برای حل این مشکلات تلاشها و راهحلهای متفاوتی ارائه شده که طراحی و اجرای «سامانه مؤدیان سازمان امور مالیاتی و پایانههای فروشگاهی» از جمله آنهاست. این سامانه، سازوکار واحدی برای کل زنجیره کالاها در سراسر کشور است که میتواند به ایجاد شفافیت و عدالت مالیاتی منتج شود.
اتصال پایانههای فروشگاهی به سامانه مالیاتی کشور امری ضروری است که در افزایش شفافیت اقتصادی و مالی کشور و در نتیجه نظام عادلانهتر مالیاتی مؤثر است. به عقیده کارشناسان دریافت صحیح مالیات بر رفتار سرمایهگذاران تأثیر میگذارد و در نهایت به تخریب و یا تقویت اقتصاد کشور منجر میشود. به طور مثال وقتی در یک نظام معیوب مالیاتی افراد بتوانند از پرداخت مالیات طفره بروند، صاحبان سرمایه تشویق به سرمایهگذاری در کارهای واسطهای، سودآور و مخرب میشوند؛ اما وقتی با جهتگیریهای درست مالیاتی به سمت دریافت مالیات از سرمایههای راکد گام برداریم و از بخشهای تولیدی مالیات کمتری دریافت کنیم، افزایش تولید و اشتغال را در کشور شاهد خواهیم بود.
در زمینه دریافت مالیات تا پیش از این یکی از جدیترین مشکلات بخش مولد اقتصاد، ممیزان مالیاتی بودند که با دریافت مالیات به دلخواه خود و به شکل علیالرأسی به مشکل جدی تبدیل شده بودند و بخشی از مشکلات تولیدکنندگان با سازمان امور مالیاتی نیز به دلیل این نظام ممیزمحور است که با راهاندازی سامانه مؤدیان و حذف ممیزان مالیاتی، نخستین و مهمترین قدم به سمت دریافت عادلانهتر مالیات از بخش مولد اقتصاد برداشته میشود. از طرف دیگر بخش غیرمولد و سوداگر اقتصاد نیز به دلیل عدم امکان شناسایی توسط سازمان امور مالیاتی بهراحتی امکان فرار مالیاتی را داشتند اما با تجمیع اطلاعات و دادهها در سامانه مؤدیان و با راهاندازی همزمان سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی، امکان دریافت مالیات از بخش غیرمولد اقتصاد نیز فراهم خواهد شد. از طرف دیگر با تجمیع کامل اطلاعات مالیاتی در این سامانه، امکان دریافت انواع پایههای مالیاتی تنظیمی نیز روی این سامانه فراهم خواهد شد؛ در واقع سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی زمینه و بستری برای اعمال هر نوع سیاست و پایه جدید مالیاتی خواهد بود که در صورت استقرار کامل، اهداف دولت در حوزه مالیات را محقق خواهد کرد و کسری بودجه نیز به حداقل میزان و حتی صفر خواهد رسید.
نظر شما