: پزشکی قانونی هنوز نظر خود در خصوص فوت خانم مرادی  را به طور قطعی اعلام نکرده و تا زمانی که پزشکی قانونی و قاضی پرونده نظر خود را اعلام نکنند، ما نیز نمی‌توانیم کسی را متهم کنیم.

مدیر نظارت و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خانواده خانم مرادی به نظام پزشکی مراجعه کردند، ما نیز در حال ‌پیگیری شکایت آن‌ها هستیم، اما قاضی باید حکم قطعی را صادر کند.

غفاریان در خصوص کلینیک‌های جراحی تصریح کرد: در سطح شهر مشهد کلینیک‌هایی دایر است با عنوان کلینیک‌های جراحی محدود که طبق لیستی که نظام پزشکی در اختیار آن‌ها قرار داده است، جراحی‌هایی را انجام می‌دهند که عمل جراحی بینی نیز جزو این لیست است.

وی ادامه داد: در خصوص کمبود بخش مراقبت ویژه و بانک خون  در این کلینیک‌ها باید گفت که این موضوع برای این کیلینیک‌ها کمبود محسوب نمی‌شود؛ زیرا این کلینیک‌ها طبق ضوابط و استانداردهایی که دارند در ابتدا مورد بازدید قرار می‌گیرند و براساس شرایط که دارند که به آن‌ها مجوز لازم داده می‌شود. از لحاظ قانونی این مراکز جراحی محدود باید با بیمارستانی در رابطه با  تامین ICU  و خون قرارداد داشته باشند.

غفاریان گفت: این‌ کلینیک‌ها تعهد دارند که قراردادی با بیمارستانی داشته باشند و این قرار داد را به نظام پزشکی ارائه می‌دهند. برای بیمارستان‌ها نیز همین‌گونه است و به ما اعلام می‌کنند که چه کلینیک‌هایی را پشتیبانی می‌کنند.اگر این مراکز دارای بخش مراقبت ویژه و بانک خون باشند کلینیک جراحی محدود محسوب نمی‌شوند.

وی اضافه کرد: جراحی در این مراکز به این صورت است که بیمار تحت عمل قرار می‌گیرد و بعد از دو الی سه ساعت بعد از به‌هوش آمدن، مرخص می‌شود، این امر به دلیل کاهش هزینه‌ها و عدم اشغال تخت‌های بیمارستان به‌ دلیل اینگونه جراحی‌ها است. اگر در حین جراحی اتفاقی برای بیمار رخ دهد به بیمارستان طرف قرارداد منتقل می‌شود.

مدیر نظارت و اعتباربخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این اتفاق ناخواسته پیش‌ آمده است؛ زیرا این پزشک جراح پلاستیک مدام در حال انجام‌ چنین عمل‌هایی است و سابقه خوبی دارد. در جراحی ممکن است به طور ناگهانی مریض به مشکل برخورد کند که در پزشکی امکان این قضیه وجود دارد؛ زیرا بیماران از لحاظ ژنتیکی و بیماری زمینه‌ای با هم متفاوت هستند؛ بنابراین پزشکی قانونی باید تشخیص دهد که به چه دلیل این اتفاق افتاده است، آیا پزشک کوتاهی کرده است یا خیر؟ ما نمی‌توانیم پیشاپیش نظر بدهیم و بگویم مقصر کیست.

وی اضافه کرد: این‌گونه موارد به عنوان قصور پزشکی در همه جای دنیا پیش آمده و ما از این امر مستثنی نخواهیم بود. این مدل جراحی‌ها خطرات و ریسک‌هایی دارد و این پزشک و کلینیک مجوزهای لازم برای انجام عمل جراحی را داشته‌اند.

غفاریان در پاسخ به این سوال که آیا پزشکان جراح پلاستیک می‌توانند عمل انحراف بینی را انجام دهند؟، گفت: کوریکولوم‌های آموزشی و رشته‌های مختلفی پزشکی مشخصی وجود دارد که نشان می‌دهد پزشک باید چه دوره‌هایی را آموزش ببینید و چه عمل‌هایی را انجام دهد. پزشکی که این دوره‌ها را ندیده باشد هرگز دست به چنین عمل‌هایی نخواهد زد. فوق‌تخصص جراح پلاستیک می‌تواند عمل درمانی انجام دهد.

وی در پاسخ به این سوال که چرا موقع پارگی سینوس و خونریزی بیمار، پزشک در انتقال بیمار به بیمارستان دیر اقدام کرده است، پاسخ داد: در این خصوص‌باید پزشکی قانونی اظهار نظر کند و خود جراح پاسخگو باشد. ما نمی‌توانیم پیشاپیش بگوییم چه کسی مقصر است. در حین عمل جراحی خونریزی وجود دارد و این موضوع ذات عمل محسوب می‌شود.

غفاریان عنوان‌کرد: نتیجه پرونده هنوز مشخص نیست پرونده باید از سیستم قضایی به پزشک قانونی ارسال شود، سپس پزشکی قانونی کالبد شکافی را انجام دهد و نظر قطعی را اعلام کند. همچنین اگر قاضی پرونده صلاح دانست، می‌تواند پرونده را در اختیار تیم متخصص در نظام پزشکی قرار دهد تا آن‌ها نظر قطعی خود را اعلام کنند، سپس قاضی براساس آن حکم قطعی را صادر می‌کند.

وی افزود: لازم به ذکر است که این روند قانونی برای این پرونده نیاز به زمان و وقت بیشتری دارد؛ زیرا جان یک انسان گرفته شده و باید سیستم قضایی ورود پیدا کند. هیچ کس نمی‌تواند در مورد این قضیه اظهار نظر کند و بگوید مقصر کیست.

آمارها نشان می‌دهد بیشترین عمل‌های زیبایی بینی در کشورهای ایران، آمریکا، برزیل هند، تایلند، ترکیه، چین، کره جنوبی و مکزیک انجام می‌شود. در ایران، شهر تهران بالاترین تعداد جراحی زیبایی بینی و کشور برزیل بیشترین تعداد جراحی پلاستیک در سال را به خود اختصاص داده‌اند و این دو کشور پایتخت عمل بینی و جراحی زیبایی در جهان هستند. همچنین ایران پذیرای بسیاری از مردم سراسر دنیا به خصوص کشورهای عربی برای جراحی زیبایی بینی و دیگر جراحی‌های زیبایی بوده است.

متاسفانه جراحی زیبایی بینی و همچنین سایر عمل‌های زیبایی آنطور که در جامعه ما آسان به نظر می‌رسد، نیست و خطرات زیادی در پی این جراحی وجود دارد که نادیده گرفته می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.