تحولات منطقه

همه چیز از یک دعوت شروع شد؛ استاد یدالله حسن‌زاده یکی از قالیبافان برجسته تبریز به مشهدالرضا آمد و با روستاهایی چون بزنگان و شیرتپه از روستاهای مرزی سرخس آشنا شد.

زکات هنر استاد قالیباف؛ کارآفرینی برای ۱۴۰ نفر
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

او به قول خودش مدت‌هاست به این فکر می‌کند که زکات هنرش آموختن به افرادی است که در بحران اقتصادی می‌خواهند روزی حلال بر سر سفره ببرند.

اشتغال‌زایی برای ۱۴۰ نفر

عضو شورای اسلامی روستای بزنگان می‌گوید: در این هشت ماه با حضور این استاد چیره‌دست قالی‌بافی و آموزش‌هایش تاکنون در روستای شیرتپه برای ۱۱۰ نفر و در روستای بزنگان برای بیش از۳۰ نفر اشتغال‌زایی شده است.

سیده طاهره توکلی می‌افزاید: همه امکانات برای این افراد از طریق سرمایه شخصی آقای حسن‌زاده تأمین می‌شود و ماهانه براساس ردیف‌های بافت به آن‌ها حقوق پرداخت می‌کند.

وی تصریح می‌کند: پس از اتمام کار، قالی‌ها صادر می‌شوند. با توجه به اینکه این منطقه بسیار محروم است و مردم آن نیازمندند این ایجاد اشتغال موجب شد خانواده‌هایی که مشغول بافت قالی هستند، درآمدزایی داشته باشند.

اشتغال‌زایی برای همه نسل‌ها

یدالله حسن‌زاده متولد۱۳۴۳ در گفت‌وگو با قدس می‌گوید: شغل اصلی من بیش از ۵۰ سال قالی‌بافی است و اکنون کارگاه و فروشگاه قالی‌بافی هم دارم.

تاکنون در اردبیل، ارومیه، گیلان، کردستان و... آموزش قالی‌بافی داده‌ام و حدود هشت ماه است به ۱۴۰ نفر در روستاهای شیرتپه و بزنگان نیز آموزش رایگان ترکی‌بافی ‌قالی را انجام داده‌ام و آن‌ها را مستقیم وارد بازار کار کرده‌ام. خیلی خوشحالم که توانسته‌ام این شرایط را برای این مردم فراهم کنم.

 وی درباره مشکلات مسیر کارش بیان می‌کند: از جمله مشکلاتی که دراین مسیر بر سر راه من بود، می‌توان به ورودم اشاره کنم. ابتدا با ورود من به این منطقه برخی از افراد حمایت لازم را نکردند و من به دلیل خواسته بسیاری از مردم این منطقه که امکان درآمدزایی نداشتند، ماندم. قرار بود سالنی در سرخس برای این کار به من اختصاص دهند اما این کار انجام نشد.

این هنرمند بافنده قالی اظهار می‌کند: من شرکت آلتون فرش در تبریز را دارم و در آنجا برای بیش از ۴۰۰نفر اشتغال‌زایی کرده‌ام و به صورت کاملاً شخصی با کمک خانم توکلی شروع به کار کردم.

 وی در پاسخ به این پرسش که حقوق دریافتی این افراد ماهانه چه رقمی است، بیان می‌کند: حقوق آن‌ها براساس ردیف‌های بافته شده از ۳ تا ۴میلیون تومان است.به طور مثال قیمت تمام‌شده فرش‌های ۶متری ترک‌بافت حدود ۷۰میلیون تومان است و در خارج از کشور همین قالی‌ها تا ۱۲۰میلیون تومان به فروش می‌رسد. اما فرش‌هایی که در این منطقه تولید می‌شود با دستمزد بافندگان، هزینه نخ و... حدود ۲۵میلیون تومان قیمت تمام شده و تا حدود ۴۰میلیون تومان قابلیت فروش دارد. البته فرش‌های بافت این منطقه به لحاظ تعداد رنگ‌های کمتر و نقوش ساده‌تر قیمت پایین‌تری دارند.تاکنون در این منطقه ۲۰تخته فرش بافته شده و ۵۰تخته فرش روی دارهای قالی در حال بافت است. مدت زمان بافت هر فرش ۶متری حدود چهارماه طول می‌کشد.  یکی از مزیت‌های بافت فرش این است که هم در داخل کشور اشتغال‌زایی بسیار خوبی می‌شود وهم به طور مستقیم صادر شده و برای کشور ارزآوری دارد.

افزایش سه برابری قیمت مواد اولیه

حسن‌زاده درباره قیمت مواد اولیه مورد نیاز برای قالی‌بافی اظهار می‌کند: متأسفانه در دو سال اخیر قیمت مواد اولیه افزایش زیادی پیدا کرده است. به طورمثال نخ ابریشم از کیلویی ۷۰۰ هزار تومان به کیلویی ۲میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده و چون نخ‌های مورد استفاده ما وارداتی است با افزایش نرخ ارز تا سه برابر شدن قیمت آن‌ها را شاهدیم.

توقع من به عنوان یک کارآفرین و تولیدکننده حمایت دولت است تا من و امثال من در سایر مناطق مانند سرخس یا اطراف آن کارگاه‌هایی را تأسیس کنیم تا هزاران نفر مشغول به کار شوند، چراکه برای مثال این منطقه از ظرفیت بالایی برای کار برخوردار است و آمار بیکاری نیز بالاست و با اندکی همت می‌توان کارآفرینی زیادی را برای افراد جویای کار به خصوص بانوان و زنان سرپرست خانوار ایجاد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.