به گزارش قدس آنلاین، پیروز حناچی، امروز(چهارشنبه، ۲۵ خرداد) در اجلاس سازندگان و معماران که در سالن همایشهای سیتی سنتر اصفهان برگزار شد با اشاره به حادثه متروپل، اظهار کرد: این اتفاق نقطه عطفی است که نمیشود از آن گذشت و باید به علل، عوامل و چرایی این اتفاق و اتفاقات مشابه پرداخت.
وی ادامه داد: گزارشی در سال ۱۹۶۵ از اصفهان توسط گراهام شانگلن تهیه شد که در آن زمان بسیاری از تأسیسات و صنایع شکل پیدا نکرده بود. در این گزارش توصیههایی برای شهر اصفهان ارائه شد که بعدها در طرح جامع ساخت و ساز لحاظ شد و یکی از این توصیهها استفاده از مصالح متجانس به ویژه آجر در اصفهان بود. هنوز هم در بافت مرکزی این شهر، تأثیرات این توصیه صحیح محسوس است، پس تصمیمات صحیح در مکانهای درست، میتواند ما را به نقطه مطلوب برساند.
بنا به این گزارش، شهردار سابق تهران با بیان اینکه حادثه آبادان باعث شرمساری جامعه مهندسین است، تصریح کرد: باید خدا را شکر کرد که این ساختمان به بهرهبرداری کامل نرسیده بود که در آنصورت قطعاً خسارات بیشتر بود. از سوی دیگر این ساختمان در حین ساخت و پیش از بهرهبرداری فروریخت و حتی بار خود را تحمل نکرد که جای تأمل دارد و باید از چرایی آن پرسید، زیرا اگر این حادثهها اتفاق بیفتد و از آنها عبرت نگیریم و تغییر رویه ندهیم خسارت ما دوچندان خواهد بود.
این استاد هنرهای زیبای دانشگاه تهران به موارد مشابه متروپل اشاره کرد و افزود: پلاسکو با وجود ساخت درست، اصولی و با استانداردهای وقت، به علت استفاده نادرست و عدم رعایت ضوابط مشاغل دچار حادثه شد. همچنان که حادثه کلینیک سینا اطهر در تهران به علت استفاده اشتباه از ساختمان مسکونی بدون توجه به تراکم جمعیت رخ داد.
حناچی تصریح کرد: درس نگرفتن از عاقبت عدم اجرای مقررات ملی در کیفیت ساختمانهای ما بسیار مهم است در حالی که به اندازه اهمیت موضوع بر آن کار نشده بلکه همواره بحثها پیرامون مباحث تکراری رایج است، بهطور مثال شهرکی به اسم شهرک رزمندگان در بم وجود داشت که به علت عدم تمکن مالی، مقررات ساخت و ساز در آن رعایت نشد و طبیعی است که بیشترین تلفات زلزله بم در این شهرک بود. بنابراین ضوابط بیجهت ایجاد نشدند و در پس هریک از آنها حجم عظیم ساخت و ساز، حادثه و تجربه بوده است.
وی ادامه داد: در شهرها با حجم عظیمی از ساخت و ساز مواجه هستیم، بهطور خاص در بخشهای مسکونی و به علت شرایط اقتصادی، آسیبپذیری شهرها و اینکه میزان وابستگی شهرداریها به درآمدهای ساخت و ساز مسکونی بسیار بالاست، به طوری که شاید ۸۰ درصد بودجه شهرداری را شامل شود.
شهردار سابق تهران با بیان اینکه عدم تعادل بین درآمدها و هزینهها و تعریف نادرست درآمدها ریشه این مشکل است، تأکید کرد: ایجاد تعادل در بین این دو مهمترین وظیفه شورای شهر است.
حناچی گفت: گاهی شهرداریها را حیات خلوت بودجه میبینیم که در زمان کمبود بودجه باید به آنها مراجعه کرد در حالی که باید امور روزمره و مأموریتهای اصلی مدیران شهری در بودجه شهرداریها لحاظ شده و بار وظایف حاکمیتی همچون حمل و نقل مترو از دوش آنها برداشته شود.
وی با بیان اینکه عمده ساخت و ساز ما در شهرها وابسته به مسکن است، تصریح کرد: ما به طور مداوم و پیوسته مسکن میسازیم که بعضاً بیش از نیاز است در حالی که هنوز افراد نیازمند بیخانه هستند و ساخت مسکن تقاضای مؤثر مسکن را پاسخ نمیدهد در نقطه مقابل این وضعیت نیاز به ساخت و سازی داریم که همه جهات را در برگیرد هم منافع شهروندان و سازندگان و هم مسائل شهری و این محقق نمیشود جز با بازگشت به برنامه؛ شهرهای ۱۵ دقیقهای که پاریس مبدع آن بود بر اساس طرح، برنامه و نقشه راه شکل میگیرد و به همین دلیل هیچ راهی جز بازگشت به برنامه نداریم
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: طرحهای جامع، تفصیلی و طرحهایی عملیاتی است که ما را به نقطه مطلوب رساند. راهی جز این نیست و اتفاقات ناگوار این سالها هم علاوه بر عدم رعایت ضوابط ناشی از عدول از نگاه برنامهای بوده است.
نظر شما