تحولات منطقه

هنری کیسینجر گفت، جغرافیای سیاسی امروز برای حل‌وفصل مناقشه‌های آمریکا با چین و اختلافات روسیه با سایر کشورهای اروپا به «انعطاف نیکسونی» نیاز دارد.

کیسینجر نسبت به "تقابل بی‌پایان" آمریکا و چین هشدار داد
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین و به نقل از پایگاه خبری بلومبرگ، هنری کیسینجر، وزیر خارجه سابق آمریکا که در دهه ۱۹۷۰ به بازسازی روابط واشنگتن و پکن کمک کرد، گفت که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا نباید بگذارد سیاست‌های داخلی مانع «اهمیت درک دوام چین شود».

کیسینجر سه‌شنبه در مصاحبه‌ای گفت: بایدن و دولت‌های قبلی بیش از حد به این مساله اهمیت داده‌اند که چین در نگاه مردم آمریکا چطور به نظر می‌رسد. البته مهم است که از هژمونی چین یا هر کشور دیگر پیشگیری شود، اما این چیزی نیست که با تقابل‌های بی‌پایان به آن دست یابیم.

او پیش از این گفته بود که رابطه خصمانه آمریکا و چین دنیا را با خطر یک «فاجعه» جهانی مانند جنگ جهانی اول مواجه می‌کند.

ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا در دهه ۱۹۶۰ رویکرد ضدکمونیستی قاطعی داشت، اما با تعامل با مائو تسه‌تونگ، رئیس‌جمهوری اسبق چین و سفری تاریخی به پکن در ۱۹۷۲، تعجب بسیاری را برانگیخت؛ سفری که به نقطه عطف روابط دو کشور تبدیل شد. در آن زمان، سفر هفت روزه نیکسون به چین، نخستین سفر یک رئیس‌جمهوری آمریکا به جمهوری خلق چین بود و به بن‌بست ۲۵ ساله روابط دیپلماتیک این دو کشور پایان داد.

جغرافیای سیاسی و روابط قدرت‌های بزرگ از مضامین اصلی کتاب جدید کیسینجر با عنوان «رهبری: شش مطالعه در استراتژی جهانی» هستند؛ کتابی که بر شش رهبر کلیدی جهان تمرکز دارد، یعنی کنراد آدناور (آلمان غربی) شارل دوگل (فرانسه) ریچارد نیکسون (آمریکا) انور سادات (مصر) لی کوان یو (سنگاپور) و مارگارت تاچر (انگلیس).

کیسینجر که در دولت ریچارد نیکسون مشاور امنیت ملی و سپس وزیر امور خارجه بود، با نیکسون و این پنج رهبر دیگر ارتباط داشت.

این دیپلمات بازنشسته ۹۹ ساله آمریکایی، تنها مقام دولت ریچارد نیکسون است که در قید حیات است. او همچنین مسن‌ترین مقام سابق هر دولتی در آمریکاست و این باعث شده تا روزنامه‌نگاران و اندیشکده‌ها به نظرات او درباره وقایع مختلف علاقه‌مند شوند.

با ارزیابی عملکرد رهبران کنونی اروپا مانند امانوئل ماکرون (فرانسه) و اولاف شولتس (آلمان)، کیسینجر ابراز ناراحتی کرد که چرا رهبری اروپا دیگر آن «حس هدایت و تکلیف» رهبران گذشته چون «آدناور» و «دوگل» را ندارد.

کیسینجر همچنین در این گفت‌وگو بیان کرد که اظهاراتش درباره یک پایان مذاکره‌شده در جنگ اوکراین به اشتباه گزارش شده است. او گفت، زمان گفت‌وگوها دارد نزدیک می‌شود و بحث درباره آینده کریمه باید در مذاکرات مطرح شود، نه پیش از آنکه جنگ متوقف شود.

روسیه در سال ۲۰۱۴ شبه‌جزیره کریمه در جنوب اوکراین را به خاک خود ضمیمه کرد.

او درباره خروج انگلیس از اتحادیه اروپا گفت، پیش‌بینی شارل دوگل مبنی بر اینکه بریتانیا هرگز با دل و جان در این جامعه اروپایی عضو نمی‌شود، امروز تحقق یافته است.

کیسینجر همچنین بیان کرد که به نظر او، لی کوان کیو، رهبر سابق سنگاپور در حال حاضر می‌توانست بهترین گزینه برای رسیدگی به بحران اقلیمی و همچنین ریاست‌جمهوری آمریکا باشد!

علاوه بر این، کیسینجر گفت که شارل دوگل می‌توانست بهترین گزینه برای مذاکره با ولادیمیر پوتین باشد و به ریچارد نیکسون نیز اشاره کرد. او گفت که گرچه نیکسون در داخل آمریکا وجهه خود را خراب کرد، اما در سیاست خارجه رئیس‌جمهوری بسیار خوبی بود.

این وزیر خارجه سابق آمریکا که اکنون تقریبا یک قرن سن دارد، گفت که مارگارت تاچر، نخست‌وزیر سابق انگلیس را به عنوان جالب‌ترین همراه برای صرف شام انتخاب می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.